Πλάτανος: Το χωριό με τα τρεχούμενα νερά

282

Μυρωδιά από θυμάρι και τρεχούμενα νερά… Χτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. στις πλαγιές του Πάρνωνα, ο παραδοσιακός οικισμός Πλάτανος θα σας μαγέψει!

Ο Πλάτανος είναι παραδοσιακός οικισμός, κτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας. Περιβάλλεται από πολλά πλατάνια εκατοντάδων χρόνων εξ ου και η ονομασία του χωριού. Δίπλα στο χωριό κυλά ο ποταμός Σπηλιάκια που καταλήγει στον ποταμό Βρασιάτη.  Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός και ο επισκέπτης μαγεύεται με την πρώτη ματιά από την πλούσια βλάστηση και τα πολλά νερά που αντικρίζει με το που φτάνει στο χωριό.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι σημερινοί κάτοικοι του Πλάτανου είναι απόγονοι Κυκλαδιτών που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κατά τον Μεσαίωνα υπό τον φόβο των συνεχών πειρατικών επιδρομών.

«Σαν του Πλάτανου το νερό δε θα βρεις σ’ άλλα μέρη. Με μια γουλιά δε θες γιατρό, με δυο βρίσκεις ταίρι», θα ακούσετε να λένε οι κάτοικοι του χωριού!

Τι να δείτε/ Τι να κάνετε

Ο πύργος του Μοίρα

Χτισμένο στο νοτιοδυτικό τμήμα (κτίσμα του 18ου αιώνα), ο Πύργος του Μοίρα είναι ένα επιβλητικό σπίτι, χτισμένο στο νοτιοδυτικότερο σημείο του χωριού με τέτοιο τρόπο ώστε να βλέπει κανείς ολόκληρο το χωριό αμφιθεατρικά μέσα από τις δύο πλαινές πολεμίστρες-παράθυρα, με μια μεγάλη βεράντα με θέα στον Καλόγερο. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Α. Κούκλης ,γνωστός για την ιδιαίτερη αισθητική του και την ανατρεπτική καλλιτεχνική του άποψη έχει μετατρέψει τον χώρο αυτό σε ένα ”άλλου” τύπου Μουσείο με αντικείμενα λαικής τέχνης και φωτογραφίες.

Βόλτα στα λιθόστρωτα καλντερίμια

Μπαίνοντας στο χωριό, ένα πλατύ άνοιγμα μέσα από λιθόστρωτο οδηγεί στις Χαρές, τον καταρράκτη όπου σε άλλες εποχές έπλεναν τα προικιά τα κορίτσια πριν από τον γάμο τους (εξ ου και η ονομασία του). Και από πάνω, η νεροτριβή του χωριού, που ακόμα λειτουργεί. Ευθεία, στέκει η Αγία Άννα, προστάτιδα του χωριού που χτίστηκε το 1835 , με τη μικρή πλατεία της που την κοσμεί ένα και μοναδικό ψηλό κυπαρίσσι. Επίσης στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο αιωνόβιος πλάτανος.

Μπαρκέικος Νερόμυλος

Το χαρακτηριστικό του Πλάτανου είναι τα άφθονα νερά του που αναβλύζουν και τρέχουν από παντού. Δίπλα στην κεντρική βρύση του χωριού θα βρείτε τον Μπαρκέικο νερόμυλο ο οποίος λειτουργεί έως σήμερα.

Το πέτρινο γεφύρι

Το χωριό με τα πολλά νερά και τον καταρράκτη στην είσοδό του νότια έχει το γνωστό φαράγγι Σπηλάκια που διαθέτει πυκνή βλάστηση και καταλήγει στο Βρασιάτη ποταμό. Κατάλληλο φαράγγι για οδοιπορία και περιπλανήσεις μέσα στη φύση ενώ στα τοιχώματά του υπάρχει η σπηλιά του Σωτήρα. Το φαράγγι ή ρέμα Σπηλάκια οδηγεί σε ένα ακόμα από τα υπέροχα φαράγγια του Πάρνωνα, το φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας.

Φαράγγι Ζαρμπανίτσα

Δημιουργήθηκε από την ποσότητα του νερού του ποταμού Βρασιατή. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο φαράγγι που ξεκινάει από το κάστρο του Ζαγόλιθου και καταλήγει στον Άγιο Ανδρέα. Για να το διασχίσετε χρειάζεσαι γνώση και εξοπλισμό, γιατί έχει δύο δύσκολες και επικίνδυνες θέσεις που δεν μπορούν να περάστουν εύκολα. Στο Φαράγγι του Ζαρμπανίτσα μπορείτε να φτάσετε από τον Πλάτανο μέσω της Σπυλαίας. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, αφού τόσο αριστερά όσο και δεξιά υπάρχουν ψηλά βράχια.

Τι να δοκιμάσετε

Εκεί ο τόπος είναι ευλογημένος, γι αυτό μην φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε:  το μέλι, το τσίπουρο με το ξεχωριστό άρωμα, αλλά και το κρασί της περιοχής με τη φρουτώδη γεύση, όπως και τα σύκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα κάστανα, τα κεράσια, οι ελιές, η ρίγανη και το θρούμπι. Πολύ νόστιμα είναι και τα χειροποίητα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανάς και λαζάνια) με φρέσκα χωριάτικα αυγά. Επίσης, τα γλυκά του κουταλιού θα σας ξετρελάνουν. Τα καλύτερα από αυτά είναι το κυδώνι-βύσσινο-καρύδι (σε γλυκό κουταλιού και λικέρ) και το τριαντάφυλλο-κάστανο-ελιά (σε γλυκό του κουταλιού).

Τα τρεχούμενα νερά και καταπράσινο τοπίο θα σας συνεπάρουν… Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και μέσω στης Ολυμπίας Οδού, σε σχεδόν 3 ώρες θα φτάσετε στο υπέροχο χωριό στης Ορεινής Αρκαδίας.