Κυκλαδίτικο καλοκαίρι… στην Πάρο

386

Και παραδοσιακή και κοσμοπολίτικη. Και χαλαρές στιγμές και εμπειρίες γεμάτες δράση. Η Πάρος τα έχει όλα!

Είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων,και εδώ και χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους τουρίστες. Συνδυάστε βουτιές σε πανέμορφες παραλίες, βόλτες σε γραφικά σοκάκια άλλα και νυχτερινή διασκέδαση. Έτοιμοι να την ανακαλύψετε;

Τι να δείτε / να κάνετε στην Πάρο

Εξερευνήστε την Παροικία

Αποτελεί την πρωτεύουσα της Πάρου και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Είναι ταυτόχρονα το σημείο άφιξης των επισκεπτών και το πιο τουριστικό μέρος της Πάρου, κατέχοντας την πλειονότητα των ξενοδοχείων, εστιατορίων, μπαρ και κλαμπ της Πάρου. Παρ’ ότι ο τουρισμός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της, η Παροικιά δεν παύει να είναι ένας πανέμορφος κυκλαδίτικος γραφικός οικισμός, με στενά σοκάκια, κάτασπρα σπίτια και μικροσκοπικές εκκλησίες. Στα αξιοθέατα της Παροικιάς περιλαμβάνονται το σπίτι όπου πέθανε το 1848 η Μαντώ Μαυρογένους, το αρχαίο ιερό του Απόλλωνα Δήλιον, το Κάστρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου.

Στην γραφική Νάουσα

Το παραδοσιακό αυτό ψαροχώρι με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Πάρου με κέντρο της ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια πλημμυρισμένο με ψαροκάικα. Εκεί μπορείτε να βρείτε ξενοδοχεία, camping, τουριστικά γραφεία, ποικίλα καταστήματα καθώς και μπαράκια, καφενεία και ουζερί. Το εσωτερικό της Νάουσας διαμορφώνεται από στενά δρομάκια, ασπρισμένα σύμφωνα με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ, και γύρω εκτείνονται υπέροχες παραλίες (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Σάντα Μαρία, Λάγγερη). Για όσους ενδιαφέρονται η Νάουσα έχει να επιδείξει αξιόλογα μνημεία αρχαιότητας: αρχαίους οικισμούς (λόφος Κουκουναριών), πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο (Πλαστήρα) και το βενετσιάνικο κάστρο οχυρό της βόρειας πλευράς του λιμανιού.

Επίσης, γύρω από τη Νάουσα υπάρχουν έξι μοναστήρια όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει περίτεχνα τέμπλα, τοιχογραφίες και πρωτότυπα αρχιτεκτονικά στυλ. (μοναστήρι της Λογγοβάρδας, Άη-Γιάννης ο Δέτης, Μητροπολιτικός ναός της κοίμησης της Θεοτόκου, μονή Αγιίου Αθανασίου, μεσαιωνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου).

Στην Κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Παροικιά, στο δρόμο που τη συνδέει με την Αλυκή. Η κοιλάδα αποτελεί έναν από τους πιο αξιοπερίεργους βιότοπους της χώρας μας, μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα δροσερά, όπου κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι πετούν χιλιάδες πεταλούδες, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα. Το επιστημονικό όνομα του είδους της πεταλούδας που συναντάται εδώ είναι Panaxia Quadripunctaria και ανήκει στις νυχτοπεταλούδες. Εκτός από το θέαμα των πεταλούδων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φυσικό περιβάλλον που καλύπτεται από πανύψηλα κυπαρίσσια, δάφνες, χαρουπιές, πλατάνια και πολλά οπωροφόρα, που με τα φυλλώματά τους αφήνουν ελάχιστο φως να φτάσει στο έδαφος.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000”, ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και έχει ανακηρυχθεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας. Στην είσοδο της κοιλάδας διατίθεται αναψυκτήριο και ο χώρος είναι επισκέψιμος από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Στην Παναγία Εκατονταπυλιανή

Μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην Παναγία βρίσκεται στην Παροικιά της Πάρου. Πρόκειται για την περίφημη εκκλησία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής.Βρίσκεται εντός της Παροικιάς, στην ανατολική πλευρά και πολύ κοντά στο λιμάνι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι το πραγματικό όνομα της εκκλησίας είναι το δεύτερο και αυτό γιατί βρισκόταν “κατά την πόλιν”, δηλαδή προς το μέρος της αρχαίας πόλης, ενώ η παράδοση λέει ότι προέλευση της ονομασίας “Εκατονταπυλιανή” συνοψίζεται στην εξής φράση: “Ενενήντα εννέα φανερές πόρτες έχει η Καταπολιανή. Η εκατοστή είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα φανεί η πόρτα αυτή και θα ανοίξει, όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη”.

Υπολογίζεται ότι η εκκλησία χτίστηκε κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια (4ος αιώνας) και η παράδοση αποδίδει την ανέγερση του ναού της Θεοτόκου σε αυτοκρατορική χορηγία, γεγονός που αποδεικνύεται από την ποιότητα του διάκοσμου που βρέθηκε στη μεγάλη σταυρική βασιλική που βρίσκεται στο παλαιοχριστιανικό συγκρότημα. Στο σύμπλεγμα της Εκατονταπυλιανής περιλαμβάνονται επίσης μικρά παρεκκλήσια και συγκρότημα διώροφων κελιών, του 17ου και 18ου αιώνα. Στους χώρους της Εκατονταπυλιανής φυλάσσονται δύο ενδιαφέρουσες συλλογές με παλαιοχριστιανικά γλυπτά και μεταβυζαντινές εικόνες και κειμήλια.

Δείτε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου

Στα ανατολικά του πολύ γραφικού οικισμού με το όνομα Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Από εδώ εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή αλλιώς «λυχνίτης», γιατί η διαδικασία εξόρυξης του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων. Στην εμπορία του μαρμάρου αυτού στηρίχθηκε η οικονομική ευμάρεια του νησιού σε όλες τις ιστορικές περιόδους, καθώς διέθετε ιδιαίτερη διαύγεια και διαφάνεια που επέτρεπε στο φως να φθάσει σε βάθος 3,5 εκατοστών (το αντίστοιχο πεντελικό επιτρέπει σε βάθος μόνο 1,5 εκατοστών).

Έτσι, το παριανό μάρμαρο ήταν περιζήτητο από πολλούς μεγάλους γλύπτες διαφόρων εποχών και από αυτό γεννήθηκαν σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, όπως: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Η λειτουργία των λατομείων ξεκίνησε ήδη από την πρωτοκυκλαδική περίοδο και σταμάτησε το 19ο αιώνα. Σε αυτά ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει τους διαδρόμους, τις στοές και τις επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα η επίσκεψη είναι δυνατή από δύο εισόδους.

Στις ορεινές Λεύκες

Το ορεινό συνώνυμο του Αμπελά είναι το χωριό Λεύκες που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε υψόμετρο 250 μέτρων (11 χιλιόμετρα από την Παροικιά). Χτίστηκε το 16ο αιώνα από Κρητικούς και Πελοποννήσιους πρόσφυγες αλλά και ντόπιους που κατέφυγαν στα ορεινά, για να διαφύγουν τη ληστρική επιδρομή πειρατών στα παράλια. Θα πάτε εκεί με αυτοκίνητο, αλλά θα σταματήσετε στο πάρκιγκ στην είσοδο του χωριού, καθώς οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια. Η βόλτα στο χωριό θα σας αποκαλύψει μαρμαροστρωμένα σοκάκια, ασβεστωμένα πεζούλια και κτήρια λαϊκής αρχιτεκτονικής. Στις Λεύκες θα βρείτε και το Μουσείο Κυκλαδικής Λαογραφίας.

