Ληθαίος: Το στολίδι των Τρικάλων

816

Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων, χαρίζοντας μία όαση δροσιάς και χαλάρωσης στο αστικό τοπίο της πόλης.

Ο Ληθαίος ποταμός, είναι ένα από τα τέσσερα ποτάμια των Τρικάλων (Ληθαίος, Αγιαμονιώτης, Πηνειός, Κουρμέκης) και διασχίζει την πόλη των Τρικάλων. Αποτελεί δεξιό παραπόταμο του Πηνειού ποταμού. Πηγάζει σε ύψος 500 μ. από τα Αντιχάσια όρη έχει μήκος 36 χλμ. και εκβάλλει στον Πηνειό, σε ύψος 108 μ. λίγο έξω από την πόλη των Τρικάλων.

Ο ποταμός είναι γνωστός από την μυθολογία ως ο γιος της Λήθης, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα η παράδοση λέει ότι κοντά στο Ληθαίο γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της Ιατρικής. Μια άλλη ονομασία του ποταμού είναι Τρικαλιώτης.

Δεδομένου ότι ο Ληθαίος διασχίζει την πόλη, οι όχθες του συνδέονται με δέκα γέφυρες, μισές από τις οποίες είναι για πεζούς. Η κεντρική γέφυρα η οποία είναι τοξωτή και μεταλλική, κατασκευάστηκε στη Γαλλία το 1886 από Γάλλους μηχανικούς (ανακατασκευάστηκε το 1996 και το 2015) και ενώνει την οδό Ασκληπιού (εμπορικό δρόμο) με την κεντρική πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Στην όχθη του ποταμού, σε μια από τις γέφυρες, υπάρχει άγαλμα του Ασκληπιού.

Φώτο: flickr

Πλούσια βλάστηση

Στις όχθες του Ληθαίου συναντάει κανείς όλα τα χαρακτηριστικά είδη της παρόχθιας βλάστησης όπως λεύκες, ιτιές, φτελιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, σκλήθρα, βρωμοξυλιές, αγριοκαλαμιές και ψαθιά. Ο καθαρισμός των οχθών μέσα στην πόλη έφερε και το φύτεμα διάφορων δέντρων, ξενικών και μη, και έτσι η βόλτα στις όχθες του Ληθαίου είναι ένα ζωντανό μουσείο όπου κανείς μπορεί να παρατηρήσει πολλά διαφορετικά είδη: καναδέζικα πλατάνια, ιπποκαστανιές, κερλετέριες, διάφορες ακακίες, ευκάλυπτους, σφενδάμια, φλαμουριές, προύνους, δάφνες, γκορτσιές, λιριόδεντρα. κ.ά.

Πολλά ενδιαφέροντα είδη πανίδας

Πλούσια και η ορνιθοπανίδα η οποία περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη τα περισσότερα από τα οποία έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία και είναι πολύ εύκολα στην παρατήρηση. Στα πιο απρόσιτα σημεία του Ληθαίου αναπαράγονται νερόκοτες, ενώ συχνά σταθμεύουν εδώ σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, μικροτσικνιάδες και νυχτοκόρακες. Την περιοχή επισκέπτονται μεγάλα κοπάδια από κάργιες και λίγα χαβαρόνια. Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα αποτελείται από μικροπούλια των πάρκων και πουλιά που ζούν κοντά στο νερό: αλκυόνες, τσιχλοποταμίδες, καλαμοποταμίδες, κιστικόλες, ψευταηδόνια, βαλκανικοί δρυοκολάπτες, νεροκότσυφες, γερακότσιχλες, κοκκινότσιχλες κ.ά.

Φώτο: Θοδωρής Κλιάφας

Από τα αμφίβια κοντά στον Ληθαίο ζούνε λοφιοφόροι τρίτωνες, πρασινόφρυνοι, κοινοί φρύνοι, γραικοβάτραχοι, λιμνοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι και κιτρινομπομπίνες ενώ η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει βαλτοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, αβλέφαρους, κονάκια, τρανόσαυρες, τοιχογουστέρες, σαΐτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα και δεντρογαλιές. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι συχνά παρατηρούνται, ακόμα και στα σημεία του ποταμού που περνάνε από το κέντρο της πόλης, κυρίως το βράδυ και το χάραμα, βίδρες που κυνηγάνε μεγάλα ψάρια.

Φώτο: Θοδωρής Κλιάφας

Πληροφορίες από naturagraeca.com