Κόνιτσα: Ένας εναλλακτικός προορισμός στην καρδιά της Ηπείρου

776

Επιβλητικά φαράγγια, αιωνόβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά γεφύρια συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό του αποκαλόκαιρου.

Αυτό τον γαλήνιο τόπο, την Κόνιτσα, θα τον βρείτε χωμένο σε πυκνά δάση και κατάφυτες χαράδρες. Απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, έχει υψόμετρο 600μ και μπορεί και εντυπωσιάζει όλες τις εποχές του χρόνου! Πάμε να την εξερευνήσουμε!

Τι να δείτε/να κάνετε στην Κόνιτσα

Θαυμάστε τα γεφύρια της

Η Ήπειρος και ειδικά η περιοχή της Κόνιτσας φημίζεται για τις δεξιοτεχνικές κατασκευές γεφυριών που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου και μας θυμίζουν το μεγαλείο του ανθρώπου. Σε τέλειο συνδυασμό με το περιβάλλον τα κονιτσιώτικα γεφύρια προσφέρουν στον επισκέπτη καταπληκτικές εικόνες που μένουν χαραγμένες βαθιά στη μνήμη. Από αυτά ξεχωρίζουν το γεφύρι της Κόνιτσας, το υψηλότερο μονότοξο των Βαλκανίων με διαστάσεις 20μ. ύψος και 40μ. πλάτος, χτισμένο το 1870 από τον Πυρσογιαννίτη πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο, το γεφύρι της Κλειδωνιάς, της Δροσοπηγής-Ζέρμας, της Καστάνιανης, της Τοπόλιτσας, κ.α

Ανακαλύψτε τις Μονές της

Η περιοχή της Κόνιτσας απαρτίζεται από πλήθος θρησκευτικών μνημείων, εκ των οποίων πολλά χρονολογούνται από τη Βυζαντινή περίοδο, όπως η περίφημη Μονή Μολυβδοσκέπαστης (7ο αι. μ.Χ.). Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφθεί την ιστορική μονή Παναγίας Στομίου, που βρίσκεται στο μέσο περίπου της Χαράδρας του Αώου, όπου μόνασε ο εκ Κονίτσης Γέροντας Παΐσιος, καθώς και τις ιερές μονές Ζέρμας, Μολίστας, Καβασίλων, Κλαδόρμης Φούρκας και πλήθος εκκλησιών, που αποτελούν δείγματα της τέχνης των παλιών μαστόρων.

Μονή Στομίου

Δρακόλιμνες. Ένα αλπικό τοπίο στην ‘Ηπειρο

Οι δρακόλιμνες είναι ορεινές υποαλπικές λίμνες στην Βόρεια Πίνδο. Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα, αλλά ισάξιας ομορφιάς, είναι η δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως αλλιώς λέγεται. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα.

Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος. Έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αλπικό τοπίο. Το μονοπάτι για την δρακόλιμνη του Σμολικα ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή, στην εθνική οδό Κόνιτσας – Κοζάνης.

Εξόρμηση στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου

Στο Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης οροσειράς. Έχει έκταση περίπου 2000 τετ. χλμ. Θεσμοθετήθηκε το 2005, σαν αποτέλεσμα της ένωσης των δύο προϋπάρχονταν Εθνικών Δρυμών, του Βίκου-Αώου και της Πίνδου (Βάλια Κάλντα), που βρίσκονται ο μεν πρώτος στα δυτικά, ο δε δεύτερος στα ανατολικά του σημερινού Εθνικού Πάρκου. Εκτός από τις παραπάνω προστατευμένες περιοχές, στο Εθνικό Πάρκο περιέχονται άλλες 7 περιοχές του δικτύου Natura 2000, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην Κόνιτσα (Σμόλικας, Βασιλίτσα) και οι υπόλοιπες σε γειτονικές περιοχές. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Περιήγηση στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι»

Μέσα στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι» (Πάρκο Άγριας Ζωής) οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν είτε με λεωφορείο είτε με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο υπό την συνοδεία των υπευθύνων του Πάρκου.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής προς το Πάρκο Άγριας Ζωής αναφέρονται τα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της περιοχής του λεκανοπεδίου Κόνιτσας –Μπουραζανίου -Μολυβδοσκεπάστου, των Εθνικών Δρυμών- θέσεις Natura 2000 στην περιοχή και των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων.

