Βουραϊκος: Εντυπωσιακή βλάστηση, επιβλητικά σπήλαια και δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες

604

Ο Βουραϊκος ποταμός πηγάζει ανάμεσα στις ανατολικές προεκτάσεις του Ερυμάνθου και τις δυτικές του Χελμού. Η ομορφιά της φύσης γοητεύει όποιον τον επισκέπτεται και τον κάνει να θέλει να τον δει ξανά και ξανά! Εντυπωσιακή βλάστηση, επιβλητικά σπήλαια και δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους!

Μέσω της Ολυμπίας Οδού, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτάσετε στον Βουραϊκό. Παράλληλα μπορείτε να πεταχτείτε για ένα σύντομο τουρ στα Καλάβρυτα αλλά και να εξερευνήσετε όλες τις ομορφιές της περιοχής.

Τι κάνετε / να δείτε κατά την εκδρομή σας στην περιοχή

Διασχίζοντας το φαράγγι

Η διάσχιση του φαραγγιού του Βουραικού είναι μία ξεχωριστή εμπειρία τόσο με τον κλασσικό οδοντωτό σιδηρόδρομο όσο και περιπατητικά (για τους φίλους της πεζοπορίας) κατά μήκος των γραμμών του τρένου. Η συνολική διαδρομή του οδοντωτού είναι 22.350 μέτρα, αλλά το ομορφότερο τμήμα της διαδρομής είναι μεταξύ Κάτω Ζαχλωρούς και Διακοπτού (13 χλμ). Για την συνολική διάσχιση του φαραγγιού περπατώντας, θα χρειασθείτε 5-6 ώρες (κατεβαίνοντας από Καλάβρυτα στο Διακοπτό).

Ο Οδοντωτός

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες με τρένο στην Ελλάδα.

Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Ράφτινγκ

Το υδάτινο στοιχείο είναι ό,τι πρέπει για αυτή την δραστηριότητα! Για όσους δεν ξέρουν, το ράφτινγκ είναι ένα ομαδικό άθλημα κατάβασης ποταμού σε μια φουσκωτή βάρκα. Η παρουσία ενός επαγγελματία είναι απαραίτητη για να ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Η βάρκα χωράει 6-12 άτομα αναλόγως μεγέθους. Μην ανησυχείτε, τα νερά είναι ήρεμα οπότε οι αρχάριοι δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα! Πιάστε το κουπί και ετοιμαστείτε για μια αξέχαστη εμπειρία!

Σπήλαιο των Λιμνών

Μυστηριώδεις στοές, λαβυρινθώδεις διάδρομοι, παράξενοι σχηματισμοί σταλακτιτών,  λίμνες που εκτείνονται σε τρεις ολόκληρους ορόφους. Το σπήλαιο των λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης το οποίο εντυπωσιάζει τον επισκέπτη -και όχι άδικα- μιας και είναι μοναδικό όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.Το σπήλαιο είναι η παλαιά κοίτη ενός υπόγειου ποταμού με εξερευνημένο μήκος 1980 μέτρα. Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. Το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 γραφικές λίμνες.

Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα και είναι φωτισμένο. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα, που καταλήγει κατ’ ευθείαν στο δεύτερο όροφο ενώ η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γεφυρούλες.

Εξερευνώντας τη Ζαχλωρού

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, μισοκρυμμένη μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Η Ζαχλωρού είναι ένα παραμυθένιο ορεινό χωριό και αυτή την εποχή ντύνεται με χρυσαφένια φθινοπωρινά χρώματα! Η Ζαχλωρού, κτίστηκε σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού ήρθαν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία του χωριού έχει σλαβική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη Ζαγορού που σημαίνει ο τόπος που βρίσκεται πίσω από το βουνό. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και μετακινούνταν κατά την περίοδο του χειμώνα. Αυτοί που ζούσαν στην Κάτω Ζαχλωρού, πήγαιναν στα Ζαχλωρίτικα κοντά στο Διακοφτό και αυτοί που έμεναν στην Άνω Ζαχλωρού στη Ροδιά, κοντά στο Αίγιο.Το 1943, τα χωριά καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Ζαχλωρού γίνονταν μόνο με τον Οδοντωτό. Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά λόγω του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, που ήταν προορισμός πολλών προσκυνητών.

Βόλτα στα Καλάβρυτα

Η πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στη Ζαχλωρού (περίπου 15′) και μπορείτε να πεταχτείτε για να απολαύσετε καφέ και φαγητό. Κάντε βόλτα στον πεζόδρομο πεζόδρομο που ξεκινάει απο τον σιδηροδρομικό σταθμό Καλαβρύτων και ψωνίστε παραδοσιακά προιόντα.

Το Μέγα σπήλαιο

Επισκεφτείτε ακόμη το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Μην παραλείψετε, κατά την επίσκεψή σας, να δείτε το σκευοφυλάκιο με τα πολύτιμα κειμήλια της μονής, τη βιβλιοθήκη και τη σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.