Τα κυκλαδονήσια μας φέτος μας περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα… Εάν οργανώνετε καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο από αυτά, διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι θα φάτε εκεί!
Βρείτε στην παρακάτω λίστα το νησί για το οποίο ετοιμάζεστε και μάθετε ποιο παραδοσιακό πιάτο πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε!
Στην Κίμωλο για λαδένια
Η ελληνική εκδοχή της πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο. Ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο.
Στη Σίφνο για ρεβυθάδα
Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού. Το μυστικό βρίσκεται στο ψήσιμο! Φτιάχνεται σε πήλινο σκεύος και σιγοψήνεται για ώρες… Όσοι λατρεύετε το κρέας μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο μαστέλο!
Στην Μύκονο για κοπανιστή
Η κοπανιστή είναι ένα από τα ποιο γνωστά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Μυκόνου. Είναι ένα τυρί με αλειφώδη υφή, έντονα πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Φτιάχνετε από αγελαδινό γάλα και ειδικά στην Μύκονο η παραδοσιακή συνταγή είναι αυτή που την κάνει ξεχωριστή και διάσημη σε όλη την Ελλάδα.
Στην Τήνο για τσιμπητές ή σκεπαστές
Αυτές οι γλυκές τυρόπιτες είναι το πρώτο από τα παραδοσιακά γλυκά που θα εντοπίσετε στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου. Θυμίζουν τα κρητικά λυχναράκια, αλλά μόνο στην εμφάνιση. Έχουν βασική διαφορά στο τυρί με το οποίο φτιάχνονται, που επηρεάζει και τη γεύση και την εμφάνιση. Στην Τήνο χρησιμοποιούν το Πέτρωμα.
Στην Κύθνο για σφουγγάτο
Το σφουγγάτο Κύθνου είναι μία παραδοσιακή συνταγή, ένα ορεκτικό που θυμίζει τυροκροκέτες. Μικρές στρογγυλές και αφράτες μπουκίτσες με υπέροχη γεύση!
Στην Αμοργό για πατατάτο
Το πατατάτο είναι κατσικίσιο κρέας στην κατσαρόλα με πατάτες. Είναι από τα τυπικότερα Αμοργιανά πιάτα που σερβίρεται στα εστιατόρια και τα ταβερνάκια του νησιού. Η μαζικότερη κατανάλωσή του γίνεται στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στην Κάτω Μεριά της Αμοργού.
Στην Άνδρο για φρουτάλια
Παραδοσιακή κυκλαδίτικη ομελέτα που τη συναντάμε κυρίως στην Άνδρο ( και την Τήνο). Φτιάχνονται με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ανάλογα με την εποχή: χλωρά κουκιά, αγκινάρες, κρεμμύδια, κολοκύθια κ.λπ. Αλλά αυτό που πάντα περιέχει είναι τα ντόπια λουκάνικα αλλά και άλλα προϊόντα που κρατούσαν στα σπίτια από τα χοιροσφάγια.
Στη Σαντορίνη για ντοματοκεφτέδες
Δοκιμάστε παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Η νοστιμιά της τοπικής ντομάτας σε συνδυασμό με το βασιλικό και τα αρώματά του, θα σας τρελάνουν!
Στη Νάξο για καλόγερο
Ο,τι και να δοκιμάσετε στο νησί δεν θα σας αφήσει απογοητευμένους μιας και τα προϊόντα που παράγονται εκεί είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για την εξαιρετική τους ποιότητα. Ωστόσο, ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα είναι ο καλόγερος! Καλομαγειρεμένο μοσχαράκι με μελιτζάνα και τυριά!
Στην Πάρο για χταποδοπίλαφο
Αγαπημένο φαγητό των ντόπιων. Η ιδιαιτερότητα του είναι ότι φτιάχνεται με το παραδοσιακό μερμιτζέλι, ένα ντόπιο χειροποίητο ζυμαρικό που θυμίζει κριθαράκι.
Στη Σύρο για σφολιάτσα
Σιροπιαστό γλυκό ταψιού το οποίο πάνω και κάτω έχει φύλλα κρούστας και στη μέση ένα αφράτο και έξτρα σιροπιαστό κέικ αμυγδάλου!
Στη Σέριφο για μαραθοκεφτέδες
Ένα παραδοσιακό πιάτο το οποίο αποτελεί γρήγορο και γευστικό μεζεδάκι. Μοσχομυριστοί και φτιαγμένοι από…μάραθο!
Στην Ίο για τσιμέτια
Τα τσιμέτια είναι κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ρύζι και μυρωδικά, οι οποίοι τρώγονται και κρύοι.
Στη Φολέγανδρο για ματσάτα
Πρόκειται για ζυμαρικά, το οποία αποτελούν συνδυασμό χυλοπίτας και λαζανιού. Φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή και προσφέρονται με κόκκινη σάλτσα ή με κοκκινιστό κοτόπουλο.
Στην Κέα για πασπαλά
Ένα κατεξοχήν τζιώτικο πιάτο με χοιρινό κρέας μαγειρεμένο με τομάτα και αυγά.
Στη Μήλο για καρπουζόπιτα
Ένα ασυνήθιστο γλυκό του κουταλιού καρπούζι, η καρπουζόπιτα (γλυκιά πίτα με καρπούζι). Φανταστείτε την γεύση σαν μαλακό παστέλι με άρωμα καρπουζιού.