Το αρχαιότερο κλήμα στον κόσμο και βρίσκεται στην Πελοπόννησο

218

Το Κλήμα του Παυσανία είναι το αρχαιότερο κλήμα παγκοσμίως και ένα ζωντανό φυσικό μνημείο, μήκους 100 μέτρων και ηλικίας περίπου 3.000 ετών.

Βρίσκεται κοντά στα Καλάβρυτα και για την ακρίβεια στον οικισμό Σελλά – Παγκρατίου (56 χλμ. της οδού Τριπόλεως-Καλαβρύτων, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας-Αχαΐας), στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.

Ήδη από το 160 π.Χ. ο Παυσανίας το αναφέρει ως «αξιοπερίεργο φαινόμενο» λόγω του μεγέθους του. Ωστόσο, παρόλο που ανθίζει, δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει καρπούς. Σύμφωνα με τους κάτοικους του χωριού Σελλά, πολλά από τα παραβλαστήματα κόπηκαν από τους Γερμανούς την περίοδο της κατοχής.

Ιστορία

Κατά τα αρχαία χρόνια, ο Παυσανίας είχε επισκεφθεί την περιοχή για να διαπιστώσει εάν ισχύει η φήμη ότι οι πέστροφες του ποταμού Αροάνειου κελαηδούσαν, όπως η τσίχλα (Turdus philomelus). Όπως έχει γράψει και ο ίδιος στο «Ελλάδος περιήγησις, 8.21.2.1»: «Εσί δε ιχθύες εν τω Αροανίω και άλλοι και οι ποικιλίαι καλούμενοι. Τούτους λέγουσι τους ποικιλίας φθέγγεσθαι κίχλη τη όρνιθι εοικός. Εγώ δε αγρυθέντας μεν είδον, φθεγγομένων δε ήκουσα ουδέν, καταμείνας προς τω ποταμώ και ες ηλίου δυσμάς, ότε δη φθέγγεσθαι μάλιστα ελέγοντο οι ιχθύες»! Δηλαδή γράφει ότι έκατσε μέχρι τη δύση του ηλίου, όταν οι πέστροφες κελαηδούσαν, αλλά δεν άκουσε τίποτα. Φαίνεται, όπως μας εξήγησαν οι ειδικοί, ότι κάποιος καλοφαγάς, ενθουσιασμένος με τις πέστροφες, είπε στον Παυσανία ότι κελαηδούν από νοστιμιά! Αργότερα, φαίνεται ότι αναζήτησε τον ίσκιο του κλήματος -που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το μέγεθός του και οι κάτοικοι του χωριού- τον φιλοξένησαν προσφέροντας του γεύμα με πέστροφες και νερό από την παρακείμενη πηγή. Μύθοι συνδέουν το Κλήμα του Παυσανία με άθλο του Ηρακλή, ο οποίος κυνηγούσε τη χρυσόκερο κερυνίτιδα έλαφο και έφτασε μέχρι το Κλήμα στο οποίο μπερδεύτηκαν τα μακριά μαλλιά της ελάφου και τη συνέλαβε. Συμπληρωματικά, από εκεί λοιπόν προέκυψε και το όνομα της θέσης «Κυνηγάρι».

Σήμερα

Το κλήμα έχει κηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης από το 1975. Σχετικά με τη φυσική κατάσταση του κλήματος η επιστημονική επιτροπή του ECOCITY, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, θεωρεί ότι οι αρχικοί κορμοί του φυτού έχουν εξασθενήσει σε μικρό βαθμό, λόγω της φυσιολογικής φθοράς παρόδου του χρόνου, ενώ όσα κατώτερα τμήματά τους που έχουν απομείνει και έχουν ύψος 1-1,5 μέτρο και διάμετρο τουλάχιστον 50 εκατοστών, έχουν αποξηραθεί. Από τις αμέτρητες διακλαδώσεις των ριζών έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλοί άλλοι βλαστοί που αναρριχώνται στις δενδρώδεις μορφές των πουρναριών. Ακόμη, η κατάσταση αυτών των βλαστών μοιάζει περίπου φανταστική, καθιστώντας ορατό το ενδεχόμενο το μοναδικό φυσικό μνημείο να διατηρεί την απαράμιλλη ομορφιά του ύστερα από περίπου 3.000 χρόνια. Tο ECOCITY εδώ και αρκετό καιρό προωθεί αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τη διατήρησή του και επομένως για τη συντήρησή του, να συνεργαστούν με τα Εργαστήρια Αμπελουργίας και Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ούτως ώστε να δράσουν άμεσα και να κάνουν τη φυσική του κατάσταση ακόμη πιο βιώσιμη!

Πως μπορείτε να πάτε εκεί

Εάν ποτέ θέλετε να εξερευνήσετε το μαγευτικό και ειδυλλιακό τοπίο που μόλις διαβάσατε, θα μπορέσετε να το βρείτε εύκολα μέσω της Ολυμπίας Οδού! Ο δρόμος είναι πολύ σύντομος γιατί δεν ξεπερνά ούτε τις 2 ½ ώρες. Με το που φτάσετε στο χωριό Σελλά, θα ξέρετε ότι βρίσκεστε πολύ κοντά στον στόχο σας!