Σουφικό: Η συνταγή που μας στέλνει… Ικαρία

1.145

Το σουφικό Ικαρίας είναι ένα παρδοσιακό, πανεύκολο και γρήγορο καλοκαιρινό φαγητό. Οι νοικοκυρές μάζευαν τα τελευταία λαχανικά του καλοκαιριού και τα επειδή ήταν λίγα τα μαγείρευαν όλα μαζί για να βγάλουν το φαγητό της ημέρας!

Η ιστορία

Λένε ότι πριν από χρόνια, μια γυναίκα από την Ικαρία δεν είχε προλάβει να ετοιμάσει φαγητό για τον άνδρα της. Σκέφτηκε να του κάνει κάτι εύκολο και γρήγορο και κατέβηκε στο κήπο, έκοψε όσα λαχανικά βρήκε μπροστά της και αφού τα καθάρισε και τα έκοψε, τα έβαλε όλα μέσα στο τηγάνι. Αφού ψήθηκε το φαγητό, σκέφτηκε να δοκιμάσει. Καθώς έτρωγε άρχιζε να μονολογεί “Σου ‘φήκω, δε σου ‘φήκω” (να σου αφήσω ή να μην σου αφήσω;) και έτσι προέκυψε το σουφικό.

Τι θα χρειαστείτε

3 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
2 πράσινες πιπεριές
100 gr. φασολάκια
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια γλυκά
1 μεγάλη ντομάτα
100 ml. κόκκινο κρασί
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη

Τι θα κάνετε:

Κόβετε τα λαχανικά σε φέτες μετρίου πάχους και τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα σε φέτες λεπτές και σωτάρετε ελαφρά με ελαιόλαδο, σε πλατιά κατσαρόλα. Προσθέτετε τα λαχανικά και τα σωτάρετε για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε την ντομάτα ψιλοκομμένη, την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την ρίγανη και περίπου 1½ φλυτζάνια νερό. Σιγοβράζετε για 30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρετε το φαγητό προσθέτετε το κρασί και βράζετε άλλα 10 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο, αν θέλετε πριν το αποσύρετε προσθέτε λίγο ακόμη ελαιόλαδο. Τρώγεται ζεστό και κρύο!

Συνταγή: Funkycook.gr