Εκδρομή στην Αντίπαρο

Τα 2 παριανά λιμάνια που συνδέονται με την Αντίπαρο είναι στην Πούντα και στην Παροικιά, και βρίσκονται στην δυτική πλευρά του νησιού. Το δρομολόγιο Πούντα – Αντίπαρος γίνεται με φέρυ μποτ και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πωλούνται μόνο μέσα στο πλοίο. Τα δρομολόγια είναι καθημερινά, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και ειδικά το καλοκαίρι, εκτελούνται ανά 30 λεπτά. Η μετάβαση από την Πούντα στην Αντίπαρο διαρκεί μόλις 7 λεπτά και για να πας από το κεντρικό λιμάνι της Πάρου, την Παροικιά, στο λιμάνι της Πούντας μπορείς να πάρεις το τοπικό λεωφορείο. Επιπλέον, από το λιμάνι της Παροικιάς εκτελούνται επίσης καθημερινά δρομολόγια προς την Αντίπαρο. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 30 λεπτά και εκτελούνται δρομολόγια αρκετές φορές κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο ομώνυμος οικισμός, με την χαρακτηριστική παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και το Ενετικό Κάστρο να δεσπόζει στο κέντρο. Η Αντίπαρος έχει επίσης να προσφέρει παραλίες με μοναδική φυσική ομορφιά και καθαριότητα, από τις οποίες δημοφιλέστερες θεωρούνται η Ψαραλυκή, ο Αη Γιώργης, τα Λιβάδια και ο Σιφνέικος Γιαλός. Ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το σπήλαιο της Αντίπαρου με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, που βρίσκεται στα ανατολικά και ένας καλός τρόπος για να γνωρίσει κανείς τις ομορφιές της Αντίπαρου είναι να κάνει το γύρο του νησιού με καραβάκι.

Φύγαμε για βουτιές

Πανέμορφες παραλίες, οργανωμένες και μη, πολύβουες ή ήσυχες και οικογενειακές, στην πλειοψηφία τους εύκολα προσβάσιμες χάρη στο εξαιρετικό οδικό δίκτυο που διαθέτει το νησί.

Πολύ κοντά στην Παροικιά σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία της Αγίας Ειρήνης, μία αμμουδερή παραλία με φοινικόδεντρα. Η παραλία του Κριού με τα πεντακάθαρα νερά, βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στην Παροικιά και διαθέτει εστιατόρια και μπαρ. Οι Κολυμπήθρες κοντά στη Νάουσα, θα σας μαγέψουν με το μοναδικό άγριο τοπίο της, με βράχους που έχουν πάρει διάφορα σχήματα από τη θάλασσα και δημιουργούν φυσικές κοιλότητες που γεμίζουν με θαλασσινό νερό και μοιάζουν με κολυμπήθρες. Δημοφιλείς και πολυσύχναστες είναι τα Λιβάδια στα βόρεια της Παροικιάς, το Πίσω Λιβάδι στον ομώνυμο οικισμό και δίπλα του ακριβώς η παραλία Λογαράς που είναι ιδανική για θαλάσσια σπορ για τα οποία ενδεικνύονται και οι παραλίες Χρυσή Ακτή και Νέα Χρυσή Ακτή. Για ήσυχες βουτιές, προτείνονται η Αλυκή, η παραλία της Λαγγέρης κοντά στη Νάουσα και ο Φάραγγας στα 15 χιλιόμετρα νότια της Παροικιάς.

Τι θα φάτε στην Πάρο

Η κουζίνα της Πάρου αποτελείται από παραδοσιακά φαγητά και γλυκά τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα στον χρόνο. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε χωριάτικες σαλάτες, στις οποίες αντικαθιστούν συνήθως τη φέτα, με τη μυζήθρα, γούνα, που είναι ψητό σκουμπρί,  καραβέλες, δηλαδή σαλιγκάρια, τα οποία συνοδεύονται από μία γευστική παριανή σάλτσα, πετιμεζόπιτα και κολοκυθόπιτα. Συνοδεύστε με εξαιρετικό ντόπιο κρασί.

(πληροφορίες από taxidologio.gr και paros-tours)