Οι 5 καλύτεροι προορισμοί στους οποίους μας ταξίδεψε η Ολυμπία Οδός το 2021

25

Η Ολυμπία Οδός είναι ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Ηπείρου.

Συνδέει τις τρεις Περιφέρειες και την Πρωτεύουσα της χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας.

Ο νέος, σύγχρονος και άνετος αυτοκινητόδρομος προσφέρει μια αναβαθμισμένη και ασφαλέστερη σύνδεση προς το νοτιοδυτικό τμήμα της Ελλάδας, και συγκεκριμένα προς και από το λιμάνι της Πάτρας, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις τουριστικές περιοχές, και θα ενισχύσει τις εξαγωγές και την αγροτική παραγωγή.

Παρακάτω συλλέξαμε τους 5 καλύτερους προορισμούς στους οποίους μας ταξίδεψε η Ολυμπία Οδός το 2021:

Λίμνη Δόξα: Η «Κορινθιακή Ελβετία» με το κατάφυτο δάσος και τα κρυστάλλινα νερά

Το οροπέδιο Φονεό, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Ορεινή Κορινθία, ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, περιοχή η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική της ομορφιά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου. Μια τεχνητή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή.

Η παραμυθένια Ζαχλωρού

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, μισοκρυμμένη μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές.  Η Ζαχλωρού, κτίστηκε σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού ήρθαν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία του χωριού έχει σλαβική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη Ζαγορού που σημαίνει ο τόπος που βρίσκεται πίσω από το βουνό.

Στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Ζαχλωρού γίνονταν μόνο με τον Οδοντωτό. Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά λόγω του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, που ήταν προορισμός πολλών προσκυνητών.

Δίβρη: Απόδραση στην Ορεινή Ηλεία

Πέτρινα σπιτάκια, αμφιθεατρικά κτισμένα σε δυο καταπράσινες πλαγιές, παραδοσιακοί ξενώνες, γραφικά καφενεδάκια.  Εδώ έχει τις πηγές του και ο ποταμός Ερύμανθος, ορμητικός, πανέμορφος.  Στα νερά του ψαρεύονται πέστροφες, ενώ πολλά σημεία του είναι ιδανικά για καγιάκ και ράφτινγκ.

Η Λάμπεια, γνωστή και ως Λαμπεία ή ακόμα περισσότερο με την παλαιότερή της ονομασία Δίβρη, είναι ιστορικό κεφαλοχώρι της Ηλείας. Είναι χτισμένη περίπου σε υψόμετρο 900μ. στα Λάμπεια Όρη, που αποτελούν κομμάτι του Ερυμάνθου.

Πλανητέρο: Το παραμυθένιο πλατανόδασος της Αχαΐας

Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από το πανέμορφο πλατανοδάσος των πηγών του Αροάνιου ποταμού, το Πλανητερό είναι γνωστό για τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία που διαθέτει. Βρίσκεται 25 χλμ. μακρυά από τα Kαλάβρυτα σε υψόμετρο 700 μέτρων και μπορεί να συναρπάζει με την ομορφιά του τους επισκέπτες του όλες τις εποχές του χρόνου…

Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός» και το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Φολόη: Το παραμυθένιο δάσος στην καρδιά της Πελοποννήσου

Ένα δάσος γεμάτο μύθους και παραδόσεις, στο οποίο είχε το βασίλειο του ο Κένταυρος Φόλος, ο αγαθός Κένταυρος που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.

Το δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Ηλειακού Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.