Το «μπαλκόνι του Θεού» που κόβει την ανάσα βρίσκεται σε ένα χωριό της Ηλείας!

863

Το χωριό Σμέρνα στην Ηλεία δεν το αποκαλούν άδικα «μπαλκόνι του Θεού». Εκεί, στην κορυφογραμμή του βουνού Λαπίθα, στην καρδιά της Πελοποννήσου συναντάς μία σπάνια ομορφιά.

Βρίσκεται σε απόσταση 14,5 χλμ. από τη Ζαχάρω και 33 χλμ. από τον Πύργο. Βόρεια του χωριού στην κορυφογραμμή του βουνού και σε υψόμετρο 650 μέτρων στέκεται η Παναγία η Σμερνιώτισσα, ανάμεσα σε απόκρημνα βράχια και με θέα το Ιόνιο πέλαγο και τις πεδιάδες της Ηλείας.

Από που πήρε το όνομα

Δύο είναι οι πιθανές εκδοχές για το πώς πήρε την ονομασία του το χωριό. Η μία εκδοχή αναφέρει ότι πριν χιλιάδες χρόνια εκεί που σήμερα επεκτείνεται ο κάμπος, υπήρχε μία λίμνη στα νερά της οποίας είχε βρεθεί το ψάρι Σμέρνα. Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το όνομα δόθηκε από έναν τσοπάνη που είχε έρθει από τη Σμύρνη και εγκαταστάθηκε εκεί στην εποχή της τουρκοκρατίας και λεγόταν Σμύρνης.

Παναγιά της Σμερνιώτισσας, η εκκλησία που μαγεύει και από μακριά!

Ονομάζεται «μπαλκόνι του» Θεού και θα καταλάβετε αμέσως το γιατί. Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου -ή αλλιώς της Παναγιάς της Σμερνιώτισσας- αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής. Βρίσκεται ριζωμένος μέσα στα απόκρημνα βράχια του βουνού προσφέροντας μια εκπληκτική θέα. Λέγεται πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε στο σπήλαιο από κάποιον βοσκό, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, κι έτσι το σπήλαιο μετατράπηκε στη συνέχεια σε ναό.

Το Κάστρο της Σμέρνας

Σε υψόμετρο 730 μέτρα, δυτικά του χωριού , υπάρχουν  υπολείμματα φράγκικου κάστρου. Στη θέση του ακρόπυργου του κάστρου έχει κτιστεί από τη δεκαετία του ‘60 πυροφυλάκιο (πύργος Δασοπροστασίας). Από το κάστρο σώζονται κατάλοιπα τειχών και λιθοσωροί στη νότια πλαγιά του βουνού, κοντά στην κορυφή.

Η θέση του κάστρου έχει εξαιρετική ορατότητα προς τον κάμπο της Ηλείας, αλλά και προς την κεντρική και νότια Πελοπόννησο και μέχρι το Ιόνιο και τις βουνοκορφές της βόρειας Πελοποννήσου. Παρά την εξαιρετική θέση και την εγγύτητά του με τον στρατηγικής σημασίας δρόγγο των Σκορτών, δεν φαίνεται ότι αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα και δεν υπήρξε ποτέ σημαντικό κάστρο.

Η Σμέρνα με την υπέροχη θέα και την γραφικότητα που έχει θα σας προσφέρει στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω της Ολυμπίας Οδού, σε 3 ώρες θα φτάσετε στον παραδοσιακό οικισμό του Νομού Ηλείας και η εξερεύνηση ξεκινάει!