Εντός του Πάρκου Άγριας Ζωής υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται (ελάφια, πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, αγρίμια της Κρήτης και ζαρκάδια) και στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για την οπτικό-ακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ο κτηνίατρός του πάρκου ενημερώνει για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων καθώς και για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οι επισκέψεις στο χώρο του Περιβαλλοντικού Πάρκου πραγματοποιούνται τις απογευματινές ώρες. (Τηλ.2655061283)

Ώρα για πεζοπορία

Τα βουνά της Κόνιτσας θεωρούνται ο παράδεισος του πεζοπόρου και του ορειβάτη. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο αριθμό τους και στην εκεταμένη επιφάνειά τους σε συνδυασμό με το γεγονός του ότι το ένα αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του άλλου αποτελώντας έτσι μια ενιαία ενότητα. Επίσης σε αυτό συμβάλλει η μεγάλη ποικιλία του ανάγλυφου και της βλάστησης καθώς και η ύπαρξη πολλών παλιών μονοπατιών που είναι ακόμα σε καλή κατάσταση. Πολλά μονοπάτια οδηγούν προς τις κορυφές των μεγάλων βουνών ή συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους.

Εσείς ποια διαδρομή θα επιλέξετε; Μάθετε τα πάντα εδώ.

Rafting σε Αώο και Βοϊδομάτη

Οι ποταμοί Αώος και Βοϊδομάτης είναι ιδανικοί για rafting και kayak και διαθέτουν διαδρομές εύκολες και δύσκολες, που φτάνουν έως και τα 27 χλμ. σε μήκος. Όσον αφορά το rafting η διαδρομή του ποταμού Βοϊδομάτη είναι κατάλληλη για αρχάριους, αντιθέτως του ποταμού Αώου η οποία είναι απ’ τις πιο εξειδικευμένες στην Ελλάδα είναι κατάλληλη μόνο για όσους έχουν καλή φυσική κατάσταση και κυρίως εμπειρία.

Η περισσότερο προσφιλής διαδρομή στον Αώο ποταμό αρχίζει από τη γέφυρα του Αώου ανάμεσα από τα χωριά Παλιοσέλι και Βρυσοχώρι και καταλήγει στη γέφυρα της Κόνιτσας. Η διαδρομή είναι υψηλών απαιτήσεων, αφού έχει συνεχόμενη υψηλή δυσκολία V και VI βαθμών, το μήκος της είναι 15 χλμ. και η διάρκειά της από 4 έως 8 ώρες, ανάλογα με την παροχή του ποταμού. Η κατάβαση μπορεί να γίνει και με kayak, monoraft ή hot dog. Επιλεγμένα τμήματα της διαδρομής, που έχουν μικρότερο βαθμό δυσκολίας, ιδίως από την περιοχή της Μονής Στομίου και χαμηλότερα, μπορεί να γίνουν ευκολότερα. Στον Βοϊδομάτη η κλασσική διαδρομή αρχίζει από τη γέφυρα Αρίστης- Παπίγκου, ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή στο φαράγγι του Βοϊδομάτη και καταλήγει στην έξοδο του φαραγγιού, στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Η κατάβαση μπορεί να γίνει με rafting, kayak, monoraft ή hot dog. Η διάρκεια της διαδρομής είναι από 1 έως 2 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας II.

Τι να φάτε

Η Κόνιτσα, όπως και ολόκληρη η Ήπειρος, για τα εκλεκτά της κρέατα. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κατσικάκι στη γάστρα, προβατίνα στα κάρβουνα, τα εξαιρετικά ντόπια τυριά και φυσικά τις παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Συνοδεύσετε τα όλα αυτά με το εξαιρετικό ντόπιο κρασί ή το ονομαστό τσίπουρο της περιοχής.

Μην ξεχάσετε το Κλωστάρι! Είναι μια παραδοσιακή κονιτσιώτικη συνταγή μπακλαβά που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Βασικό συστατικό της συνταγής είναι η πλούσια αναλογία σε καρύδι, πλεονέκτημα στο γευστικό αποτέλεσμα του προϊόντος, καθώς εμπλουτίζεται με μέλι, κανέλλα και μοσχοκάρυδο. Τα εύπεπτα φύλλα του είναι λιγοστά.

Πως θα πάτε

Στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας φθάνετε ακολουθώντας την Ολυμπία Οδό και έπειτα την εθνική οδό Ιωαννίνων- Κοζάνης. Από τα Ιωάννινα σε περίπου 43 χιλιόμετρα και αφού περάσετε τη θέση Βίγλα εισέρχεσθε στην περιοχή της Κόνιτσας από όπου βλέπετε τις νοτιοδυτικές απολήξεις της Τύμφης και τον κάμπο της Κόνιτσας με τη συμβολή των δυο ποταμών Αώου και Βοιδομάτη. Έπειτα από άλλα 20 χιλιόμετρα (63 συνολικά από τα Ιωάννινα) και αφού διασχίσετε το χωριό Κλειδωνιά, φθάνετε στην πόλη της Κόνιτσας.

(Με πληροφορίες από konitsa.gr)