Υπέροχο, σιροπιαστό ραβανί… από τη Βέροια

246

Το ραβανί ή αλλιώς ρεβανί της Βέροιας θεωρείται ένα από τα καλύτερα σε όλη την Ελλάδα και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 650 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • φλούδες πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 50 γρ. κονιάκ

Για το κέικ

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αβγά, μεσαία
  • 170 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 2 βανίλια σε σκόνη
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • βούτυρο, για το ταψί
  • σιμιγδάλι, για το ταψί

Για το σερβίρισμα

  • φιστίκια Αιγίνης
  • παγωτό
  • φλούδες πορτοκαλιού
  • φύλλα δυόσμου

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από τα πορτοκάλια και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αβγά και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά να αφρατέψει καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τις βανιλίνες, το σιμιγδάλι, αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε τα στερεά υλικά στο μίξερ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το γιαούρτι. Χτυπάμε στο μίξερ για 10 δευτερόλεπτα και αφαιρούμε.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 32×25 εκ. και απλώνουμε το μείγμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και όσο είναι καυτό περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να απορροφηθεί και κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με φιστίκια Αιγίνης, παγωτό, φλούδες πορτοκαλιού και φύλλα δυόσμου.

(συνταγή: akispetrtzikis.com)