Κεφαλονιά: Καλοκαίρι στη μάγισσα του Ιονίου

878

Ένα κατάφυτο νησί περιτριγυρισμένο από σμαραγδένια νερά . Αυτή είναι η Κεφαλονιά! Παραλίες άθικτες, μαγευτικά τοπία και ήρεμη ατμόσφαιρα. Το σήμα κατατεθέν της η παραλία του Μύρτου…

Πάμε να την ανακαλύψουμε!

Τι να δείτε/κάνετε στην Κεφαλονιά

Αργοστόλι

Είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη. Προστατευμένο μέσα σε ένα φυσικό λιμάνι, απλώνεται πανέμορφο σε χαμηλούς λόφους γεμάτους από βλάστηση που φτάνει ως τη θάλασσα. Στην άκρη του κόλπου δίπλα στο Αργοστόλι, υπάρχει η λιμνοθάλασσα του Κούταβου, με την οργιώδη βλάστηση και το δάσος από πανύψηλους ευκάλυπτους. Στο “Λιθόστρωτο” που είναι ένας θαυμάσιος μαρμαροστρωμένος πεζόδρομος στη καρδιά της πόλης, χτυπάει ο σφυγμός της σύχρονης αγοράς.

Το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου

Το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δείτε την ιστορία του νησιού να εξελίσσεται μέσα στα χρόνια. Η πρώτη αίθουσα του μουσείου έχει ευρήματα από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή. Η δεύτερη αίθουσα είναι γεμάτη με αντικείμενα και ευρήματα της μυκηναϊκής περιόδου. Είναι η μεγαλύτερη συλλογή καθώς η Κεφαλλονιά είχε αναπτυχθεί πάρα πολύ τότε. Τα περισσότερα ευρήματα προέρχονται από τάφους. Τέλος, η τρίτη αίθουσα περιέχει αντικείμενα από τον 5ο αιώνα π.Χ., από το ρωμαϊκό νεκροταφείο και από λατρευτικά σπήλαια όλου του νησιού.

Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο

Το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο καλύπτει τη ζωή του νησιού από την ενετική εποχή μέχρι και την καταστροφή του από το μεγάλο σεισμό του 1953. Τα εκθέματα παρουσιάζουν την αστική και αγροτική ζωή του νησιού από όλες τις πτυχές της, ενδυμασία, εργαλεία, οικιακά σκεύη, οικιακή οικονομία, καθώς επίσης και πολλά αντικείμενα εκκλησιαστικής και λατρευτικής τέχνης. Το μουσείο είναι οργανωμένο έτσι ώστε ο επισκέπτης να μη νιώθει σαν να εισέρχεται σε μουσείο αλλά σε ένα παραδοσιακό σπίτι.

Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Ένα από τα πιο γνωστά και σπουδαία αξιοθέατα, μεγάλης ιστορικής αξίας για την περιοχή της Λειβαθούς, είναι το κάστρο Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για αξιόλογο Βενετσιάνικο κάστρο της Κεφαλονιάς με τη μαγευτική θέα. Απο εκεί φαίνεται πρακτικά ένα μεγάλο μέρος του νησιού, ενώ η θέα προς το Αργοστόλι, αλλά και τον Καραβάδο ξεχωρίζει. Διασώζονται εκκλησίες και κτίσματα στο εσωτερικό καθώς και στο προάστιο (borgo) ανατολικά της εισόδου. Στα νότια του Κάστρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς. Στο παλαιό Καθολικό της λειτουργεί εκκλησιαστικό Μουσείο με αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ανασκαφές παρά μόνο εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και επανακατασκευής κατεστραμμένων τμημάτων .Είναι ιστορικά γνωστή η ύπαρξη σήραγγας που ενώνει το κάστρο με το Αργοστόλι, αλλά αυτή δεν έχει αποκαλυφθεί και ερευνηθεί. Κάθε χρόνο γίνονται καθαρισμοί και σποραδικές στερεώσεις των τειχών, ενώ από τα σπουδαιότερα έργα είναι η υποστύλωση της κεντρικής πύλης.

Σπήλαιο Μελισσάνης

Βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλλονιά και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και πολυφωτογραφημένα φυσικά μνημεία της χώρας μας. Το εντυπωσιακό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το στολίδι της Κεφαλλονιάς, ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα μοναδικής ομορφιάς, γεωλογικό φαινόμενο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ένα παραμυθένιο σκηνικό. Η καλύτερη στιγμή της ημέρα είναι όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του. Οι ηλιαχτίδες του καθρεφτίζονται στα καταγάλανα νερά, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα!

Φισκάρδο

Είναι ένα από τα πιο διάσημα χωριά του νησιού. Πήρε το όνομά του από το Νορμανδό κατακτητή Ροβέρτο Γυισκάρδο. Είναι το σημείο όπου η Κεφαλλονιά από την Ιθάκη απέχουν τη μικρότερη απόσταση. Είναι η πατρίδα της οικογένειας Καββαδία. Είναι ένα από τα χωριά που διατηρούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα τους καθώς δεν είχε καταστροφές από το μεγάλο σεισμό του 1953. Θα βρείτε πλήθος από εστιατόρια και καφετέριες όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα.

Άσσος

Στο βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς, δίπλα από τη γνωστή παραλία του Μύρτου, υπάρχει ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι, η Άσσος.  Χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στα χρόνια της Ενετοκρατίας μπροστά από την απόκρημνη ομώνυμη χερσόνησο με σκοπό να προστατεύσει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές και αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της βόρειας Κεφαλλονιάς από το 1593.  Η πρωτότυπη παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική της έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ η μοντέρνα της αίσθηση είναι ήπια και διακριτική αλλά αρκετή ώστε να εκπλήξει ευχάριστα όλους τους επισκέπτες.  Όμορφα χρωματισμένα σπιτάκια φωλιάζουν μέσα στην απόκρημνη πλαγιά του λόφου, ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και κυπαρίσσια, με θέα την βοτσαλωτή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά αλλά και το κάστρο της χερσονήσου, το οποίο μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου θεωρούνται από τα σπουδαιότερα της Κεφαλλονιάς.

