Μονεμβάσια: Περιήγηση στην καστροπολιτεία με τη μοναδική ατμόσφαιρα

431

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας αλλά και η γραφικότητα καθιστούν την Μονεμβασιά ένα must προορισμό για την άνοιξη και τους λάτρεις των εκδρομών.

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, στον Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου “Βράχου της Μονεμβασίας”, που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής.  Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.

Είναι κτισμένη πάνω σε ασβεστολιθικό βράχο στη νοτιοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, περίπου 20 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μαλέας. Ο βράχος έχει μήκος 1,5 χιλιόμετρο, μέγιστο πλάτος 600 μέτρα και μέγιστο ύψος 198,5 μέτρα. Γύρω από τους γκρεμούς υπάρχει λωρίδα ξηράς. Η κορυφή του βράχου είναι σχετικά ομαλή και κεκλιμένη. Αν και δεν περιγράφεται ως νησί από αρχαίους περιηγητές όπως ο Στράβων και ο Παυσανίας, περιγράφουν ότι είχε μορφή παρόμοια με τη σημερινή. Οι γεωλογικές μεταβολές τις τελευταίες τρεις χιλιετίες ήταν μικρές και αποτελούσαν κυρίως βύθιση ή ανύψωση εκτάσεων γης, όπως αυτές που προκλήθηκαν από ισχυρό σεισμό το 365. Σήμερα η Μονεμβασιά συνδέεται με τη ξηρά με γέφυρα, στην οποία υπάρχει άνοιγμα για να περνούν βάρκες. Στο παρελθόν, εκατέρωθεν της γέφυρας υπήρχε λιμάνι. Στην κορυφή του βράχου βρίσκεται η Πάνω Πόλη και η Κάτω Πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του βράχου.

Άνω και Κάτω Πόλη – Περιήγηση στην Καστροπολιτεία

Το κεντρικό καλντερίμι του κάστρου δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει ο επισκέπτης για να ανακαλύψει κάθε πτυχή αυτής της ζωντανής και καλοδιατηρημένης καστροπολιτείας. Μεσαιωνικά τείχη την περιβάλλουν και ο μεγάλος βράχος, στην αγκαλιά του οποίου είναι χτισμένη, την προστάτευε από τους κατακτητές, κάνοντας την αόρατη από τη μια πλευρά. Μπαίνοντας στο κάστρο, ένα μικρό δρομάκι στα αριστερά οδηγεί στο σπίτι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, έξω από το οποίο υπάρχει και η προτομή του.

Στη συνέχεια, ο κεντρικός δρόμος με το βυζαντινό καλντερίμι, ο δρόμος της αγορά που οδηγεί στη Κεντρική Πλατεία με το παλαιό κανόνι και την Εκκλησία του Ελκομένου Χριστού.

Στην Κάτω Πόλη θα ανακαλύψετε περπατώντας πολλά ιστορικά κτήρια, μεταξύ αυτών και ένα μουσουλμανικό τέμενος –διατηρητέο κτήριο του 16ου αιώνα όπου τώρα στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή του οικισμού–, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες.

Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξενούσε» όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου! Θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως καταλύματα και εστιατόρια. Συνεχίζοντας την ανοδική σας πορεία, θα φτάσετε  και μετά από μία ανηφορική διαδρομή 15 λεπτών, ο επισκέπτης φτάνει στην επάνω πόλη,  μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης.

Φτάνοντας στην Άνω Πόλη μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Γουλά («επάνω Κάστρο») για να απολαύσετε τη συγκλονιστική, πανοραμική θέα της πόλης!

Extra Tip: Εντός της Καστροπολιτείας δεν κυκλοφορούν οχήματα. Καλύτερη λύση είναι η στάθμευση στη Νέα Πόλη και η μετάβαση στο Κάστρο με το διαθέσιμο λεωφορείο. Από τη Νέα Μονεμβασιά προς το κάστρο εκτελούνται πυκνά δρομολόγια με λεωφορείο, τους καλοκαιρινούς μήνες.