Λίμνη Δόξα: Η «Κορινθιακή Ελβετία» με το κατάφυτο δάσος και τα κρυστάλλινα νερά

267

Το οροπέδιο Φονεό, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Ορεινή Κορινθία, ανάμεσα στα βουνά Ζήρεια και Χελμός, περιοχή η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «Κορινθιακή Ελβετία» για την εκπληκτική της ομορφιά, αποτελεί ιδανικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου.

Μια τεχνητή λίμνη που στα γαλαζοπράσινα νερά της καθρεφτίζονται ο επιβλητικός όγκος της Ντουρντουβάνας και τα πολύχρωμα μεικτά δάση της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, και η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η οποία στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή.

Ορεινή Κορινθία - Πεζοπορία στη λίμνη Δόξα στις 22/11 | Unlimited Adrenaline

Η Δόξα, παρότι τεχνητή, θεωρείται μία από τις ομορφότερες ορεινές λίμνες της Ελλάδας, καθώς τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους που καθρεφτίζονται στα σμαραγδένια νερά δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο για την χώρα μας.

Με τα χρόνια η λίμνη έχει εξελιχθεί σε σημαντικό οικοτουριστικό αξιοθέατο. Παράλληλα αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για την άγρια ζωή της περιοχής, ενώ στα δάση και στις κοντινές κορυφές φυτρώνουν πολλά σπάνια και ενδημικά φυτά της Πελοποννήσου.

Άλλο ένα στοιχείο που ομορφαίνει σημαντικά τη λίμνη Δόξα είναι και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, το οποίο από αρκετά σημεία στην περίμετρο της λίμνης φαίνεται να είναι μέσα στη λίμνη και πάνω σε κάποιο νησάκι. Στη πραγματικότητα όμως υπάρχει χωμάτινη λωρίδα γης που οδηγεί στον Άγιο Φανούριο, στη θέση του οποίου βρισκόταν το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στις βορινές πλαγιές στέκεται αμφιθεατρικά η πανέμορφη μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού.

 

Από τις όχθες της λίμνης ξεκινάει και ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της ορεινής Πελοποννήσου που περνάει μέσα από ένα πυκνό ελατοδάσος και φτάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας στα 2.109 μέτρα όπου μπορείτε να κάνετε και πεζοπορία.

Γύρω από τη λίμνη αναπτύσσεται ένα πυκνό δάσος κεφαλληνιακής ελάτης και μαυρόπευκων που σε πολλά σημεία ενώνεται με μεικτά δάση βελανιδιών, καστανιών, φτελιών και κοκκορεβυθιών. Σε κάποια σημεία της όχθης, δημιουργούνται μικρά λιβάδια στα οποία υψώνονται μεγάλες χνουδοβελανιδιές, πλατάνια, ιτιές, λεύκες, γκορτσιές και σφενδάμια, ενώ γύρω γύρω αναπτύσσονται μικροί καλαμιώνες. Στη χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνονται πολλά υδρόφιλα φυτά αλλά και είδη των γύρω βουνών.

Στην περίμετρο της λίμνης ζουν ελεύθερα άλογα. Κάποια από αυτά έχουν εξημερωθεί και μπορείτε να κάνετε βόλτα με αυτά.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα μέσα σε 2 ώρες, εύκολα και άνετα μέσω του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Ολυμπίας Οδού θα θαυμάσετε από κοντά τα φθινοπωρινά χρώματα του δάσους που καθρεφτίζονται στα σμαραγδένια νερά της λίμνης και δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο!