Παλαιός Άγιος Αθανάσιος: Ταξίδι στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν

411

Χτισμένος σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας, ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου ή Τσέγανη, όπως ονομαζόταν παλιά, τα έχει όλα!

Ενδιαφέρουσα παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική, παραδοσιακή φιλοξενία, όμορφους ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες, γραφικά μαγαζάκια αλλά και ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο που αυτή την εποχή ντύνεται στα λευκά.

Βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας, πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και παρόλο που μερικά χρόνια είχε νεκρώσει, σήμερα αποτελεί top χειμερινό τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων.

Τι να δείτε/να κάνετε

Εκκλησίες της Aναλήψεως και του Αγ. Αθανάσιου

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλαιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Αναλήψεως με καλοδιατηρημένο τέμπλο, που κτίστηκε το 17ο αιώνα, και δεσπόζει στην άκρη του χωριού. Πρόκειται για μία τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με νάρθηκα στη μεγάλη πλευρά της. Εσωτερικά κοσμείται με εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Επίσης, επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον ομώνυμο λόφο, απ’ όπου μπορείτε να θαυμάσετε μία υπέροχη θέα προς τη λίμνη Βεγορίτιδα και τα παραλίμνια χωριά.

Καϊμακτσαλάν: Χιονοδρομικό κέντρο στα 2480 μέτρα

Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 18 χιλιόμετρα από τον οικισμό και έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα της Ελλάδας. Υπάρχουν μέσα που θα σας μεταφέρουν από και προς το χιονοδρομικό κέντρο. Κάντε ski η ακόμα και μία βόλτα με snowcat και απολαύστε τη μαγεία του τοπίου.

Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Διαβάστε επίσης

Μοναδική εμπειρία η πεζοπορία από το χιονοδρομικό κέντρο μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στην κορυφή του όρους Καϊμακτσαλάν. Η διαδρομή διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, αλλά αξίζει καθώς θα σας στείλει σε υψόμετρο 2.524 μέτρων, στην τρίτη υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

Υγροβιότοπος Άγρα–Βρυτών–Νησιού

Απέχει 6 χιλιόμετρα από την Έδεσσα και κατά η επίσκεψή σας εκεί θα σας προσφέρει μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.  Η τεχνητή λίμνη καλύπτεται στο μεγαλύτερο μέρος της από υδρόβια βλάστηση, και φιλοξενεί πολλά είδη πανίδας, αλλά και σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Ερωδιοί, κύκνοι, πελεκάνοι, αλκυόνες, βαλτόπαπιες καθώς και πολλά άλλα είδη πάπιας, είναι μερικά από τα πτηνά που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.

Λουτρά Πόζαρ

Βρίσκοντα στην Επαρχία Αλμωπίας, 13χμ. βορειοδυτικά της Αριδαίας, στο νομό Πέλλας. Απλώνονται στους πρόποδες του όρους Καϊμάκτσαλαν, λίγα χλμ. από τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είναι χτισμένη στις όχθες του θερμοπόταμου που διασχίζει την περιοχή. Τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από τα βουνό, όπου δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Λίμνη Βεγορίτιδα

Απέχει 10 χιλιόμετρα από τον Αγ. Αθανάσιο και είναι μία από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες στην Ελλάδα. Στη Λίμνη Bεγορίτιδα έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών και κυρίως το Tσιρώνι, η Κορήγονη, η Πλατίκα, το Γριβάδι ή Κυπρίνος, η Tούρνα, το Γλήνι και ο Γουλιανός ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα είδη ψαριών. Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν περισσότερα από 80 είδη πουλιών ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της.

Πως να πάτε

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, απέχει περίπου 600 χλμ. από Αθήνα και 125 χλμ. από Θεσ/νίκη. Από νότια Ελλάδα, ακολουθήστε την Εθνική οδό Κατερίνης-Θεσ/νίκης, μετά την Κατερίνη βγείτε στην έξοδο προς Γιαννιτσά-Έδεσσα. Στην Έδεσσα θα δείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που θα σας οδηγήσει στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.