Περιπατητικός τουρισμός: Ανακαλύπτοντας τα μονοπάτια της Τήνου

368

 Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να γνωρίσεις έναν τόπο περπατώντας τον;

Ο περιπατητικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει άνθηση καθώς θεωρείται ως μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική μορφή αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου, κυρίως σε ένα ταξίδι αναψυχής. Άλλωστε τα μονοπάτια όχι μόνο αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου, αλλά δίνουν πρόσβαση στη φύση την οποία όλοι έχουμε ανάγκη.

Εξάλλου, η πανδημία του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι θα διαμορφώσει έτσι κι αλλιώς νέες συνήθειες στα ταξίδια μας. Διάφορες έρευνες δείχνουν ότι oι ταξιδιώτες το 2021 θα επιστρέψουν στη φύση αναζητώντας καθαρό αέρα, πεζοπορίες κλπ αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο τις ουρές στα αξιοθέατα μεγάλων πόλεων.

Ο περιπατητικός τουρισμός στην Ελλάδα – Η περίπτωση της Τήνου

Η Τήνος έκρυβε για πολλά χρόνια το μυστικό της, το οποίο την κάνει μοναδική σε όλο το σύμπλεγμα των Κυκλάδων και δεν είναι άλλο από το υπέροχο πεζοπορικό της δίκτυο που ξεπερνά τα 150 χιλιόμετρα

Κάποτε τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος μετάβασης από χωριό σε χωριό. Υπολογίζεται ότι παλιότερα υπήρχαν στο νησί μονοπάτια με συνολικό μήκος 300 χιλιόμετρα, αλλά σήμερα πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί.

Το Tinos Trails, αναδεικνύοντας αυτά τα παλιά μονοπάτια, έκανε προσιτά μέσω της πεζοπορίας όλα τα μυστικά του νησιού: την εντυπωσιακή γεωλογία, το μοναδικό σύμπλεγμα των παραδοσιακών χωριών, τα ξακουστά λατομεία μαρμάρου, τη βραβευμένη γαστρονομία και βεβαίως τα ίδια τα μονοπάτια και τις πεζούλες χάρη στα οποία η Τήνος έχει εύλογα χαρακτηριστεί ως «το χειροποίητο νησί»!

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές με εντυπωσιακή θέα είναι η E4. Από το χωριό Μαμάδος ξεκινάει παλιό μονοπάτι που κατέληγε στο Μαλί. Διέρχεται από το ξωκκλήσι της Παναγίας τη Οδηγήτριας, που βρίσκεται κάτω από την αρχαία ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου. Η κατάβαση προς το Μαλί εντυπωσιάζει με την απεριόριστη θέα προς την Άνδρο. Από το Μαλί, αρχικά μέσω του δρόμου και στη συνέχεια από μονοπάτι που περνάει από παλιά πετροκοπεία, η διαδρομή οδηγεί στον οικισμό του Κουμελά. Από εκεί ξεκινάει η ανηφόρα, μέσα από οριοθετημένα μονοπάτια με θέα προς τα λατομεία πράσινου μαρμάρου. Καταλήγει στο Μαρλά και από εκεί πίσω στο Μαμάδο.

Ακόμα μία όμορφη διαδρομή είναι η Ε1. Από την παραλία του Όρμου Γιαννάκη, ξεκινάει ένα άνετο, παρόλη την ανηφόρα, μονοπάτι προς την Καρδιανή. Πλησιάζοντας το χωριό, περνάει από τις κατάφυτες πλαγιές κάτω από τον οικισμό πριν εισέλθει στην Καρδιανή από την πλευρά της Αγίας Τριάδας. Από εκεί κατευθύνεται προς τον ναό της Κιούρας Καρδιανής. Έπειτα ξεκινάει εκ νέου ένα ανηφορικό μονοπάτι προς την παλιά Καρδιανή, εκεί όπου το μοναδικό κτήριο που ακόμη συντηρείται είναι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, χτισμένη ανάμεσα σε εντυπωσιακά βράχια. Πάνω από την Παλιά Καρδιανή η διαδρομή ακολουθεί το παλιό φαρδύ μονοπάτι που ένωνε την Άνω Μεριά με την Έξω Μεριά. Περνάει από την τοποθεσία της Β’ Εύρεσης και ύστερα κατηφορίζει ήπια προς τα Υστέρνια, προσφέροντας εντυπωσιακή θέα προς τα δυτικά και τη Σύρο, καθώς διέρχεται από εγκαταλλελειμένο αγροτικό τοπίο.

Η διαδρομή διασχίζει τα Υστέρνια,το αστραφτερό μαρμαροχώρι, και κατηφορίζει από τον “Μαρμαροστρωμένο δρόμο” το εντυπωσιακό μαρμάρινο, φαρδύ μονοπάτι χωρίς σκαλοπάτια που καταλήγει στον Όρμο Υστερνίων. Από την παραλία του όρμου, ξεκινάει ένα ανηφορικό μονοπάτι προς την Παναγία τη Λακκωτιανή (Άγιος Θωμάς). Μέσα από ένα αγροτικό τοπίο με εντυπωσιακές αναβαθμίδες, η διαδρομή κατηφορίζει μέχρι την περιοχή Στάση, με τον μικρό όρμο Κουσίνια (εκεί οδηγεί μικρή παράκαμψη). Από τη Στάση, με σταθερό περίπου υψόμετρο, το μονοπάτι οδηγεί πίσω στον όρμο Γιαννάκη.

Μπορείτε να μάθετε για όλες τις διαδρομές εδώ.

Και μην ξεχνάτε έναν βασικό κανόνα πεζοπορικής συμπεριφοράς! Πάρτε μόνο αναμνήσεις, αφήστε μόνο αποτυπώματα και μην αφήνετε σκουπίδια στα μονοπάτια ή γύρω από αυτά.

Πληροφορίες και Φωτογραφίες από το TinosTrails