Τερσανάς ή Ταρσανάς: Μια γραφική γωνιά των Χανίων

127

Γράφει ο Γιώργος Μάριος Χαιρετάκης

Απόγευμα Κυριακής, είχαμε κιόλας Αύγουστο (καλοκαίρι για τα καλά!), με τις διακοπές μας να συνεχίζονται στα Χανιά, τον τόπο μας, οικογενειακώς, τα ξαδέρφια μου έριξαν την πρόταση: «Θα πάμε στον Τερσανά, θες να έρθεις μαζί μας;».

Στην αρχή είπα πως έχω να παρακολουθήσω ένα Zoom για μια συζήτηση διαδικτυακή με ένα ενδιαφέρον θέμα (η νέα πραγματικότητα πια αυτή!) και δυστυχώς δεν θα καταφέρω. Όμως, μετά από μερικά λεπτά, η ηλεκτρονική αυτή συνάντηση «αναβλήθηκε» ως δια μαγείας για εμένα…Το ξανασκέφτηκα…Ήταν ΣΚ, διακοπές στο νησί…Τελικά, κυριάρχησε η φυσική παρουσία και και όχι το laptop μου. Άλλωστε, οι άνθρωποι κάνουν τον τόπο και τις αναμνήσεις και τι καλύτερο από το να βιώνεις την κάθε στιγμή εκεί που συμβαίνει, με όποιους και όπως πραγματικά συμβαίνει;!

Ένα μαγικό χωριό σε έναν γραφικό κολπίσκο

13χλμ. από το κέντρο των Χανίων, βορειοανατολικά, βρίσκεται αυτό το μαγικό και συγκλονιστικό, κατά την άποψή μου πάντα, χωριό και τοπίο, «βουτηγμένο» μέσα σε έναν μικρό κολπίσκο με καθαρά και δροσερά νερά. Γύρω -γύρω ξύλινες βαρκούλες με τα συνηθισμένα τους θηλυκά ονόματα (Κατερίνα, Μαρία κλπ.) μέσα σε βραχάκια και άμμο, άμμο και βραχάκια και μια ταβερνούλα εκεί που σκάει το κύμα, ομώνυμη του μέρους, να σε περιμένει φιλόξενα και θερμά για να απολαύσεις παραδοσιακή κρητική κουζίνα, όπως ντάκο, καλιτσούνια μαζί με φρέσκα θαλασσινά.

Το βράδυ ανάβουν τα φωτάκια τους και το μέρος γίνεται ακόμα πιο ειδυλλιακό. Και λίγο να φυσάει, πάλι δεν υπάρχει κανένα θέμα, καθώς κύμα δεν το πιάνει μολονότι το Κρητικό πέλαγος στέκει εκεί δίπλα αγέρωχα. Αν κάποιος ψάχνει ένα μέρος να επισκεφθεί στα Χανιά, να περάσει την ημέρα του, να κολυμπήσει ευχάριστα χωρίς να μείνει νηστικός (ίσα ίσα, το αντίθετο), να φωτογραφίσει και να φωτογραφηθεί, να πάρει ενδεχομένως πλάνα για ταινία τότε σίγουρα είναι μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή.

Η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για διακοπές. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις ασφαλώς και εσύ είτε μόνος σου είτε με την παρέα σου.

Ακόμα το σκέφτεσαι;