Λίμνη Τσιβλού: Πάμε για μπάνιο… στο βουνό!

tsivlou-passenger
2,573

Ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας, βρίσκεται στην Αχαϊα, χωμένος στις πλαγιές του κατάφυτου Χέλμου. Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναψυχής για όσους επιζητούν ταξιδιωτικές εμπειρίες στην αγκαλιά της φύσης.

Μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, και μέσω της Ολυμπίας Οδού, θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε βόλτες ανάμεσα σε πυκνά δάση από πεύκα, έλατα και καστανιές, όλα με φόντο την υπέροχη λίμνη!

Η ιστορία της δημιουργίας της

Η Λίμνη Τσιβλού είναι ένα δημιούργημα εξ ολοκλήρου της φύση μόλις 100 χρονών. Η Λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε όταν σημειώθηκε κατολίσθηση στην περιοχή το 1913, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν δύο χωριά. Η κατολίσθηση παρέσυρε χιλιάδες τόνους χώματος και βράχων οι οποίοι εξαφάνισαν κυριολεκτικά το χωριό Συλίβαινα (είχε γίνει εγκατάλειψη των οικιών) ενώ καταπλάκωσαν το χωριό Τσιβλός από όπου και πήρε το όνομα της. Οι σκελετωμένοι κορμοί των πλατάνων και των μαυρόπευκων που αναδύονται από τα νερά της, είναι μία ακόμη απόδειξη ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια βαθιά πυκνόφυτη ρεματιά.

Μαγευτικό τοπίο και το καλοκαίρι

Η εκτάσεως 200 στρεμμάτων λίμνη με την στάθμη των νερών της να αγγίζει τα 90 μέτρα βάθος, την καθιστά έναν ειδυλλιακό παράδεισο περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο καστανοδάσος. Η λίμνη αγκαλιάζεται από τις οροσειρές του Χελμού στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο αλεπούδες, ασβοί, νυφίτσες κ.α. Πλατάνια, βελανιδιές, και τζιτζίκια συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για το καλοκαίρι. Οι αντανακλάσεις των ηλιαχτίδων στα νερά της δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι χιλιάδες μικρά διαμάντια έχουν καθίσει στην επιφάνεια της. Η λίμνη είναι πλούσια σε ψάρια και για αυτό συχνά όλο και κάποιος ψαράς θα κρατά το καλάμι του, καθισμένος κάτω από τα πεύκα,

Κάπως έτσι, όλα αυτά την κατατάσσουν ανάμεσα στις ομορφότερες λίμνες, δίνοντας της το όνομα «μικρή Ελβετία» λόγω του αλπικού τοπίου που παρουσιάζει τους χειμωνιάτικους μήνες.

Βάλτε μαγιό!

Η λίμνη Τσιβλού αποτελεί έναν θαυμάσιο περιηγητικό προορισμό όλες της εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι δε, δεν είναι λίγοι αυτοί που δικαίως θεωρούν μοναδική εμπειρία ένα μπάνιο με θέα στην καρδιά του βουνού. Ιδανική ώρα για την Τσιβλού, είναι η ώρα που πέφτει ο ήλιος.