Κρήτη: Γαστρονομικό ταξίδι στο νησί των καλοφαγάδων

465

Μυρωδιές, υπέροχες παραδοσιακές γεύσεις, αναπάντεχος συνδυασμός υλικών συνθέτουν την γαστρονομία της Κρήτης. Γαμοπίλαφο μαγειρεμένο σε ζωμό από γίδα, ντάκος, καπνιστό απάκι είναι μόνο μερικά από αυτά που θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε στη Μεγαλόνησο.

Ας δούμε 8 από τα πιο χαρακτηριστικά Κρητικά πιάτα που λατρεύουμε να τρώμε!

Αντικριστό

Συνταγή των βοσκών στις ορεινές τοποθεσίες του νησιού. Το αντικριστό δεν είναι απλά ένα ψητό αρνί. Ή μάλλον «οφτό», όπως λέγεται στην Κρήτη. Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια που αλατίζονται έντονα και περνάνε το καθένα σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά.

Καλτσούνια

Από τα πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού. Δεν γίνεται να πας στην Κρήτη και να μην τα δοκιμάσεις. Υπάρχουν πολλών ειδών καλιτσούνια ανάλογα την περιοχή. Τα γλυκά καλιτσούνια γίνονται χρησιμοποιώντας γλυκιά μυζήθρα και υπάρχουν δύο είδη: τα λυχναράκια και τα ανεβατά.

Σφακιανή πίτα

Ξεκίνησε από τα Σφακιά, κατέκτησε ολόκληρη την Κρήτη και τώρα κάνει… καριέρα στην Αθήνα, αλλά λίγοι ξέρουν τα μυστικά. Η Σφακιανή πίτα είναι μια λεπτή πίτα σαν κρέπα, γεμιστή με μαλακό τυρί που μπορεί να είναι είτε ξινομυζήθρα, είτε πηχτόγαλο Χανίων, είτε φρέσκο Ανθότυρο.

Δείτε τη συνταγή εδώ

Σκιουφικτά μακαρόνια

Είναι φρέσκα χειροποίητα κρητικά ζυμαρικά που φτιάχνονται και καταναλώνονται αμέσως. Έχουν σχήμα κυλινδρικό και είναι πεντανόστιμα όπως και να τα μαγειρέψεις. Στο νησί συνηθίζεται να μαγειρεύονται στο ζωμό βραστού αρνιού και να συνοδεύονται με το ίδιο κρέας.

Απάκι

Τo Απάκι παραπέμπει σε μια ιδιαίτερη γεύση που συναντάται στα βουνά της Κρήτης. Στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων οι άνθρωποι ζουν εξαρτώμενοι από την φύση διαιωνίζοντας αρχαίες παραδόσεις. Η ανάγκη διατήρησης μεγάλης ποσότητας κρέατος, έως ότου καταναλωθεί, οδήγησε σε ξεχωριστές μεθόδους με πολύ γευστικά αποτελέσματα. Το κρητικό Απάκι φτιάχνεται από άπαχο χοιρινό κρέας και δεν περιέχει συντηρητικές ουσίες ή άλλα χημικά πρόσθετα.

Γαμοπίλαφο

Γαμοπίλαφο είναι ένα χαρακτηριστικό κρητικό πιάτο με ρύζι που σερβίρεται στους κρητικούς γάμους. Για την ακρίβεια είναι το κεντρικό και πιο σημαντικό πιάτο στο γλέντι ενός γάμου, μιας βάφτισης και γενικότερα οποιασδήποτε εκδήλωσης με φαγητό στο νησί. Πρόκειται για ένα ζουμερό ριζότο που γίνεται με λευκό ρύζι, αρκετό ζωμό κρέατος και βουτύρου. Σερβίρεται καυτό, μαζί με βραστό κρέας και συνοδεύεται πολύ συχνά με στραγγιστό γιαούρτι.

Ντάκος

παραδοσιακό κρητικό πιάτο. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές.

Χοχλιοί

Μπουμπουριστοί, στιφάδο, γιαχνί ή με χόντρο (τραχανά), όπως και να είναι μαγειρεμένοι, οι χοχλιοί είναι ένα από τα πιο εκλεκτά και δημοφιλή εδέσματα της Κρήτης. Ειδικά μπουμπουριστοί, στο τηγάνι, με μπόλικο αλάτι και δεντρολίβανο, συνοδεύουν εξαιρετικά τη ρακή και την τσικουδιά.