Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, θα δοκιμάσεις φαγητά που δεν έχεις ξαναφάει πουθενά αλλού. Άλλωστε, τι καλύτερο από το να μαθαίνεις τις συνήθειες και τις παραδόσεις ενός τόπου από ότι… τρώγοντας.
Η παράδοση της Ηπείρου
Η κουζίνα της Ηπείρου, ως τόπος ορεινός έχει παράδοση στα κρέατα. Στα κάρβουνα, στη φωτιά, στη σούβλα, οι Έλληνες της Ηπείρου ξέρουν από καλό κρέας και το τιμούν σε κάθε μεγάλη γιορτή με τα αρνάκια και τα κατσικάκια κυρίως για το Πάσχα, να είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητας. Η ηπειρωτική κουζίνα είναι γεμάτη παραδοσιακά χωριά κι έτσι η κτηνοτροφία είναι από τις βασικότερες απασχολήσεις των κατοίκων. Το αιγοπρόβειο κρέας, το γάλα, το γιαούρτι και το βούτυρο αποτελούν σημαντικές βάσεις της κουζίνας τους. Ενώ, όλοι έχουμε δοκιμάσει κάποιο από τα ξακουστά τυριά της Ηπείρου: τοπική φέτα Δωδώνη, καπνιστό τυρί Μετσοβόνε, ανθότυρο, κεφαλοτύρι, μανούρι είναι κάποια από αυτά.
Στην Ήπειρο, όλα τα αγαθά του τόπου γίνονται πίτες. Πίτες με λαχανικά, με τυρί, με χόρτα, με ζυμαρικά, με ψάρι ή με κρέας, αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο της ηπειρωτικής παράδοσης. Όσο για γλυκίσματα, στην Ήπειρο μπορούμε να απολαύσουμε τα καλύτερα σιροπιαστά γλυκά: σκερ-μπουρέκ (ζαχαρένια πίτα), κλωστάτι (παραδοσιακός μπακλαβάς με καρύδι), σαραγλί, καρυδόπιτα, Μετσοβίτικες φλογέρες και φυσικά Γιαννιώτικο κανταΐφι, ενώ φημισμένα είναι και τα γλυκά του κουταλιού από τα φρούτα και τους καρπούς της Ηπειρωτικής γης, με το άγουρο σύκο, το βατόμουρο, το δαμάσκηνο και το κολοκύθι να ξεχωρίζουν.
Οι νοστιμιές της Μακεδονίας
Ανεβαίνοντας πάμε προς τη Μακεδονία κι εκεί θα απολαύσουμε φαγητά, όπως πιλάφι με σαφράν, μακεδονική σκορδαλιά με καρύδια, μπακαλιάρο πλακί, παραδοσιακή λαχανόπιτα, κολοκύθα ψητή με καρύδια, τραχανά ξινό, φασολάδα με χοιρινό, κρεατόσουπα, σουτζουκάκια με πιλάφι, σαρμαδάκια, χοιρινό με πράσο και σέλινο, μοσχάρι με δαμάσκηνα, καβουρμά με αυγά, κόκορα με ζυμαρικά και λιαστή ντομάτα, πάπια με πορτοκάλι, ζυγούρι στη γάστρα, αρνί ψητό με γιαούρτι, λαγό με κόκκινη σάλτσα και μανιτάρι, σουπιές με σπανάκι, πέστροφα πλακί. Ενώ, από γλυκά θα γλείφετε τα δάχτυλά σας με τη γαλατόπιτα, τους μπαμπάδες, τα τουλουμπάκια, το ρυζόγαλο φούρνου, τα ψητά κυδώνια, τους εργολάβους, τη μηλόπιτα, την πάστα φλώρα, το σαράι εκμέκ κανταίφι, το καζάν ντιπί μαλεμπί, τα τρίγωνα και την ξακουστή μπουγάτσα.
Μην ξεχνάμε πως η Μακεδονία είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στις διατροφικές παραδόσεις, καθώς υπήρχε μεν η Θεσσαλονίκη και τα παραδοσιακά της πιάτα, από την άλλη όμως οι πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, έφεραν μαζί τους τις δικές τους συνήθειες, επηρεάζοντας την κουζίνα του τόπου και δημιουργώντας παραλλαγές σε κλασικές συνταγές, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω.
Η πολυπολιτισμική γαστρονομία της Θράκης
Το ίδιο συνέβη σε μεγάλο βαθμό και στη Θράκη. Στον τόπο με τους ατέλειωτους κάμπους και τα δάση, οι κάτοικοι ήταν διαφορετικής μεταξύ τους καταγωγής, διαμορφώνοντας έτσι μια πολυπολιτισμική κουλτούρα και κουζίνα. Παστά ψάρια, σουτζούκια με ανατολίτικα μείγματα και σιροπιαστά γλυκά είναι κάποιες από τις παραδοσιακές γεύσεις της Θράκης. Το σαραγλί της Θράκης, οι γαρδούμπες, ο καβουρμάς (κρέας βραστό στο λίπος τους με μπαχαρικά), η σουσαμόπιτα, οι κεφτέδες σουρβάν και τα μικίκια (παραδοσιακοί λουκουμάδες από τον Έβρο), είναι ορισμένα μόνο από τα πιάτα που θα απολαύσετε στη Θράκη.
Πελοπόννησος, η βασίλισσα της ελιάς
Περπατώντας τη γη της Πελοποννήσου, δε γίνεται να μη συναντήσετε το δέντρο σύμβολο των Ελλήνων, την ελιά. Εκεί, το δέντρο αυτό φαίνεται να φυτρώνει παντού. Από τις ορεινότερες πλαγιές ως τις μεγάλες κοιλάδες. Το λάδι μοιάζει να είναι το βασικότερο συστατικό, ενώ δημοφιλή είναι και τα αγροτικά προϊόντα.
