Το μικροσκοπικό εκκλησάκι που εντυπωσιάζει- Βρίσκεται μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο

460

Ένα ιδιαίτερο εκκλησάκι, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο, έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό ενός υπεραιωνόβιου δέντρου, στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας. 

Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα ενώ στο εσωτερικό που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει μόνο ένα μανουάλι, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και μια της Παναγίας. Στο κέντρο βρίσκεται η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών.

Η ιστορία του

Από το συγκεκριμένο  σημείο, περνούσε συχνά ο γέροντας Παΐσιος την περίοδο της νιότης του και έτσι προς τιμήν του χτίστηκε αυτό το ιδιαίτερο το εκκλησάκι είναι χτισμένο μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο δέντρο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής ο Άγιος συνήθιζε να περνά από εκείνο το σημείο όταν ήταν νέος, προκειμένου να φτάσει στο κοντινό χωριό Αμάραντος, όπου έκανε ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε σπίτια ντόπιων.

Το υπεραιωνόβιο δέντρο στο εσωτερικό του είχε υποστεί αρκετές φορές καταστροφές και πυρκαγιές, (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν ή ακόμα και για μπάρμπεκιου) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα σώθηκε για να μετατραπεί σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου. Το αδύναμο αυτό ευλογημένο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή και μετατράπηκε σε Δεντροκκλησιά.

Που βρίσκεται

Βρίσκετε 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά την διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο. Ακριβώς δίπλα υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας επίσης ογδόντα μέτρα από τη δεντροκλησσιά ( έχει ταμπελάκι και μονοπάτι )υπάρχει ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, πέρασε από την περιοχή.