Κουρκουμελάτα: Το χωριό που ξεχωρίζει για τα καλαίσθητα κτήρια και τους πολύχρωμους κήπους του

930

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κεφαλονιάς και λέγεται ότι είναι το ομορφότερο της Βαλκανικής χερσονήσου! Τα Κουρκουμελάτα είναι ένα γραφικό χωριό σπάνιας ομορφιάς και αυτό γιατί οι κήποι και τα νεοκλασικά του κτίρια αποτελούν από μόνα τους αξιοθέατο που αξίζει κανείς να δει.

Απέχει 10 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι και πήρε το όνομα του από από τους πρώτους του κατοίκους, τους Κουρκουμέληδες από τους οποίους κατοικήθηκε τον 15ο αιώνα.

Η ιστορία του

Οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953 κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κουρκουμελάτα. Όταν το νησί ξεκαθαρίστηκε από τα ερείπια και άρχισε η ανοικοδόμηση, σήμανε η αρχή μιας νέας εποχής.  Η οικογένεια Βεργωτή, με καταγωγή από το χωριό, αποφάσισε να ανοικοδομήσει ολόκληρο το χωριό, με την προϋπόθεση να γίνει αυτό σύμφωνα με τους κανόνες της αισθητικής και της ρυμοτομίας. Και έτσι και έγινε! Η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε με βάση τα πρότυπα των ελβετικών οικισμών της υπαίθρου και κατέστησε το χωριό πρότυπο!

Σε μια εποχή όπου κανένα χωριό της Κεφαλονιάς δεν είχε ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό, τα Κουρκουμελάτα απέκτησαν φως και νερό! Το νέο χωριό, μετά την ανοικοδόμηση, θύμιζε ελβετικό χωριό σε προβολή και οικιστική οργάνωση.

Τι θα δείτε στα Κουρκουμελάτα

Το χωριό διαθέτει οικοδομήματα όμορφα, καλοδιατηρημένα και περιποιημένα. Ιδιαίτερο γνώρισμα του χωριού είναι η ποικιλία των σχεδίων στην κατασκευή των σπιτιών, τα οποία ακολουθούν κανόνες εξαιρετικής ρυμοτομίας. Εκτός από την ομορφιά και την καλαισθησία των κτιρίων τα Κουρκουμελάτα διαθέτουν και πολύχρωμους κήπους οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της περιοχής. Το χωριό διαθέτει πάρκο, πλατεία, ξενοδοχείο, το κτίριο της Φιλαρμονικής Λειβαθούς, μια μεγαλοπρεπή εκκλησία, πνευματικό κέντρο και αθλητικές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων υπάρχει και ένα στάδιο.

Tip: Η θέα από τα Κουρκουμελάτα προς το Ιόνιο είναι υπέροχη! Επισκεφθείτε την περιοχή κατά το ηλιοβασίλεμα, κατά τη διάρκεια του οποίου η θέα προς το αεροδρόμιο και τις γύρω περιοχές είναι μαγευτική.

Πως θα πάτε στην Κεφαλονιά και τα Κουρκουμελάτα

Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, με το FIor Di Levante, της Levante Ferries σε λιγότερο από 1,5 ώρα θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Κεφαλονιά και τα γραφικά Κουρκουμελάτα.