Η Τσακώνικη μελιτζάνα από το Λεωνίδιο Αρκαδίας και οι αγκινάρες είναι από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά των κρεατικών. Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι το αγαπημένα όσπρια σιγομαγειρεμένα με σέσκουλα, ενώ το λάχανο (στην Πελοπόννησο πιο γνωστό ως μάπα) συνδυάζεται τέλεια με τα παραδοσιακά Πελοποννησιακά πιάτα που περιλαμβάνουν το χοιρινό κρέας. Κάποιες από τις βασικές συνταγές που τιμούν ιδιαιτέρως οι «καταυλακιώτες» είναι οι πολλών λογιών σάλτσες. Σάλτσες ντομάτας με ή χωρίς κανέλα, το κλασικό αυγολέμονο, σκορδαλιά καρυκευμένη με ξύδι, φαίνεται πως συνοδεύουν γευστικά πιάτα, όπως τα χόρτα, το σαβόρο (μικρά τηγανιτά ψάρια), και το παραδοσιακό Μανιάτικο γεύμα, πορτοκάλι μπρεζέ με σπανάκι και σκόρδο.
Κρήτη, το νησί των καλοφαγάδων
Πηγαίνοντας στα παραλιακά της χώρας μας, δεν μπορούμε να μην αρχίσουμε με την ξακουστή κουζίνα των Κρητικών. Το μεγάλο μας νησί φημίζεται, όπως και η Πελοπόννησος, για τη χρήση του ελαιόλαδου στις συνταγές. Τα τυριά, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το παξιμάδι και τα χόρτα είναι μερικά από τα αγνά προϊόντα της γης στην Κρήτη.
Ο «σελέμπριτι» των κρητικών πιάτων, ο ντάκος τιμάται ιδιαίτερα από όλους όσους επισκέπτονται το νησί. Κάποιες από τις εκλεκτές συνταγές που θα φάτε από τα χεράκια των Κρητικών μαγείρων είναι η μελιτζανοσαλάτα, η ταραμοσαλάτα, η σαλάτα με όσπρια, το σταφιδόψωμο, τα παξιμαδάκια. Πεντανόστιμα ψάρια όπως ο μαρινάτος γαύρος, η πεσκανδρίτσα με πιπεριές, οι σουπιές γιουβέτσι, η πηχτή σμέρνα, λαχταριστές πίτες όπως το Χανιώτικο μπουρέκι και τα καλιτσούνια θα σας ξετρελάνουν. Τέλος, συνταγές με κρέατα, όπως η μαγειρίτσα, το Σφακιανό γιαχνί, οι ομαθιές και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως η πατούδα και τα μαμούλια, θα σας κάνουν να γλείφετε το πιάτο σας.
Στην Πάρο και στη Νάξο
Τι τρώνε όμως και οι υπόλοιποι νησιώτες μας; Ο ήλιος και το καλό κλίμα των νησιών ευδοκιμεί την καλλιέργεια τοπικών προϊόντων. Στις υπέροχες Κυκλάδες αλλά και στα άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους, θα απολαύσεις πεντανόστιμο φρικασέ με ξινά χόρτα, μαστέλο (αρνάκι στο φούρνο με μυρωδικά), ρεβυθοκεφτέδες, μακαρούνες, τη μελόπιτα της Σίφνου, τις μαραθοτηγανίτες της Σερίφου, τα μελιτερά της Ανάφης, τη λαδένια Κιμώλου, τα σγαρδούμια της Σαντορίνης, τους Χιώτικους μαλαθροκεφτέδες, τα σουγάνια Μυτιλήνης και πολλές άλλες.
Στα Επτάνησα αλά ιταλικά
Στα πανέμορφα Επτάνησα, τα φαγητά έχουν ονόματα λατινικής προέλευσης λόγω της θέσης και της ιστορίας τους. Θα δοκιμάσεις λοιπόν λαχταριστά πιάτα όπως το μπουρδέτο (ψαρόσουπα πηχτή), το σοφρίτο (μοσχαρίσιο κρέας με ξύδι, σκόρδο και μαϊντανό), την παστιτσάδα (κρέας με χοντρό μακαρόνι), το στιφάδο, τη στραπατσάδα, το τσιγαρέλι (λαχανικά με κρεμμύδι) και το παστίτσιο της νονάς. Χαρακτηριστικό επίσης πιάτο των Επτανήσων είναι το μυρμηγκάτο γλυκό. Τα πιάτα αυτά φτιάχνονται κυρίως στην Κέρκυρα, αλλά προτιμούνται και στα άλλα νησιά του Ιονίου μας πελάγους.
Και φύγαμε για Δωδεκάνησα
Στα Δωδεκάνησα θα παραγγείλεις τα καλύτερα πιάτα από τη Ρόδο, την Πάτμο, την Κάρπαθο και τα υπόλοιπα νησιά. Ο καπαμάς (γεμιστό κατσικάκι), τα ντολμαδάκια, το Κασιώτικο πιλάφι, το βυζάντι της Καρπάθου (γεμιστό αρνάκι), τα ξεροτήγανα, οι παστελαριές, οι μπουκουνιές (χοιρινό με μυρωδικά) είναι πιάτα που θα σας μείνουν αξέχαστα, όπως και ο υπέροχος τόπος που τα παράγει.
Κρατήστε λοιπόν σημειώσεις για όλα τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε, σε κάποιο ταξίδι σας στην Ελλάδα και τους πανέμορφους τόπους της, αφού είτε σε βουνό είτε σε θάλασσα, ένα είναι σίγουρο, θα φας καλά κι… ελληνικά.
Πηγή: Argiro.gr