Την αίτηση καταχώρισης του «Αρσενικού Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόκειται για ένα ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά είναι η έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του.
Παράγεται και ωριμάζει σε διάφορες κοινότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η διαδικασία παραγωγής του συνδέεται στενά με τις γνώσεις των τυροκόμων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χρόνο τυροκόμησης λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας.
Η νέα αυτή ονομασία έρχεται να προστεθεί σε πάνω από 1460 ήδη προστατευόμενα διατροφικά προϊόντα, κατάλογος των οποίων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia.