Μαραθονήσι: Το μαργαριτάρι της Ζακύνθου με τους “σπάνιους” κατοίκους

638

Το Μαραθονήσι είναι ένα μικρό ιδιωτικό νησί που βρίσκεται στον κόλπο με τις χελώνες σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία Λίμνη Κερί.

Είναι επισκέψιμο με ιδιωτικό σκάφος και μπορείτε να βρείτε εκεί δύο υπέροχες παραλίες:. Μία με βότσαλα, από την οποία θα φτάσετε κολυμπώντας σε μια πελώρια σπηλιά, και ακόμα μία μεγάλη λωρίδα αμμουδιάς που κατηφορίζει γλυκά προς τη θάλασσα.

Το νησί μαζί με τον κόλπο του Λαγανά προστατεύονται από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Ιδρύθηκε το 1999 και το οποίο ήταν το πρώτο εθνικό πάρκο που δημιουργήθηκε για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.

Η παραλία που βοηθά τις χελώνες να αναπαραχθούν

Κάποια απειλούμενα είδη προς εξαφάνιση θαλάσσιων χελωνών, έχουν βρει το ”σπίτι” τους στην παραλία Κερί, και με τη βοήθεια των ειδικών, κάθε χρόνο σκάβουν ένα συγκεκριμένο τμήμα άμμου και δημιουργούν 1.300 φωλιές για να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά τους με ασφάλεια. Το Μαραθονήσι είναι μια προστατευόμενη περιοχή αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, που φέρει το επιστημονικό όνομα «Caretta Caretta».

Η χονδροκέφαλη καρέττα-καρέττα

Η φώκια Μονάχους-Μονάχους

Ένα ακόμη είδος που απειλείται από τον άνθρωπο και έχει βρει το καταφύγιο του σε αυτό το νησί. Η φώκια, Μονάχους-Μονάχους, κάθε χρόνο πηγαίνει στο νησάκι για αναπαραγωγή και ανάπαυση. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, αυτές οι φώκιες πιστεύεται ότι είναι τα πιο απειλούμενα σαρκοβόρα υδρόβια είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα ειδικών, από το 2015, εκτιμάται ότι λιγότερες από 700 φώκιες Monachus Monachus επιβιώνουν σε τρεις ή τέσσερις απομονωμένους πληθυσμούς στη Μεσόγειο. Αυτά τα μέρη είναι περιοχές στο Αιγαίο πέλαγος, ένα αρχιπέλαγος στα ανοικτά της Μαδέρας, την Πορτογαλία και τη χερσόνησο Cabo Blanco, στις ακτές του Ατλαντικού της Αφρικής. Αυτό το είδος φώκιας μεγαλώνει από περίπου 80 εκατοστά (2,6 πόδια) κατά τη γέννηση έως και κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα (7,9 πόδια) ως ενήλικες. Οι γυναικείες φώκιες μονάχους-μονάχους ζυγίζουν από 300 κιλά έως 660 κιλά, ενώ τα αρσενικά ζυγίζουν κατά μέσο όρο 320 κιλά έως 710 κιλά. Μια λευκή λωρίδα γούνας βρίσκεται στις κοιλιές τους που διαφέρει σε σχήμα και χρώμα μεταξύ των δύο φύλων. Τα θηλυκά έχουν πιο ορθογώνιο σχήμα, ενώ τα αρσενικά έχουν σχήμα πεταλούδας.

Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν στον δρόμο για το Μαραθονήσι συναντήσετε κάποια χελώνα, ή κάποια φώκια. Αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι ότι θα βρείτε μία εκπληκτική παραλία, καταγάλανα νερά και την ησυχία σας!

Και μην ξεχνάτε! Η  Levante Ferries και τα υπερσύγχρονα πλοία της, μπορούν να σας ταξιδέψουν στη Ζάκυνθο και το πανέμορφο Μαραθονήσι!