Ο υπερτουρισμός στη Σαντορίνη είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όχι μόνο τους κατοίκους της αλλά και τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία πρότεινε ως λύση την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον οικισμό της Οίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, μερικές από τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις της EBRD για την επαναφορά της Σαντορίνης σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο είναι οι εξής:
-Είσοδος ημερησίων επισκεπτών στην Οία με εισιτήριο τις περιόδους αιχμής
Αυστηρός περιορισμός της Airbnb σε χρονική διάρκεια, με διαφορετικές ρυθμίσεις για τις πολλαπλές ιδιοκτησίες και παράλληλη αντιμετώπιση της οξείας έλλειψης κατοικίας.
-Αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
-Εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει ακόμη και την απαγόρευση συγκεκριμένων πλαστικών μίας χρήσης.
Το κείμενο το προτάσεων που καταρτίστηκε τους προηγούμενους μήνες με τη βοήθεια ειδικών (προσελήφθησαν με κοινοτική χρηματοδότηση) και φορέων από το νησί, βρίσκεται πλέον υπό επεξεργασία από την κυβέρνηση.
Οι αριθμοί
Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στο νησί έχει αυξηθεί κατά 66%, δηλαδή 5,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το 2017, σε σύγκριση με 3,3 εκατομμύρια το 2012.
Το 2017 αντιστοιχούσαν 107,8 τουρίστες ημερησίως ανά 100 κάτοικους και 220,6 τουρίστες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται σε έρευνα της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε επίπεδο κρουαζιέρας, η Σαντορίνη είχε 592 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2019 (474 το 2018) και 980.771 επιβατών (749.286 το 2018), αριθμοί που την κατατάσσουν δεύτερο προορισμό στην Ελλάδα πίσω από τον Πειραιά, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.