Μύκονος η παραδοσιακή: Γαστρονομικό ταξίδι στην κοσμοπολίτισσα των Κυκλάδων

495

Όλοι μας έχουμε συνδυάσει τη Μύκονο με το ξέφρενο night life, τα αναρίθμητα bars και τα κοσμοπολίτικα beach bars. Ωστόσο το νησί έχει και μία ακόμη πλευρά, πιο παραδοσιακή!

Αυτή της η πλευρά λοιπόν, αποτυπώνεται με τον πιο γευστικό τρόπο στην τοπική της κουζίνα. Ας δούμε όμως μερικές παραδοσιακές νοστιμιές της Μυκόνου:

Κοπανιστή

Η κοπανιστή είναι ένα από τα ποιο γνωστά παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Μυκόνου. Είναι ένα τυρί με αλειφώδη υφή, έντονα πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα. Φτιάχνετε από αγελαδινό γάλα και ειδικά στην Μύκονο η παραδοσιακή συνταγή είναι αυτή που την κάνει ξεχωριστή και διάσημη σε όλη την Ελλάδα.

Λουκάνικο Μυκόνου

Θεωρούνται εκλεκτός μεζές για το ούζο. Για να ετοιμαστούν χρειάζονται, εκτός από το χοιρινό κρέας, θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη και πιπέρι. Τα λουκάνικα της Μυκόνου έχουν αρκετό λίπος που κάνει το λουκάνικο τρυφερό και αφράτο, χωρίς όμως να το κάνει βαρύ.

Αμυγδαλωτά

Πρόκειται για ζαχαρωτά με τριμμένο αμύγδαλο. Τα συναντάμε σε όλο το Αιγαίο, αλλά συνδέονται στενότερα με τις Κυκλάδες. Παρασκευάζονται με διάφορους τρόπους ανάλογα με τις παραδόσεις του νησιού. Στη Μύκονο πλάθονται σε στενόμακρο σχήμα ψήνονται και τέλος καλύπτονται με ζάχαρη.

Τυροβολιά

Η τυροβολιά Μυκόνου αποτελεί τη βάση της μυκονιάτικης κουζίνας και των τυριών του νησιού. Η Τυροβολιά είναι ένα μαλακό, λευκό τυρί που προκύπτει από την πρώτη τυροκόμηση. Οι Μυκονιάτες το χρησιμοποιούν στις παραδοσιακές τους πίτες, στις εποχιακές σαλάτες τους, ως συνοδευτικό στο καθημερινό τραπέζι ή ως γέμιση σε διάφορα λαχανικά.

Παραδοσιακές συνταγές που έχουν ως βάση την τυροβολιά:

Κρεμμυδόπιτα

Μια διαφορετική συνταγή για πίτα που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει. Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα Μυκόνου. Ένα ιδιαίτερο φαγητό το οποίο συνδυάζει το κρεμμύδι μαζί με το τοπικό τυρί της Μυκόνου τη τυροβολιά.

Μελόπιτα

Η μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με δύο τραγανά φύλλα, που κλείνουν μέσα τους τη γέμιση… στις Κυκλάδες η μελόπιτα φτιάχνεται με διάφορους τρόπους, η Σιφνόπιτα έχει ζύμη μόνο στη βάση, ενώ στη Κίμωλο η μελόπιτα γίνεται χωρίς φύλλο. Η αυθεντική μυκονιάτικη μελόπιτα φτιάχνεται με τυροβολιά, το φρέσκο μυκονιάτικο τυρί!