Παυλιανή: Φθινόπωρο στους πρόποδες της Οίτης

1.321

Πανέμορφη, κατάφυτη, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Η Παυλιανή, αυτό το μαγικό χωριό του νομού Φθιώτιδας, βρίσκεται χωμένο μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού.

Διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό Πάρκο στις πηγές του Ασωπού και είναι ιδανική για άθληση, αναψυχή και χαλαρές  εξορμήσεις. Απέχει 40 λεπτά από τη Λαμία, και δύο ώρες από την Αθήνα, γεγονός που την καθιστά ιδανική για μία σύντομη φθινοπωρινή απόδραση!

Σχετικά με την ονομασία του χωριού μία θεωρία αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε Σλαβική ονομασία. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.

Τι να δείτε στην Παυλιανή

1. Κατά την είσοδό του στην Παύλιανη, ο επισκέπτης θα συναντήσει το μνημείο όλων εκείνων – Eλλήνων και Iταλών – που έπεσαν νεκροί στη μάχη της Παύλιανης τον Iούνιο του 1942.

2. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το παρκάκι στις πηγές του Ασωπού. Μετά από μια διαδρομή 10 λεπτών μέσα στο δάσος, φτάνεις σε ένα μοναδικό πάρκο αναψυχής, με πολλά τρεχούμενα νερά, χώρους άθλησης και χειροκίνητα τελεφερίκ. Μπορείς να παίξεις, να αθληθείς ή απλά να ξεκουραστείς κάτω από τα πυκνά έλατα, πίνοντας τον καφέ σου ή το αναψυκτικό  σου απο το αναψυκτήριο,  που λειτουργεί εκεί.

3. Μεταξύ της Άνω και Κάτω Παύλιανης, βρίσκεται το Μουσείο Υδροκίνησης. Ένα κτηριακό Πέτρινο συγκρότημα, το οποίο σταγάζει το Νεροπρίονο, τον Νερόμυλο, το Μαντάνι και την Νεροτριβή (Τρίστιλα).

4. Αξιοθαύμαστος, επίσης, είναι και ο Ναός του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το πετρόχτιστο καμπαναριό, που χρονολογείται από το έτος 1868.

5. Πέρα από τις φυσικές ομορφιές της, η  Παύλιανη έχει και την ιστορία της, ξεκινώντας από την αρχαιότητα με τα Πυρά του Ηρακλέους, που βρίσκονται έξω από το χωριό και φτάνοντας στην εποχή του ΄40, όπου καταγράφεται σημαντική μάχη των κατοίκων της με τους κατακτητές Ιταλούς. Τα Πυρά, λέγετε, ότι είναι ο τόπος που μαρτύρησε ο Ηρακλής, ο οποίος προσπαθώντας να ελευθερωθεί από τον δηλητηριασμένο μανδύα, έπεσε στις φλόγες. Κοντά στα Πυρά του Ηρακλέους, διατηρούνται τμήματα δωρικού ναού του 3ου αιώνα π.Χ., ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή. Νοτίως του Ναού υπάρχει ο βωμός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από την αρχαϊκή εποχή μέχρι την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, οπότε και έγινε επέκταση του αρχικού περιγράμματος και οριοθέτησή του με λιθόπλινθους.

Και στα πέριξ…

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις στον Eθνικό Δρυμό της Oίτης μέχρι το καταφύγιο, τις “Kαταβόθρες”, την κορυφή Γρεβενό και στον Kούβελλο, όπου θα συναντήσει μια ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα, μοναδική στην Oίτη.

(πληροφορίες lamia.gr)