Δοκιμάστε παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης. Η νοστιμιά της τοπικής ντομάτας σε συνδυασμό με το βασιλικό και τα αρώματά του, θα σας τρελάνουν.
Υλικά Συνταγής
- 1 κιλό ντοματάκι άνυδρο Σαντορίνης
- 4 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
- 4 κρεμμύδια φρέσκα (ψιλοκομμένα)
- 1 κολοκυθάκι (κομμένο σε κυβάκια)
- 200 γραμ. φάβα Σαντορίνης (βρασμένη και κρύα)
- λίγο χλωρό φρέσκο (τυρί Σαντορίνης)
- 1 κ.σ βασιλικό αποξηραμένο
- 1 κ.σ ρίγανη αποξηραμένη
- 1 ματσάκι βασιλικό φρέσκο (ψιλοκομμένο)
- 1 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- αλάτι
- πιπέρι
- 3-4 φλ. αλεύρι
- λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για τους παραδοσιακούς ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης, βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ τα ντοματάκια σαντορίνης και τα ζουλάμε με τα χέρια. Προσοχή δεν τα τρίβουμε. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα για τους ντοματοκεφτέδες.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα και τα ξερά αφού τα έχουμε ψιλοκόψει, το κολοκύθι αφού το έχουμε κόψει σε κυβάκια, τη βρασμένη και κρύα φάβα, το βασιλικό φρέσκο και ξερό,τον ψιλοκομμένο άνηθo, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί για να γίνουν μείγμα. Τα αφήνουμε για λίγη ώρα να ξεκουραστούν και προσθέτουμε το αλεύρι όσο μας χρειαστεί, για να αποκτήσει ο χυλός την πυκνότητα που έχει η ζύμη του κέικ.
Αφήνουμε το χυλό 1 ώρα εκτός ψυγείου να ξεκουραστούν και να αναπτυχθούν όλες οι γεύσεις.
Έπειτα τηγανίζουμε κουταλιά κουταλιά ντοματοκεφτέδες σε καυτό λάδι. Με το κουταλάκι τους απλώνουμε να γίνουν πλακέ σαν τηγανίτες.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Τους βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Μυστικά για τέλειους ντοματοκεφτέδες
-Το μεγάλο μυστικό για τους ντοματοκεφτέδες είναι να μην τρίψετε τις ντομάτες. Πρέπει να υπάρχουν κομμάτια ντομάτας στο μείγμα.
-Όταν τους τηγανίζετε να μην σκουρύνουν πολύ. Ανοιχτόχρωμοι πρέπει να βγουν από τηγάνι.
-Αν θέλετε μπορείτε στο μείγμα να βάλετε και λίγο τυρί.
-Να φεύγει από το κουτάλι ο χυλός, να μην είναι ούτε σφιχτός να πλάθεται, ούτε πολύ αραιός. Πρέπει να είναι λίγο πιο σφιχτός από τη ζύμη του κέικ.
-Η δόση είναι μεγάλη για πολλές μερίδες.
-Οι ντοματοκεφτέδες τρώγονται και κρύοι.
Πηγή: argiro.gr