Ύδρα, η κοσμοπολίτισσα του Αργοσαρωνικού

598

Αρχοντική, με κοσμοπολίτικο αέρα και και απαράμιλλη ομορφιά. Η Ύδρα, το νησί με την πλούσια ιστορία και παράδοση, διαθέτει όλα εκείνα που θα χρειαστείτε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της, βουτήξτε στα γαλαζοπράσινα νερά της και απολαύστε την γαστρονομία της πλάι στο κύμα. Έτοιμοι;

Τι να δείτε/ να κάνετε στην Ύδρα

Βόλτα στα γραφικά σοκάκια

Πετρόκτιστα, παραδοσιακά σπίτια, προτομές ναυάρχωνα και προμαχώνες με κανόνια σε κάθε σημείο της πόλης να αποτυπώνουν την μακραίωνη ναυτική ιστορία της. Εξερευνήστε τα τα μέρη όπου έζησαν επαναστάτες όπως ο Μιαούλης και ο Κουντουριώτης και περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια στα οποία πνέει αέρας άλλης εποχής…

Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου

Είναι η Μητρόπολη της Ύδρας και βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού, μέσα στο Μοναστήρι. Ο Ναός αποτελεί σήμερα ένα Μουσείο Τέχνης, δεν παύει όμως να είναι η βασικότερη ενορία της Ύδρας. Εντυπωσιακό είναι το μαρμάρινο Τέμπλο του Ναού που κατασκευάσθηκε επί ηγουμενίας Ιεροθέου του 2ου από τον Αρχιτέκτονα Γαβριήλ. Είναι κατασκευασμένο όλο από ατόφιο λευκό μάρμαρο με πλούσια και έντονη ανάγλυφη διακόσμηση (γλυπτά σταυροί, έξεργα, θωράκια, ιωνικοί κιονίσκοι κ.α.). Στο τέμπλο βρίσκονται και οι αξιόλογες εικόνες του Ναού με πλούσια διακόσμημένα επικαλύμματα που υπήρξαν δώρα εις τον Ναό από πλούσιους Υδραίους και Ναυμάχους. Εντυπωσιακά είναι επίσης τα δύο μαρμάρινα καμπαναριά του Ναού με πλούσιο γλυπτό διάκοσμο, το ένα εκ των οποίων διαθέτει ρολόι.

Στους χώρους του Μοναστηρίου στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο της Υδρας και στο χώρο των παλιών κελιών το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο της Ύδρας.

Στο προαύλιο μπορείτε να δείτε προτομές του Λάζαρου Κουντουριώτη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και του Αντώνη Λιγνού, φιλοτεχνημένες από τον Δημήτρη Φιλιππότη. Μπορείτε επίσης να δείτε τον τάφο του Λάζαρου Κουντουριώτη καθώς και το μνημείο πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους.

Επίσκεψη στο ΙΑΜΥ (ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΑΣ)

Μία επίσκεψη στο ΙΑΜΥ είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία. Στο μουσείο εκτίθενται σπουδαία έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα και πλήθος αντικειμένων-κειμηλίων από τον Αγώνα του 1821. Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν: η Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου, φιλοτεχνημένη από το μεγάλο Έλληνα οραματιστή και τυπωμένη στη Βιέννη το 1793 όπως και η ασημένια λήκυθος με την ταριχευμένη καρδιά του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να θαυμάσει μία πολύ σημαντική δωρεά με προσωπικά ενθυμήματα του ένδοξου νικητή των Βαλκανικών πολέμων, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Επίσκεψη στην ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη

Χτισμένη την εποχή της ναυτικής ακμής του νησιού, δεσπόζει στη δυτική πλευρά του όρμου της Ύδρας και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Ο όροφος παρουσιάζεται όπως τον είχε βιώσει ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας και δωρητής Παντελής Κουντουριώτης, με έπιπλα, σκεύη, ζωγραφικούς πίνακες και προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Κουντουριώτη. Στον άνω όροφο εκτίθεται αξιόλογη συλλογή αντικείμενων με αναφορά κυρίως στη νησιωτική παραδοσιακή τέχνη. Στο ισόγειο, στα παλιά κελάρια του σπιτιού, εκτίθενται μόνιμα πίνακες δύο καταξιωμένων ζωγράφων, του Περικλή Βυζάντιου (1893-1972) και του γιου του, Κωνσταντίνου Βυζάντιου (1924-2007), οι οποίοι συνδέονται με στενούς δεσμούς με την οικογένεια Κουντουριώτη.

Άλλα αρχοντικά του νησιού,  τα οποία ξεχωρίζουν είναι τα αρχοντικά των Tομπάζη, Tσαμαδού, Kριεζή, Bούλγαρη, Mπουντούρη.

