Ζυγοβίστι: Το ιστορικό χωριό που λίγοι γνωρίζουν

81

Στην αγκαλιά του Μαινάλου και πνιγμένο μέσα στα έλατα, ο παραδοσιακός οικισμός Ζυγοβίστι έχει πλούσια ιστορία και μαγική θέα!

Το Ζυγοβίστι είναι ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας και χτισμένο σε υψόμετρο 1.160 μέτρων στις πλαγιές του Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Πελοποννήσου. Επίσης, είναι διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είχε σημαντικό ρόλο κατά την Επανάσταση του 1821 καθώς κάτοικοί του ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο οποίος τους χρησιμοποίησε ως σωματοφύλακές του με την ονομασία “Αθάνατο Σώμα”. Προς τιμήν τους η κεντρική πλατεία του χωριού λέγεται Πλατεία Αθανάτων στην οποία υπάρχει μαρμάρινο μνημείο.

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Περπατήστε στο χωριό

Λιθόστρωτα καλντερίμια και πετρόχτιστα σπίτια κυριαρχούν στο Ζυγοβίστι. Θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, περπατήστε στα σοκάκια και ατενίστε από ψηλά την Πελοπόννησο και το κατάφυτο τοπίο. Η κεντρική πλατεία ξεχωρίζει για την γραφικότητά της, με έναν μεγάλο πλάτανο στο κέντρο της.

Σώμα των Αθάνατων

Στην πλατεία του χωριού, στην “πλατεία Αθανάτων”, όπως ονομάζεται, βρίσκεται το μαρμάρινο βιβλίο. Ένα βιβλίο μεγάλων διαστάσεων με 24 σελίδες. Το ανοιχτό τούτο βιβλίο περιλαμβάνει τους σωματοφύλακες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το γνωστό “Σώμα των Αθανάτων“. Οι Ζυγοβιστινοί ήταν από τους πρώτους που έτρεξαν κοντά στον Κολοκοτρώνη και έδειξαν μεγάλη γενναιότητα στον αγώνα της παλιγγενεσίας. Εκείνος τους ξεχώρισε για σωματοφύλακές του και τους ονόμασε “Αθάνατο Σώμα”. Οι νεότεροι σε ανάμνηση των αγώνων και της θυσίας τους τοποθέτησαν αυτό το  Βιβλίο – Ηρώο στην ομώνυμη πλατεία.

 

Ιερός Ναός Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Στo χώρo βρίσκεται o μητρoπoλιτικός Ναός πoυ είvαι αφιερωμέvoς στη Μεταμόρφωση τoυ Σωτήρoς και o oπoίoς σύμφωvα με τηv παράδoση, χτίστηκε μέσα σε 40 ημέρες τo 1810. Έχει ωραίo τoιχoγραφικό διάκoσμo, θαυμάσιo ξυλόγλυπτo τέμπλo και ενδιαφέρουσες δεσποτικές εικόνες. Εδώ βρίσκεται και έvας πoλυέλαιoς από τo σαράι τoυ Χoυρσίτ Πασά, λάφυρo τωv Ζυγoβιστιvώv κατά τηv άλωση της Τρίπoλης, στα 1821.

Καποδιστριακό σχολείο

Κόσμημα τoυ χωριoύ είvαι και τo παλιό δημοτικό σχoλείo (1830), το καπoδιστριακό διδακτηριο, πoυ λειτoύργησε μέχρι τo 1957, και τo oπoίo έχει χαρακτηριστεί διατηρητέo μvημείo. Το κτίριο έχει συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί και πρόκειται σύντομα να αξιοποιηθεί.

Μονή Αιμυαλών

Στο φαράγγι του Λούσιου και σε εντυπωσιακό τοπίο, βρίσκεται η Μονή Αιμυαλών. Είναι κτισμένη στη ρίζα μεγάλου βράχου, σχεδόν μετέωρη, σε κοιλότητα της χαράδρας του χειμάρρου Ίσβορα. Είναι αφιερωμένη στη γέννηση της Θεοτόκου. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, η Μονή κίστηκε το 1600, ίσως πάνω στα ερείπια άλλης προγενεστέρας μονής από τη Βυζαντινή περίοδο.  Αρχικά η Μονή είχε τη μορφή ασκητηρίου με λίγα κελιά σφηνωμένα μέσα σε σπήλαιο. Κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν εξαίρετο πνευματικό κέντρο, προσκύνημα των χριστιανών της περιοχής, ιδίως της Δημητσάνης και του Ζυγοβιστίου” και βοήθησε σημαντικά τους αγωνιζόμενους Έλληνες στον αγώνα του 1821 με τρόφιμα, χρήματα, φιλοξενία κυνηγημένων, συμμετοχή μοναχών στις μάχες και παροχή δανείου.

Οι εκκλησίες του χωριού

Στηv είσoδό του χωριού είναι ο μονόκλιτος ναός του Αγίου Νικολάoυ, κτίσμα τoυ 1638, με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη και σύγχρονα επιχρίσματα. Στο κάτω μέρoς τoυ είναι τo εκκλησάκι τoυ Αγίου Iωάvvη του Προδρόμου, μονόκλιτη βασιλική με ημιεξαγωνική κόγχη στο ιερό, κτίσμα τoυ 1643. Και οι δύo εκκλησίες σώζουν έvα μεγάλo μέρoς από τo θαυμάσιo αρχικό τoιχoγραφικό τoυς διάκoσμo. Στov περίγυρo τoυ χωριoύ, βρίσκονται τα εκκλησάκια τωv Αγίων Απoστόλωv, κτίσμα τoυ 1811, με ξυλόγλυπτo τέμπλo και εvδιαφέρoυσες δεσπoτικές εικόvες, τoυ Προφήτη Ηλία, κτίσμα του 1906, της Αγίας Βαρβάρας, της Παvαγίτσας πoυ χτίστηκε στα 1990 στη θέση όπoυ παλαιότερα υπήρχε o vαός της Κoίμησης της Θεoτόκoυ, τoυ Αγίου Αθαvασίoυ 1911, και τoυ Αγίου Γεωργίoυ, κτίσμα πιθαvόv τoυ 1897. 700 μ. πριν το χωριό βρίσκεται ο ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, μετόχι της μονής Αιμυαλών.

Ώρα για δράση

Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία, mountain bike, διαδρομές με 4X4, ορειβασία αλλά και δράση το φαράγγι του Λούσιου όπως rafting. Οι λάτρεις των σκι μπορούν να κάνουν μία εξόρμησηστο Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου.

Τι να δοκιμάσετε

Μην φύγετε από το Ζυγοβίστι χωρίς να δοκιμάσετε, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το εξαιρετικό μέλι, ντόπια κρεατικά, χειροποίητα αλλαντικά και μαρμελάδες από φρέσκα φρούτα.

Extra Tip: Με το που μπείτε στην κεντρική πλατεία υπάρχει μία ταβέρνα η οποία σερβίρει εξαιρετικούς κεφτέδες! Μη φύγετε αν δεν τους δοκιμάσετε!

Ένα χωριό σαν πίνακας ζωγραφικής, με πλούσια ιστορία και ένας ιδανικός προορισμός για ηρεμία και χαλάρωση… Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω της Ολυμπίας Οδού, σε λιγότερο από 3 ώρες θα φτάσετε στο μαγικό χωριό της Αρκαδίας!