Ζαγοροχώρια και καλοκαίρι… στο βουνό!

1.657

Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ήρεμα, γραφικά και με θέα που κόβει την ανάσα! Οι 46 οικισμοί, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στους πρόποδες της Πίνδου, καθηλώνουν με την γοητεία τους, ακόμα και το καλοκαίρι! Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Παρακάτω θα βρείτε όλους εκείνους του λόγους που τα Ζαγοροχώρια σας υπόσχονται μία αξέχαστη καλοκαιρινή εμπειρία!

1. Πάπιγκο και μπάνιο σε φυσικές πισίνες!

Ανάμεσα στο Μεγάλο και στο Μικρό Πάπιγκο θα βρείτε τις Κολυμπήθρες, ένα τοπίο που καταφέρνει και μαγεύει όλες τις εποχές του χρόνου καθώς η φύση οργιάζει και τα χρώματα καθηλώνουν τον επισκέπτη. Για να φτάσει κανείς στις κολυμπήθρες θα δει περίπου 500 μέτρα πριν το Μικρό Πάπιγκο αριστερά, σχεδόν πάνω στο δρόμο, μια πινακίδα που οδηγεί προς το ρέμα Ρογκοβό και τις κολυμπήθρες. Μετά από λίγα μέτρα μέσα από ένα μοναπάτι ο επισκέπτης συναντά τις πρώτες κολυμπήθρες, ενώ μετά από μια απόσταση περίπου 10 λεπτών φτάνει κανείς και στις επόμενες. Το καλοκαίρι σφύζουν από ζωή. Αν δεν αγαπάτε τις κρύες βουτιές μπορείτε απλά να ξεκουραστείτε απολαμβάνοντας τη γαλήνη και την ηρεμία της μοναδικής αυτής φύσης.

2. Πεζοπορίες και σπορ γεμάτα αδρεναλίνη

Τα καλοκαίρια η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορίες μέσα στο δάσος και για μιά σειρά από σπορ που θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη όπως : rafting, monoraft, kayak, canyoning, hydrospeed, river trekking στους ποταμούς Αώο, Βοϊδομάτη, Άραχθο, Βενέτικο και στον Καλαρύτικο. Επίσης μπορείτε να κάνετε trekking, ορειβασία, αναρρίχηση, mountain bike, ιππασία, τοξοβολία, atv (all terrain vehicle), και να διασχίσετε τα υπέροχα φαράγγια.

3. Φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με τεράστια οικολογική αξία. Έχει κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο. Ο καλύτερος τρόπος για να το γνωρίσετε είναι, φυσικά, διασχίζοντας το μέσα από τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της περιοχής. Αν δεν θες να κοπιάσετε μπορείς απλά να αγναντέψετε τη χαράδρα από ψηλά. Τα καλύτερα σημεία για να το κάνεις βρίσκονται στο Μονοδένδρι, στην τοποθεσία Οξιά και στο μοναστήρι τις Αγίας Παρασκευής.

4. Χαλάρωση στα γραφικά πετρόχτιστα χωριά

Δεν ξέρεις τι πάει να πει δροσιά, αν δεν έχει απολαύσει τον καφέ σου σε πλατεία χωριού κάτω από σκιερά πλατάνια. Διαλέξτε ένα από τα 46 και απολαύστε στο έπακρο ηρεμία και γαλήνη στα καλντερίμια και τις γραφικές πλατείες τους.

5. Φαγητό

Τα Ζαγοροχώρια είναι ο ιδανικός προορισμός για τους καλοφαγάδες, λάτρεις του κρέατος και της σούβλας. Ξεχωριστή θέση στην ηπειρώτικη γαστρονομία καταλαμβάνουν οι παραδοσιακές Ζαγορίτικες πίτες. Διαλέξτε ένα από τα πολλά ταβερνάκια και απολαύστε την ηρεμία του τόπου… τρώγοντας! Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε ένα πλήρες τοπικό πρωινό, στο οποίο όλα τα υλικά προέρχονται από προϊόντα της περιοχής.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα, μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε εύκολα στη Δυτική Ελλάδα και θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όχι μόνο τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές της Ηπείρου.