Μονή Παναγίας Φανερωμένης

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν οι προτομές του Λάζαρου Κουντουριώτη, του Ανδρέα Μιαούλη, του Βασιλέως Γεωργίου Α΄ και του Αντώνη Λιγνού καθώς επίσης ο τάφος του Λάζαρου Κουντουριώτη και το μνημείο πεσόντων στους Βαλκανικούς Πολέμους. Στο εσωτερικό του Ναού μπορείτε να θαυμάσετε το εντυπωσιακό τέμπλο, φτιαγμένο από λευκό μάρμαρο Πάρου ενώ στο Εκκλησιαστικό Μουσείο σας περιμένει μια πλούσια συλλογή από σπάνια κειμήλια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η εικόνα της Παναγίας «Ρόδο Αμάραντο» (1774), ο εντυπωσιακός επιτάφιος της Κοκώνας και η λειψανοθήκη που κατασκευάστηκε το 1805, πέντε χρόνια μετά τον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου.

Στο γραφικό Καμίνι

Ακολουθώντας, δυτικά, τον παραλιακό δρόμο από την Πόλη της Ύδρας, περνάμε από την πευκόφυτη συνοικία Aυλάκι και φτάνουμε στο Καμίνι, ένα μικρό, φυσικό, γραφικό λιμανάκι γεμάτο από ψαρόβαρκες, με όμορφη βοτσαλωτή παραλία και παραδοσιακά ταβερνάκια. Τα δειλινά μπορείτε εκεί να απολαύσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Στο μικρό λιμάνι των Kαμινιών θα δείτε το παλιό σπίτι του Mιαούλη, το “Kόκκινο Σπίτι”, όπως το αποκαλούν που κτίστηκε το 1786 και είχε μείνει κλειστό για πολλά χρόνια. Αγοράστηκε από το αμερικάνικο ιδιωτικό ίδρυμα Verena Foundation και ανακαινίστηκε το 2007, ώστε να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση εκθέσεων που διαρκούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Και για μπάνιο…

Παραλία Σπηλιά

Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, στα βράχια έξω από το λιμάνι, βρίσκεται η Σπηλιά, μια βραχώδης παραλία με έντονη κίνηση, που προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά και πεντακαθαρά νερά. Ορισμένα βράχια έχουν λειανθεί και επιστρωθεί με τσιμέντο, ώστε να δημιουργείται χώρος για ηλιοθεραπεία.

Παραλία Υδρονέτα

Δίπλα η Υδρονέτα, που βρίσκεται στο ομορφότερο ίσως, μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια, πάνω στα βράχια, στην ίδια περιοχή με την Σπηλιά. Και αυτή προσφέρεται για μακροβούτια απο τα βράχια στα πολύ βαθιά νερά. Και εδώ έχουν δημιουργηθεί πλατώματα για ηλιοθεραπεία.

Παραλία Αυλάκι

Μια πανέμορφη μικρή παραλία γεμάτη βότσαλα που το βράδυ φωταγωγείται προσφέροντας θαυμάσιο θέαμα. Κατεβαίνεις από σκαλάκια αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά και ένα μώλο στον οποίο μπορεί να κάνει κάποιος ηλιοθεραπεία.

Extra Tip: Και στις τρεις παραπάνω παραλίες πηγαίνει κάποιος με τα πόδια, αφού βρίσκονται μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας.

Παραλία Μικρό Καμίνι

Ακριβώς δίπλα στο Καμίνι υπάρχει το Μικρό Καμίνι, μια όμορφη μικρή βοτσαλωτή παραλία που προσφέρεται για μικρά παιδιά και παιχνίδι. Στα Καμίνια, μέρος για οικογενειακό τουρισμό, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβέρνες.

Παραλία Βλυχού

Η οργανωμένη γραφική παραλία του Βλυχού με γκρίζα μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, κατάλληλη και για μικρά παιδιά, είναι μια από τις ωραιότερες και δημοφιλεστερες παραλίες του νησιού. Στο Βλυχό υπάρχουν γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες, με φρέσκο ψάρι και παραδοσιακά φαγητά, καθως και αναψυκτήρια για καφε και ποτό.

Παραλία Μπίστι

Είναι ο νοτιότερος όρμος του νησιού και περιβάλλεται από ψηλά βράχια. Είναι οργανωμένη παραλία και προσφέρεται για θαλάσσια παιχνίδια, μακροβούτια από τα βράχια και ψαροντούφεκο, δίπλα σε κατάφυτο πευκοδάσος.

Όρμος του Αγίου Νικολάου

Οργανωμένη παραλία με βότσαλα και διάφανα κρυστάλλινα νερά, στο μυχό του κόλπου, με πλαγιές κατάφυτες από πεύκα και κατάλληλη για υποβρύχιο ψάρεμα. Υπάρχουν ψάθινες ομπρέλες και ξαπλώστρες με μικρά τραπεζάκια, καντίνα με αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό και σε μικρή απόσταση από την ακτή υπάρχουν πεύκα, που χαρίζουν ίσκιο και δροσιά.

Παραλία στο Μανδράκι

Στο Μανδράκι υπάρχει πολύ όμορφη αμμουδιά, η μοναδική στην Ύδρα χωρίς βότσαλα. Η παραλία είναι οργανωμένη, με θαλάσσια σπορ, beach bar, ταβέρνες και ξενοδοχείο. Βρίσκεται μόνο λίγα λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας και μπορείτε να φθάσετε σε αυτό είτε περπατώντας, είτε με θαλάσσια μέσα από το λιμάνι.

Πληροφορίες από το hydra-portal.gr, hydraview.gr