Οι 5 ομορφότερες παραλίες για μαγικές βουτιές… στην Ιθάκη

12.591

Όσοι την έχουν επισκεφτεί καταλαβαίνουν από την πρώτη στιγμή γιατί ο Οδυσσέας έκανε τα πάντα για να γυρίσει πίσω! Την Ιθάκη, οι ντόπιοι το αποκαλούν και “στολίδι του Ιονίου” και όχι άδικα αφού τα σμαραγδένια νερά του, οι ολόλευκες ακρογιαλιές και η καταπράσινη φύση, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για μαγικές βουτιές.

Οι περισσότερες παραλίες βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού, αλλά και τα υπόλοιπα χωριά, στο βόρειο τμήμα. Πάμε να τις εξερευνήσουμε!

Φιλιατρό

Είναι η πιο πολυσύχναστη και «κοσμική» παραλία της Ιθάκης. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα, περίπου 10 λεπτά απόσταση οδικώς από το Βαθύ. Πρόκειται για έναν απάνεμο κόλπο, με καταπράσινη θάλασσα, ενώ κολυμπώντας μπορείτε να φτάσετε κι άλλες δυο παραλίες στον ίδιο κόλπο. Η παραλία είναι οργανωμένη και στο μπαράκι διοργανώνονται συχνά beachparties.

Γιδάκι

Πολλοί τη θεωρούν ως την πιο όμορφη παραλία της Ιθάκης καθώς φημίζεται για τα εντυπωσιακά γαλαζοπράσινα νερά της. Βοτσαλωτή παραλία, με μεγαλύτερα βότσαλα στη δυτική πλευρά της και ψιλότερα έως και άμμο προς τα ανατολικά. Ως εκεί θα φτάσετε είτε με το καραβάκι που ξεκινά από την πλατεία στο Βαθύ, είτε από μονοπάτι, με το περπάτημα να διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Η θέα της παραλίας από ψηλά, θα σας αποζημιώσει για την κούραση!

Αφάλες

Πρόκειται για έναν μεγάλο κόλπο στα βόρεια της Ιθάκης. Κρύβει στο βάθος του πολλές βοτσαλωτές παραλίες, ενώ στην μια του άκρη, προς τα ανατολικά βρίσκεται η Πλατιά Άμμος, η μόνη παραλία με ολόλευκη άμμο στην Ιθάκη, που είναι προσβάσιμη μόνο με σκάφος. Το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά με απόκρημνους, γυμνούς γκρεμούς στην μια άκρη και κατάφυτους στην άλλη. Τα δέντρα φτάνουν ως τη θάλασσα: ελιές, κυπαρίσσια, πεύκα, ψηλά πουρνάρια δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στο τοπίο και κάνουν τις Αφάλες μοναδικές.

Μνήματα

Είναι η πρώτη παραλία που συναντάμε από το Βαθύ προς τον κόλπο του Σκίνου, σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με αυτοκίνητο. Τα ψηλά δέντρα, ευκάλυπτοι κυρίως που φτάνουν ως τη θάλασσα προσφέρουν άπλετη σκιά, τις περισσότερες ώρες της μέρας. Ως τα Μνήματα φτάνει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, ενώ σε μικρή απόσταση, που όμως από εδώ και κάτω είναι χωματόδρομος, ακολουθεί η παραλία του Σκίνου.

Πόλη

Βρίσκεται κάτω από τον Σταυρό, το κεφαλοχώρι της βόρειας Ιθάκης, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Εκεί θα βρείτε κι ένα μικρό λιμανάκι που φιλοξενεί μικρά καΐκια και βάρκες, των ψαράδων του χωριού. Τα καταπράσινα νερά, κατάφυτες πλαγιές, κυπαρίσσια και πουρνάρια συνθέτουν το τοπίο. Η παραλία της Πόλης είναι βοτσαλωτή και πετρώδης από την πλευρά που είναι οργανωμένη, ενώ από την άλλη πλευρά του μόλου, τα βότσαλα είναι πιο μικρά και λεία.

“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος…” λέει ο Καβάφης για να δείξει ότι τελικά σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι… Μπορεί ο Οδυσσέας να δυσκολεύτηκε στο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους “σύγχρονους” επισκέπτες του νησιού. Με το Fior Di Levante, της Levante Ferries μέσα σε 2,5 ώρες θα μπορείτε να απολαύσετε τις ομορφιές της Ιθάκης!