«Του κόσμου τα παιχνίδια» στο Ελ. Βενιζέλος – Μία πρωτότυπη έκθεση για μικρούς και μεγάλους!

42

“Του κόσμου τα παιχνίδια» θα έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για ένα ακόμη πρότζεκτ της συνεργασίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών με το Μουσείο Μπενάκη, που ξεκίνησε την  Παρασκευή  17  Ιανουαρίου  και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 και φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκεται στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, είσοδος 3.

Ταξίδι στον κόσμο μέσα από ένα παιχνίδι

Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν παιχνίδια από τις συλλογές του μουσείου, τα οποία θα τους ταξιδέψουν σε χώρες κοντινές αλλά και μακρινές. Κούκλες με τοπικές φορεσιές, μεταφορικά μέσα, παιχνίδια παραδοσιακά, χειροποίητα, αλλά και βιομηχανικά, συστήνονται στο κοινό και διηγούνται την ιστορία τους. Μέσα από αυτό το ταξίδι από τον 19ο έως τα τέλη του 20ού αιώνα φαίνεται ξεκάθαρα πως τα παιχνίδια πέρα από την ψυχαγωγία, αποτελούν κομμάτι του ψηφιδωτού της ιστορίας και της εξέλιξης του πολιτισμού.

Διακόσμηση… που σε ταξιδεύει

Το ταξίδι ξεκινά με σκηνικό την επιφάνεια του παγκόσμιου χάρτη, όπου φωτογραφίες παιχνιδιών καλούν τον ταξιδιώτη να γνωρίσει ή να αναγνωρίσει τη χώρα προέλευσής τους, ενώ κούκλες με πολύχρωμες φορεσιές παρουσιάζουν τον τόπο τους. Το οπτικό υλικό σε μορφή video, παραγωγής της AbFab Productions, προσφέρει στον επισκέπτη μια γρήγορη περιήγηση σε αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων από όλες τις γωνιές της γης και ξυπνά μνήμες και ερεθίσματα για γνώση δημιουργώντας μια ευχάριστη διάθεση, ενώ αεροπλάνα, αυτοκίνητα, καράβια αλλά και διαστημόπλοια μας μεταφέρουν μέχρι και το φεγγάρι!

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο

Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2017.

Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 20.000 παιχνίδια, βιβλία, έντυπο υλικό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας μέχρι το 1970 περίπου, η συλλογή έχει ως στόχο την κάλυψη, τη μελέτη και την παρουσίαση όλων των εκφράσεων και πτυχών του θέματος “Παιδί και Παιχνίδι”.

Στεγάζεται σε κτήριο της περιόδου 1897-1900 και η αρχιτεκτονική μορφολογία του περιέχει στοιχεία κυρίως γοτθικού ρυθμού με αναφορές στον ευρωπαϊκό μεσαίωνα, αλλά και στοιχεία baroque και art nouveau. Δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη το 1976 από τη Βέρα Κουλούρα, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της Υδραίου ευεργέτη και πλοίαρχου, Αθανάσιου Κουλούρα.