Μια λαμπριάτικη πίτα, που γίνεται με το ντόπιο φρέσκο τυρί της Σίφνου. Το ανθότυρο μπορεί να το αντικαταστήσει επάξια και να γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα όλον το χρόνο.
Υλικά για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
1 αβγό, τον κρόκο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
Για το μίγμα ανθότυρου
700γρ. ανθότυρο φρέσκο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6-7 αβγά
Διαδικασία
Ξεκινάτε πρώτα με τη ζύμη σας. Τρίβετε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το φρέσκο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, τη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές του γλυκού νερό. Ζυμώνετε. Αν χρειάζεται, ρίχνετε μερικές κουταλιές νερό ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχετε μια μέτρια ζύμη. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.
Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε κατόπιν πάνω στον πάγκο σας σε φύλλο και σκεπάζετε με αυτό ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28εκ. καλύπτοντας και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Ψήνετε για 15 λεπτά στους 180°C.
Όσο η ζύμη σας ψήνεται, φτιάχνετε το μίγμα με το ανθότυρο. Χτυπάτε στο μίξερ το φρέσκο ανθότυρο με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Το ρίχνετε πάνω από το μισοψημένο φύλλο και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε τη μελόπιτα στους 180°C για 30-40 λεπτά. Την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα.
Tip: Η μελόπιτα γίνεται και χωρίς φύλλο, αρκεί να αλευρώσετε την επιφάνεια του ταψιού πριν ρίξετε μέσα το μίγμα.
πηγή olivemagazine.gr