Κορωνησία: Το διαμάντι του Αμβρακικού

547

Πλούσια βλάστηση, σπάνια πουλιά, παραδοσιακές ψαρόβαρκες και ένα γραφικό λιμανάκι. Η Κορωνησία, αυτή η νησιωτική πολιτεία που βρίσκεται στην αγκαλιά του Αμβρακικού, προσφέρει μαγικές εικόνες και μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Είναι χτισμένο πάνω σε μια νησίδα γης και η ονομασία του νησιού είναι μικρό Πέρα νησί. Τα σπίτια του οικισμού, που ξεχωρίζουν για την απλότητά τους, αναπτύσσονται κυκλικά πάνω σε μικρό ύψωμα, έχοντας θέα στην κλειστή θάλασσα και τις αμμονησίδες. Στο λιμάνι της δένουν βάρκες και αλιευτικά και τα παραδοσιακά πριάρια.

Για να φτάσετε εκεί θα βρεθείτε να κινείστε για 10 χιλιόμετρα πάνω σε μια στενή λωρίδα γης μέσα στη θάλασσα, απολαμβάνοντας μία μοναδικής ομορφιάς διαδρομή.

Τα πολυάριθμα νησάκια που βλέπετε λέγεται ότι παλαιότερα ήταν ενωμένα μεταξύ τους και αυτές οι λωρίδες φαίνονται ακόμα από ψηλά σαν γλώσσες άμμου, βυθισμένες τώρα πια. Η διάταξη των πολλών μικρών νησιών, με τις εσωτερικές λίμνες, την έντονη βλάστηση και τις λωρίδες γης που τις περικλείουν, θυμίζουν τις Ατόλλες της Πολυνησίας ως προς την μορφολογία τους.

Η ιστορία

Στην Κορωνησία ζουν μόλις 167 κάτοικοι. Πρώτη φορά κατοικήθηκε από αλιεργάτες οι οποίοι δούλευαν στα ιβάρια, τις παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες.

Στην κορυφή του λόφου της υπάρχει στέκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Κορωνησίας, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην γέννηση της Παναγίας. Το πότε ιδρύθηκε δεν είναι πολύ σαφές, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ανάγεται στον 7ο αιώνα και κάποιο τον 10ο αιώνα. Ο ναός είναι απομεινάρι παλαιού μοναστηριού που πρωτοαναφέρεται το έτος 1193. Το 1670 μετασκευάστηκε και προστέθηκε νέο καμπαναριό όπου με την ανακαίνιση που έγινε το 1870 πήρε την σημερινή του μορφή. Ανήκει στον σπάνιο τύπο του σταυροειδούς ημιεγγεγραμμένου με τρούλο ναού στο ανατολικό τμήμα και βασιλικής στο δυτικό, σκεπασμένης με συνεχή επικλινή στέγη. Οι τοιχογραφίες του είναι μοναδικές και ανάγονται στον 17ο αιώνα. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και είναι εξαιρετικής τέχνης. Οι φορητές ασημοστόλιστες εικόνες που στολίζουν το ιερό είναι καταπληκτικές.

Πίσω από τον ναό της Παναγίας βρίσκεται το μικρό του παρεκκλήσι του Όσιου Ονούφριου ο εν Κορωνησία που ασκήτεψε μέχρι το τέλος του, το 1780 όπου και ενταφιάστηκε. Ο χρόνος κατασκευής του δεν έχει διευκρινιστεί. Η προέλευση του εικάζεται ότι είναι βυζαντινή. Εσωτερικά το εκκλησάκι είναι γεμάτο από τοιχογραφίες που δυστυχώς ο χρόνος δείχνει εμφανή τα σημάδια του. Στην εκκλησία υπάρχει ένα πηγάδι στον βράχο που έσκαψε με τα χέρια του ο ίδιος ο Όσιος. Από αυτό το πηγάδι υδρεύει από τον 18ο αιώνα μέχρι της μέρες μας την Κορωνησία. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουνίου και γίνεται λιτάνευση της εικόνα του την παραμονή το βράδυ κατά μήκος της παραλίας.

Τον Αύγουστο στην Κορωνησία πραγματοποιούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με έντονο λαογραφικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, όπως είναι το μεγάλο πανηγύρι της Παναγίας και η Γιορτή της Σαρδέλας.

Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στη Μεσόγειο

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Μεσογείου. Μάλιστα, εδώ διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό φωλιάζουν περίπου 35 ζευγάρια του σπάνιου και απειλούμενου αργυροπελεκάνου. Τα ζεστά, ρηχά νερά είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας. Γλώσσες, κεφαλόπουλα, λαβράκια, τσιπούρες, χέλια, γαρίδες, σουπιές και σαλάχια είναι μερικά μόνο από τα είδη ψαριών που φωλιάζουν στα ζεστά και ρηχά νερά της Κορωνησίας.

Εκεί, έχει δημιουργηθεί και ένα ορνιθολογικό παρατηρητήριο με υπέροχη θέα στις λιμνοθάλασσες Τσουκαλιού και Ροδιάς. Η ενδιαφέρουσα αυτή δραστηριότητα έχει φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλούς από αυτούς θα τους δείτε στους υγρότοπους του Αμβρακικού να παρακολουθούν τις αποικίες των πουλιών.

Πως θα πάτε στην Κορωνησία

Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Ολυμπίας Οδού κάνει τις διαδρομές μας με το αμάξι όχι μόνο ευχάριστες αλλά και γρήγορες! Έτσι, μπορούμε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να καταλήξουμε σε υπέροχα μέρη της Δυτικής Ελλάδας και να ξεκινήσουμε εξερεύνηση στον Αμβρακικό Κόλπο!