Ο κομήτης NEOWISE πλησιάζει όλο και περισσότερο τη Γη – Ορατός και από την Ελλάδα

117

Ολοένα και περισσότερο πλησιάζει τη Γη, ο νέος κομήτης  NEOWISE χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, καθώς θα περάσει σε ασφαλή απόσταση έως 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Προέρχεται από τα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματός μας, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας να αναμένεται στις 22 Ιουλίου.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο σε απόσταση 44 εκατ. χλμ., είχε ως συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη και έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μία μεγάλη ουρά.

Σε όλον τον κόσμο, επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι σπεύδουν να παρατηρήσουν τον κομήτη, πριν χαθεί στα βάθη του διαστήματος. Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, οι οποίοι βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση ψηλά στην ατμόσφαιρα, κατάφεραν ήδη να τον φωτογραφήσουν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

LO SPETTACOLO DELLA COMETA #NEOWISE ? Eccola ripresa il 5 luglio 2020 da Guillaume Cannat sopra la riva del Lac des Pises (Cévennes). Immagine sontuosa attraverso il binocolo (8 x 40 e 25 x 100): la cometa era perfettamente visibile anche ad occhio nudo (parole dell’autore). Trovate la #guida all’osservazione nelle #stories Continuate a seguirmi su #PassioneAstronomia @pas_danna #astronaut #nightsky #astrophotography #stargazing #longexposure #science #Moon #NASA #stars #milkyway #firstpost #space #sun #stars #universo #universe #galaxies #nebula #earth #APOD #Astronomia #Astronomy #Comet #NeowiseComet

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Passione Astronomia (@passioneastronomia) στις

Μέχρι πότε θα είναι ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος τον Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA, θα είναι έως τις 11 Ιουλίου ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στον σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωϊνό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

Ορατό και από τη χώρα μας

Σύμφωνα με μετρήσεις Ελλήνων ερασιτεχνών αστρονόμων, το φαινόμενο μέγεθός του πιθανώς να είναι αρκετά φωτεινό για να τον κάνει ορατό διά γυμνού οφθαλμού και από τη χώρα μας. Σήμερα, ο κομήτης βρίσκεται στον αστερισμό του Ηνίοχου και σε λίγες ημέρες θα είναι πιο εύκολο να τον δει κανείς περίπου στις 5:30 στον βορειοανατολικό ουρανό και πριν δυναμώσει το λυκαυγές.