Συνηθισμένοι από το αστικό τοπίο της Αττικής, οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάρα πολλά δάση σπάνιας ομορφιάς. Η Ελλάδα έρχεται τέταρτη σε δασικό πλούτο ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, καθώς το 25,4% της έκτασης της καλύπτεται από αυτά.
Παρακάτω θα δείτε 5 από τα πιο όμορφα έτσι ώστε να οργανωθείτε και να ετοιμάσετε την επόμενή σας απόδραση.
Εθνικός Δρυμός Βίκου
O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου είναι μια περιοχή προστατευόμενου φυσικού πλούτου, βόρεια της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Οι έντονες εναλλαγές στο φυσικό τοπίο μαγεύουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς. Κατάφυτες πυκνές εκτάσεις αλληλοδιαδέχονται απότομους γκρεμούς.
O Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου περιλαμβάνει την χαράδρα του ποταμού Αώου, τμήμα της οροσειράς της Τύμφης, τον ποταμό Βοϊδομάτη και το ιδιαίτερων αντιθέσεων φαράγγι του Βίκου, καθώς και μία σειρά από μικρούς οικισμούς. Πυρήνας του δρυμού και του τουριστικού ενδιαφέροντος είναι το Φαράγγι. (δείτε περισσότερα εδώ)
Φολόη Ηλεία
Πρόκειται για ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και μοναδικό στα Βαλκάνια. Βρίσκεται στην Ηλεία, στα νοτιοδυτικά του βουνού Ερύμανθος και σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά του από τον βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, φίλο του Ηρακλή.
Η πρόσβαση στο δρυοδάσος μπορεί να γίνει είτε από τον Πύργο Ηλείας, μέσω αρχαίας Ολυμπίας και Λάλας, είτε από την Τρίπολη, είτε από την Πάτρα. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τον δασικό πλούτο όχι μόνο της ορεινής Ηλείας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. (Μάθετε περισσότερα εδώ)
Δάσος της Χαϊντούς
Στην οροσειρά της Ροδόπης, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, υπάρχει το δάσος Δρυμός, γνωστό και ως Χαϊντού. Το δάσος Χαϊντούς είναι ένας επίγειος παράδεισος με θεόρατες αιωνόβιες οξιές ύψους άνω των 30 μέτρων. Εκτός από τις οξιές το δάσος έχει πεύκα, ελάτη, ερυθρελάτη αλλά και κίτρινο κρίνο που φύεται στα βουνά της Ροδόπης.
Το 1980, τμήμα του δάσους της Χαϊντούς (το δάσος της Τσίχλας), χαρακτηρίστηκε «Μνημείο της Φύσης» και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Στις πλαγιές του βουνού ρέουν πολλά ρυάκια και μικροί ποταμοί, στα νερά των οποίων απαντώνται πέστροφες. Από τις ανατολικές πλαγιές της Χαϊντούς πηγάζει ο ποταμός Κόσυνθος.
Τσαγκαράδα Πήλιο
Στο Πήλιο, στο «βουνό των Κενταύρων», όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι τουρίστες αρχίζουν την περιπλάνηση τους από το πιο γνωστό παγκοσμίως χωριό, την Τσαγκαράδα, που διαθέτει τέσσερις όμορφες συνοικίες – Αγία Κυριακή, Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ταξιάρχες και Άγιος Στέφανος.
Το πυκνό δάσος που «ντύνεται» στα χρώματα κάθε εποχής και σε παρασύρει να ανακαλύψεις τα χωριά του είτε οδικώς είτε μέσα από μυστικά μονοπάτια που τα ενώνουν. (μάθετε περισσότερα εδώ)
Δάσος Λαϊλια
Δεν είναι τυχαίο που το δάσος του Λαϊλιά, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην οροσειρά Βροντούς, 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, έχει χαρακτηριστεί, από παλιά ακόμη, μοναδικός παράδεισος.
Μία έκταση 33.000 στρεμμάτων, κατάφυτη από οξιές και δασική πεύκη, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, που «παντρεύει» το άγριο τοπίο, με την ομορφιά της φύσης. Το δάσος του Λαϊλιά, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου. Προσφέρεται επίσης για υπέροχες διαδρομές, για παρατήρηση της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, για τις τοπικές του γεύσεις, για χαλάρωση και ηρεμία.