Χριστούγεννα στα Καλάβρυτα: Ο μαγευτικός προορισμός που σε καθηλώνει όλες τις εποχές του χρόνου

302

Τα Χριστούγεννα στα Καλάβρυτα πρέπει να βρίσκονται στις πρώτες επιλογές αυτών που λατρεύουν τις εξορμήσεις και φυσικά τη μαγευτική αυτή γιορτή!

Το φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο, το σπήλαιο των λιμνών, οι ιστορικές μονές και τα όμορφα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων, είναι μερικά από όλα όσα θα συναντήσετε στην περιοχή…

Μέσω της Ολυμπίας Οδού, μπορείτε πολύ εύκολα και γρήγορα να φτάσετε στα Καλάβρυτα. Παράλληλα μπορείτε να κάνετε και μία στάση στην Πάτρα για ένα σύντομο τουρ στην πόλη. (Μάθετε εδώ περισσότερα)

Τι να δείτε/κάνετε στα Καλάβρυτα

Ο Οδοντωτός!

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης, εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες με τρένο στην Ελλάδα.

Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Και για τους πιο fit…

Επίσης μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική διαδρομή του Οδοντωτού και με τα πόδια! Η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους.

Το Σπήλαιο των Λιμνών

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως και απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα. Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα.

Φεύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Πλανητέρο μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και πανύψηλα δέντρα είναι φτιαγμένο το πεστροφίο και εκεί λειτουργεί μια πέτρινη ταβέρνα όπου μπορείτε να δοκιμάσετε πέστροφα ή σολομό.

Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα

Πέντε χλμ. ΝΔ από τα Καλάβρυτα βρίσκεται η Μονή της Αγίας Λαύρας. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε τον 10ο αι. και συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Φωλιασμένη σε ένα υπέροχο τοπίο στους πρόποδες του όρους Βελιά και φιλοξενεί μεταξύ άλλων κειμήλια της Ελληνικής Επανάστασης, όπως το περίφημο λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Επισκεφτείτε ακόμη το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού.

Last but not least! Χιονοδρομικό Κέντρο!

Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό στην Ελλάδα. Θεωρείται ως ένα από τα πιο άρτια σε οργάνωση χιονοδρομικά, με δυνατότητα λειτουργίας 12 μήνες το χρόνο, καθώς στο βουνό αναπτύσσονται και άλλες δραστηριότητες εκτός της χιονοδρομίας.

Διαθέτει 12 πίστες συνολικού μήκους 20 χλμ. (2 δύσκολες, 2 μέτριας δυσκολίας, 6 εύκολες και 2 πολύ εύκολες), 7 αναβατήρες (2 εναέριους και 5 συρόμενους) και snowboard park. Οι επισκέπτες στο βουνό μπορούν επίσης να απολαύσουν τη θέα του χιονιού σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια του χιονοδρομικού, να νοικιάσουν τον εξοπλισμό τους ή να κάνουν μαθήματα σε οργανωμένη σχολή σκι.

Τι να φάτε

Υπέροχα μαγειρευτά, πειραγμένα μεζεδάκια, ντόπια κρέατα. Όλα θα σας τα παρέχουν στα Καλάβρυτα μιας και γνωρίζουν πολύ καλά από καλό και ποιοτικό φαγητό. Στις ταβέρνες της περιοχής θα βρείτε καλοψημένα κρέατα, όπως γουρουνόπουλο στη σούβλα.

Extra Tip: Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα, στο Πλανητέρο, στο ομώνυμο ταβερνάκι.