Βουργαρέλι: Ένα κρυμμένο διαμάντι στα Τζουμέρκα

532

Βρίσκεται στις παρυφές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά.

Η ιστορία του ξεκινάει τον 17ο αιώνα και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αργότερα στον εμφύλιο πόλεμο του 1946.

Σήμερα, το Βουργαρέλι είναι ένα καταπράσινο χωριό που περιβάλλεται από έλατα όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει πολλά παραδοσιακά αξιοθέατα.  Διαθέτει γραφικότητα, παράδοση και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και τουριστική ανάπτυξη. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακές ταβέρνες με καλό ελληνικό φαγητό, αλλά και ξενώνες που προσφέρουν γνήσια ηπειρώτικη φιλοξενία.

Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου. Το 1943 κάηκε μαζί με όλο το χωριό από τους Γερμανούς, οι οποίοι νωρίτερα είχαν ρίξει 400 περίπου βόμβες στην περιοχή. Από αυτές που έπεσαν στο χωριό, δύο δεν έσκασαν και σήμερα βρίσκονται στο μνημείο πεσόντων της πλατείας.

Αν βρεθείτε στο χωριό μη ξεχάσετε να πιείτε νερό από τις ξακουστές βρύσες του χωριού, την Κρυστάλω και την Αρχόντω.  Κοντά στις βρύσες βρίσκεται και το σπίτι που ο Ναπολέοντας Ζέρβας επέλεξε για αρχηγείο του.

Στο υψηλότερο σημείο του χωριού, στέκει η ιστορική μονή Αγίου Γεωργίου. Αποτέλεσε την επαναστατική αφετηρία του 1821 στα Τζουμέρκα, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί της περιοχής και κήρυξαν την επανάσταση, εξ ου και η ονομασία «Αγία Λαύρα της Ηπείρου».

Στο Παλιοχώρι, λίγο πριν από το Βουργαρέλι, βρίσκεται η Κόκκινη Εκκλησιά. Η Παναγία Βελλά ή Κόκκινη Εκκλησιά βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον επαρχιακό δρόμο Άρτας – Τρικάλων. Ανεγέρθηκε το 1281 επί της δυναστείας των Κομνηνοδουκάδων από τους αδελφούς Τσιμισκή κατά τα πρότυπα της βυζαντινής ναοδομίας και πρόκειται για καθολικό μονής. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Μέσω της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, θα βρεθείτε εύκολα στην Δυτική Ελλάδα και θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όχι μόνο το πανέμορφο Βουργαρέλι αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές της Ηπείρου.