Κέρκυρα: Το ιστορικό Castello Bibelli μετατρέπεται σε τουριστικό χωριό

58

Σε boutique hotel, θα μετατραπεί το ιστορικό Castello Bibelli της Κέρκυρας, το οποίο μετά από την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ περνά στην κοινοπραξία του ομίλου Φάις και της Bluehouse Capital.

Στόχος η δημιουργία ενός ξενοδοχείου καθώς και παραθεριστικές κατοικίες, μέσω μιας επένδυσης που θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Το «Castello Bibelli», το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως νεότερο μνημείο, βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας και 700μ από την παραλία της Δασιάς, στην περιοχή «Κάτω Κορακιάνα» του Δήμου Κέρκυρας. Πρόκειται για ένα ακίνητο, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας αλλά και ιδιαίτερης ομορφιάς, το οποίο αποτέλεσε λίκνο του κερκυραϊκού τουρισμού. Φιλοξένησε ακόμη και αυτοκράτορες, αλλά και την ελίτ παλαιότερων δεκαετιών, ώσπου κάποια στιγμή αφέθηκε στη μοίρα του, να ρημάζει.

Φωτογραφία: ΤΑΙΠΕΔ

Η ιστορία του Castello Bibelli

Το Castello Bibelli και τα επτά κτίρια που βρίσκονται εντός του, έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία και συνδέονται με την τοπική ιστορία. Ο κυρίως Πύργος (λιθόκτιστο, κεραμοσκεπές, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς κτήριο, νεογοτθικού ρυθμού με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δύο πυργίσκους και το αίθριο) και τα συνοδευτικά κτίρια κατασκευάστηκαν το 1905 από τον Ιταλό Ναύαρχο Μπιμπέλλι. Στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκε κήπος από αιωνόβια δένδρα, θάμνους και λουλούδια μοναδικής ομορφιάς.

Το 1940 η οικογένεια Μπιμπέλλι κατέφυγε στην Ιταλία ενώ το CASTELLO BIBELLI καθώς και η κτηματική περιουσία θεωρήθηκε εχθρική μεσεγγυημένη περιουσία και περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο. Σε ολόκληρη την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ μέχρι το 1958 έμεινε αχρησιμοποίητο.