Το άγνωστο νησάκι του Κορινθιακού με τα σμαραγδένια νερά που είχε βάλει στο μάτι ο Ωνάσης

1,177

Ελιές, αμπέλια, φραγκοσυκιές, κυπαρίσσια και ευκάλυπτοι παντρεύονται με το υπέροχο γαλάζιο και μας προσκαλούν στα πανέμορφα Τριζόνια!

Τα Τριζόνια Φωκίδας είναι το μεγαλύτερο και μοναδικό κατοικημένο νησί του Κορινθιακού με έκταση 2,5 χλμ. διεκδικώντας έτσι επάξια τον τίτλο ενός από τα μικρότερα νησιά της χώρας. Ένας μικρός οικισμός 50 παραδοσιακών σπιτιών, ένα μικρό λιμανάκι, μια εκκλησία, μια μαρίνα και μερικές ταβέρνες είναι όλα κι όλα αυτά που θα βρείτε στο άγνωστο νησάκι του Κορινθιακού.

Και ησυχία και γραφικότητα και φύση που οργιάζει! Όλα χωράνε στο μικρό νησάκι. Όλα, εκτός από αυτοκίνητα! Η πρόσβαση γίνεται με καΐκια που βρίσκονται απέναντι στον οικισμό Χάνια, τα οποία σας πάνε στο νησί μέσα σε 5 λεπτά.

Η ονομασία

Για την προέλευση του ονόματος του νησιού υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία θέλει να το οφείλει στο συμπαθές ομώνυμο έντομο, μια άλλη από παραφθορά της λέξης «τριονήσια», καθώς με αυτό το όνομα περιέγραφαν οι ντόπιοι το σύμπλεγμα των Τριζονίων που περιλαμβάνει τα τρία μεγαλύτερα νησιά, και μια τρίτη σχετίζεται με την ύπαρξη τριών θαλάσσιων ζωνών, απ’ όπου μπορεί κανείς να επισκεφτεί το νησί, δηλαδή από Ιόνιο (δυτικά), από Πειραιά (ανατολικά) και από Πελοπόννησο (νότια).

Το νησί που ήθελε να αγοράσει ο Ωνάσης

Λέγεται ότι την περίοδο που ο Ωνάσης έψαχνε να αγοράσει ένα δικό του νησί, επισκεπτόταν συνεχώς τα Τριζόνια και αναζητούσε τρόπο να τα αποκτήσει. Μάλιστα, κάποιοι παλαιότεροι θυμούνται ακόμη τις επισκέψεις του με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» και το υδροπλάνο. Ο Έλληνας κροίσος όμως, όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να αποκτήσει το μικρό αυτό νησάκι του Κορινθιακού και έβαλε πλώρη για το Σκορπιό.

Και για μπάνιο…

Τα Τριζόνια διαθέτουν τρεις παραλίες. Η μεγαλύτερη, με την κοκκινωπή αμμουδιά της, βρίσκεται στην θέση Πούντα 2 χλμ. νοτιοανατολικά από το λιμάνι. Δύο ακόμα μικρές παραλίες που ονομάζονται Άσπρα Χαλίκια και Καψάλες, βρίσκονται στην νότια και δυτική πλευρά αντίστοιχα του νησιού, απέναντι από την Πελοπόννησο.

Πως θα πάμε

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, Τα Τριζόνια είναι προσβάσιμα με τακτική επικοινωνία μέσω πλοιαρίου από τον οικισμό Χάνια ο οποίος απέχει από την Αθήνα 276 χλμ, από την Πάτρα 50 χλμ., από την Ναύπακτο 25 χλμ. (δείτε περισσότερα για την Ναύπακτο εδώ) Το αντίτιμο για τα καϊκια είναι 2 ευρώ οπότε να έχετε ψηλά επάνω σας…