Τσεπέλοβο: Φθινοπωρινή εξόρμηση στο στολίδι των Ζαγοροχωρίων

279

Από την πρώτη στιγμή που θα φτάσετε στο παραδοσιακό αυτό χωριό της Ηπείρου, θα νιώσετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μία άλλη εποχή. Το σκηνικό που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας μοιάζει με παραμύθι….

Θεωρείται το «στολίδι» της Τύμφης, και είναι χτισμένη στην κορυφή Καζάρμα σε υψόμετρο 1.140 μέτρων. Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό από τα Ζαγοροχώρια, είναι βυθισμένο μέσα στο βουνό και κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η πετρόχτιστη αρχιτεκτονική του.

Η ιστορία του είναι μακρά και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση αφού από εκεί το 1820, ο ποιητής Ιωάννης Βηλαράς μαζί με τον δάσκαλο του Γένους Αθανάσιο Ψαλίδα, καθοδήγησαν την πρώτη φάση του Αγώνα. Η εμπορική ακμή του, η οποία παρατηρήθηκε κυρίως στον τομέα της ξυλείας, χρονολογείται από πιο πριν, κάπου το 18ο αιώνα και ενώ όλα βρίσκονται υπό την Οθωμανική αυτοκρατορία. Από το 1700 λειτουργούσε εκεί ένα από τα πρώτα σχολεία στο οποίο μάλιστα ο Ψαλίδας εκτελούσε χρέη δασκάλου.

Τι να δείτε/ κάνετε στο Τσεπέλοβο

Ιερός Ναό Αγίου Νικολάου

Βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία του οικισμού και πρόκειται για επιβλητικό κτίσμα μεγάλων διαστάσεων που ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης θολοσκέπαστης βασιλικής με τρούλο. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Ο ναός μάλιστα είναι ένα εξαίρετο δείγμα τέχνης του 18ου αιώνα: οι Καπεσοβίτες ζωγράφοι αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο την πολύμορφη αρχιτεκτονική του ναού και ανέπτυξαν ένα πλούσιο εικονογραφικό πρόγραμμα με αφηγηματικά και δογματικά θέματα.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου,Τσεπέλοβο – Prosfora – Religious Routes

Περιπλανηθείτε στα λιθόστρωτα σοκάκια

Στην πλατεία του χωριού θα βρείτε τον αιωνόβιο πλάτανο. Από εκεί ξεκινάει ένα οδοιπορικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του. Οι περίπατοι οδηγούνε σε γέφυρες όπως αυτή του Κονόμου, του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας. Επιπλέον να σημειωθεί ότι στο χωριό θα συναντήσετε τα ερείπια του σπιτιού όπου μεγάλωσε η Μαρίκα Κοτοπούλη. Αφεθείτε στη μαγεία της φύσης, μυρίστε το βρεγμένο από τα πρωτοβρόχια χώμα και απολαύστε αυτή την γραφική βόλτα!

Επισκεφθείτε τη Μονή Ρογκοβού

Βρίσκεται ανάμεσα στο Τσεπέλοβο και το Καπέσοβο και είναι κτισμένη στην αρχή της χαράδρας του Βίκου σε μια καταπράσινη περιοχή. Η Μόνη υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ των ετών 1028 -1034 μ.Χ. από την Πουλχερία, αδερφή του Ρωμανού του Αργυρού, αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ωστόσο το πρώτο κτίσμα καταστράφηκε ολοκληρωτικά και ανοικοδομήθηκε το 1749 μ.Χ. Το μοναστήρι ζωγραφίστηκε 16 χρόνια μετά το χτίσιμο του, με παραστάσεις από την Παλιά και την Καινή Διαθήκη, έργα ντόπιων λαϊκών ζωγράφων. Το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής το οποίο  διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση “μαγνητίζει” τα βλέμματα.

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ρογκοβού, Τσεπέλοβο – Prosfora – Religious Routes

Ώρα για περπάτημα

Το Ζαγόρι είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς είναι αμέτρητες και όλες έχουν τη δική τους ομορφιά. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παλιά μονοπάτια που ένωναν τα χωριά μεταξύ τους. Πολλά από αυτά έχουν σήμανση, ενώ σε άλλα μπορείτε να χρειαστείτε τη βοήθεια των ντόπιων. Επιλέξτε το βαθμό δυσκολίας ανάλογα με την εμπειρία σας και απολαύστε τη φύση.

Μην παραλείψετε να διασχίσετε το Φαράγγι Βικάκι, το οποίο ονομάζεται αλλιώς και Σελλάτο. Για τη διάσχιση (πεζοπορία) του χρειάζονται 3:30 ώρες περίπου. Η ομορφιά κατά μήκος του φαραγγιού είναι μοναδική! Πλούσια, τροπική βλάστηση, ιδιαίτερα στενά σημεία, απότομες ορθοπλαγιές, αμέτρητες βραχοσκεπές στα τοιχώματα, διάφοροι γεωλογικοί σχηματισμοί και πεντακάθαρα νερά…

To Blog του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πρέβεζας: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ "ΒΙΚΑΚΙ" ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Πάρτε… τα βουνά

Αν σας αρέσει η ορειβασία και είστε λάτρεις της περιπέτειας, οι λύσεις είναι και εδώ πολλές. Αναρριχηθείτε σε κάποιο από τα βουνά της περιοχής και απολαύστε τη φύση. Αποκορύφωμα αποτελεί η ανάβαση από το Μικρό Πάπιγκο μέχρι τη Δρακόλιμνη ή τις άλλες περιοχές της Τύμφης, ενώ για τους πιο έμπειρους υπάρχει αντίστοιχη διαδρομή που ξεκινάει από το Τσεπέλοβο και φθάνει μέχρι τη Δρακόλιμνη.

Παιχνίδια στο νερό

Απολαύστε τη φύση και διασκεδάστε με την παρέα σας κάνοντας rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και όλες οι διαδρομές είναι πανέμορφες και γραφικές. Υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και σας παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ ο βαθμός δυσκολίας είναι αρκετά εύκολος.

Rafting στον Βοϊδομάτη - Ζαγόρι με την Trekking Hellas

Η διαμονή στο μαγευτικό Τσεπέλοβο θα είναι κάτι παραπάνω από ευχάριστη, καθώς μπορεί και προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, αλλά και πολλές δραστηριότητες! Μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα βρεθείτε εύκολα στην Δυτική Ελλάδα και θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όχι μόνο το πανέμορφο Τσεπέλοβο αλλά και τις υπόλοιπες ομορφιές της Ηπείρου!

φωτο από epirusexplorer.com