Νεραϊδοχώρι: Το κρυμμένο παραμύθι της Θεσσαλίας

881

Είναι χτισμένο στη σκιά των βουνών Μαρόσα και Νεραϊδα, σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Το χωριό των νεραϊδων όπως αλλιώς το αποκαλούν, αποτελεί σήμερα μεγάλο τουριστικό προορισμό διαθέτοντας αξιοθέατα με φυσική ομορφιά. Απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 5 από το Περτούλι.

Έτοιμοι για έναν προορισμό βγαλμένο από παραμύθι;

Η ιστορία του

Το Νεραϊδοχώρι έχει ιστορία που σε ταξιδεύει στον 19ο αιώνα όπου γεννήθηκε ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρου, οπλαρχηγός της Πίνδου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο Χριστόδουλος Χατζηπέτρου συντέλεσε σημαντικό παράγοντα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και αργότερα υπερασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’. Ώς κοινότητα Βετερνίκου αναγνωρίστηκε στις 29/8/1912 με Βασιλικό Διάταγμα. Η κοινότητα Βετερνίκου μετονομάστηκε σε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου με διάταγμα στις 17/7/1930 από τη βουνοκορφή της Νεραϊδας και με Βασιλικό Διάταγμα στις 11/11/1959 προς τιμή των Χατζηπετραίων σε κοινότητα Χατζηπετρίου, μέχρι το 1978. Το 1979 το χωριό μετονομάστηκε σε κοινότητα Νεραϊδοχωρίου.

Το βουνό Μαρόσα

Ο θρύλος του χωριού

Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία Νεραϊδοχώρι φέρει τις ρίζες του από τη φήμη ότι υπήρχαν κάποτε δύο πανέμορφα και πλούσια κορίτσια, την Μάρω και την Νεραϊδούλα. Κλέφτες εισέβαλαν στο χωριό για να αιχμαλωτίσουν τα κορίτσια. Δυστυχώς τις έκλεψαν, όμως αυτές κατάφεραν να δραπετεύσουν. Η Μάρω ανέβηκε στη μία άκρη του βουνού ενώ η Νεραϊδούλα στην άλλη. Όταν οι κλέφτες τελικά φύγανε, τα κορίτσια προσπάθησαν να ξαναγυρίσουν στο χωριό έπειτα από ότι συνέβη. Έχασαν τον δρόμο τους και μετά κάνεις δεν έμαθε τι απέγιναν τα δύο κορίτσια. Κυρίως οι ηλικιωμένοι του χωριού, όταν είχε βράδιες με λαμπερό φεγγάρι,  ισχυρίζονταν ότι έβλεπαν τις σκιές τους τη νύχτα και ακούγανε τις φωνές σε πένθιμο τόνο. Προς τιμήν τους λοιπόν, οι κάτοικοι του χωριού απέδωσαν στα βουνά τα ονόματα Μαρόσα από τη Μάρω και Νεραϊδούλα από τη Νεράϊδα. Τα σπίτια του χωριού, που είναι στο άνω μέρος, έχουν θέα τις κορυφές αυτές οι οποίες είναι γνωστές στους λάτρεις της πεζοπορίας.

Τι να δείτε στο Νεραιδοχώρι

Το γεφύρι Χατζηπέτρου ή αλλιώς Το γεφύρι της Σμίξης που λένε πολλοί βρίσκεται στο μαγικό αυτό χωριό στην πλατεία του χωριού με κατεύθυνση το ποτάμι. Αφού αφήσετε κάπου το αυτοκίνητο σας και εντοπίσετε το πέτρινο δρομάκι, ήρθε η ώρα να περπατήσετε! Περπατήστε ευθεία για να συναντήσετε το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον ανεπανάληπτο νερόμυλο! Στο διάβα σας θα βρείτε και βαμμένες πέτρες με κόκκινο χρώμα όπου θα σας λένε που βρίσκεστε ακριβώς!

Αφού ολοκληρώσετε την βόλτα σας στο γεφύρι, επόμενος σταθμός η Βλαχόστρατα! Ένα λιθόστρωτο μονοπάτι στα βουνά που στο παρελθόν συνέδεε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Χρησιμοποιούνταν για πολλούς αιώνες από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών για τη μεταφορά των προϊόντων τους και από τους βοσκούς για τη μετακίνηση των κοπαδιών. Το συγκεκριμένο μονοπάτι ταξιδεύει τους εκδρομείς στην τοπική παράδοση με μία νότα της φύσης και φρέσκου οξυγόνου!

Μην παραλείψετε μία επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στη θέση Τσιούκα, σε υψόμετρο 1270 μέτρων, ανάμεσα στα χωριά Νεραϊδοχώρι και Πύρρα. Χτίστηκε το 1792 από τον αρματολό Γούσιο Χατζηπέτρο, στα ερείπια του παλιότερου ξωκλησιού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και ο ρυθμός του είναι βασιλική με τρούλο. Το μοναστήρι, διέθετε πολλά κτήματα, κοπάδια αλλά και μεγάλη βιβλιοθήκη, επίσης φιλοξενούσε τα λείψανα Αγίου Μόδεστου της Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς όμως κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, καταστράφηκε και υπέστη σοβαρές ζημιές. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα χρόνια του πολέμου χρησιμοποιήθηκε και σαν άσυλο για να στεγάσει διάφορους αντάρτες.

Περιηγήσεις στα γύρω χωριά

Περτούλι

Τα αλπικά μέρη της περιοχής με λιβάδια που σας παίρνουν το μυαλό όλες τις εποχές του χρόνου! Το χειμώνα γεμίζει από το χιόνι στα 1.200 μέτρα υψόμετρο. Στα λιβάδια Περτουλίου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου με πίστες για μικρούς και μεγάλους, σαλέ για ζεστά ροφήματα και επιχειρήσεις για ενοικίαση εξοπλισμού! Το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου είναι το πιο προσβάσιμο στην Ελλάδα αφού μπορείτε να παρκάρετε ακριβώς στη βάση του χιονοδρομικού. Στα λιβάδια Περτουλίου επίσης μπορείτε να κάνετε και άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία, snowmobile και mountain bike!

Στο Πέτρινο γεφύρι Παλαιοκαρυάς

Γενικά η περιοχή έχει αρκετά πέτρινα γεφύρια αλλά το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι άκρως γοητευτικό! Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι ο καταρράκτης που βρίσκεται ακριβώς από πίσω από το γεφύρι! Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για όσους επισκέπτονται τα γύρω χωριά και όχι μόνο. Αποτελεί επίσης μία καλή λύση για πικ-νικ να δειπνήσετε με τους αγαπημένους σας παρέα στους ευχάριστους ήχους των πουλιών!

Στο Γεφύρι της Πύλης

Βρίσκεται στην είσοδο των βουνών και γεφυρώνει τα βουνά Κόζιακα και Ίταμο. Στον χώρο του γεφυριού υπάρχει και café-bar με τραπέζια μέσα στο μαγαζί αλλά και έξω για όταν έχει καλύτερο καιρό με θέα το ποτάμι και το γεφύρι που σας καθηλώνει! Δοκιμάστε να ανεβείτε όλο το γεφύρι και θα μας θυμηθείτε! Επιπλέον, από το γεφύρι αν περάσετε στην απέναντι όχθη, ξεκινά και το μονοπάτι που σας οδηγεί στην Πόρτα Παναγιά που στέκει εκεί από το 1283. Εύκολο μονοπάτι, ιδανικό για απογευματινή χαλαρή βόλτα για να αδειάσετε το μυαλό σας και να περάσετε ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους σας!

 

Ετοιμάστε μπαγκάζια και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες φύγαμε για Τρίκαλα!