Ληξούρι

Το Ληξούρι ειναι η κύρια πόλη στη χερσόνησο Παλική και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κεφαλονιάς μετά από το Αργοστόλι. Βρίσκεται σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ντόπιοι το αποκαλούν Πίκολο Παρίσι και ανήκει στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το ποικιλόμορφο έδαφός της. Οι καταπράσινοι λοφίσκοι εναλλάσσονται με τις όμορφες ακρογιαλιές και δημιουργούν τοπία μοναδικής αισθητικής που μαγεύουν κάθε φυσιολάτρη.

Κατά την παραμονή σας στο Ληξούρι μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την μονή Κορωνάτου και την μονή Κηπουραίων. Πρόκειται για δυο βυζαντινά μοναστήρια που φυλάσσουν σπάνια εκκλησιαστικά μνημεία.

Και φύγαμε για βουτιές σε υπέροχα νερά!

Παραλία Μύρτου

Η παραλία Μύρτου είναι η πιο γνωστή παραλία της Κεφαλλονιάς. Έχει κατάλευκα βότσαλα και καταγάλανα νερά που οφείλονται στα βότσαλα αλλά και στα ρεύματα που διατηρούν τα νερά πεντακάθαρα. Είναι οργανωμένη, έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και ναυαγοσώστη. Έχει γαλάζια σημαία και έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη παραλία της Ελλάδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι επικίνδυνη παραλία, ιδίως τις μέρες με αέρα γιατί σηκώνονται πολύ μεγάλα κύματα και έχει δυνατά ρεύματα.

Μακρύς και Πλατύς Γιαλός

Μόλις 3 km από το κέντρο του Αργοστολίου, στην περιοχή της Λάσσης, βρίσκονται δυο από τις πιο όμορφες και πιο κοσμικές παραλίες της Κεφαλονιάς, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός. Είναι αμμώδες (λεπτόκκοκες), χωρίς βράχια και βότσαλα, με καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά. Ο Μακρύς Γιαλός έχει αρκετά μεγάλο μήκος και είναι ένα από τα κυριότερα σημεία έλξης του τουρισμού, μιας και αποτελεί μια από τις πιο οργανωμένες παραλίες σε ολόκληρη την Κεφαλονιά. Η φυσική προέκταση του Μακρύ Γιαλού είναι ο Πλατύς Γιαλός, με τον οποίο χωρίζονται μόνο από λίγα βράχια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διέλευση από την μια παραλία στην άλλη, είτε περπατώντας, είτε κολυμπώντας.

Παραλία Αντίσαμου

Η Αντίσαμος είναι μια παραλία που βρίσκεται σε έναν καταπράσινο από βλάστηση κόλπο, που δεν άφησε ασυγκίνητο το Χόλυγουντ οπότε σίγουρα δεν θα αφήσει και εσάς! Επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της ταινίας “Το Μαντολίνο Του Λοχαγού Κορέλι” ανεβάζοντας κατακόρυφα την δημοτικότητα του νησιού αλλά και της περιοχής. Η παραλία της Αντίσαμου απέχει μόλις 4 χιλιόμετρα από την Σάμη, σας προσφέρει θέα προς την νότια Ιθάκη και πρόκειται για μια από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς που σίγουρα αξίζει την επίσκεψη σας.

Παραλία Ξι

Είναι από τις πιο γνωστές και όμορφες παραλίες της Κεφαλονιάς. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι το κεραμιδί χρώμα της άμμου της καθώς και η ποσότητα αργίλου που υπάρχει στην παραλία, χαρίζοντας σας τη δυνατότητα για ένα ανέξοδο σπα! Η παραλία είναι οργανωμένη και θεωρείται ιδανική για παιδιά λόγω των καθαρών και ρηχών νερών της.

Παραλία Σκαλα

Η περιοχή της Σκάλας είναι ένας από τους βασικότερους πόλους έλξης τουριστών στην Κεφαλονιά. Η παραλία της Σκάλας έχει έκταση 3 χιλιομέτρων και βραβεύεται κάθε χρόνο με Γαλάζια σημαία. Τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά της σε συνδυασμό με οργανωμένα παιχνίδια στη θάλασσα θα κάνουν τη μέρα σας αξέχαστη. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες για να ικανοποιήσουν κάθε σας ανάγκη.

Παραλία Φώκι

Η παραλία Φώκι βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρα μακριά από το Φισκάρδο και πήρε το όνομα της από τις φώκιες μονάχους-μονάχους που κολυμπούν στα νερά της περιοχής. Η παραλία διαθέτει ρηχά νερά και είναι ιδανική για παιδιά, ενώ η πυκνή βλάστηση που αγκαλιάζει τα καταγάλανα νερά της θάλασσας συνθέτει μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς.

Πως θα πάτε στην Κεφαλονιά

Μπορείτε να πάτε οδικώς μέχρι το λιμάνι της Πάτρας ή το λιμάνι της Κυλλήνης, και από εκεί με πλοίο στα λιμάνια του νησιού. Η Levante Ferries έχει επιλέξει προσεκτικά τις ώρες των δρομολογίων, εκτελώντας τα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ώστε να σας εξυπηρετεί απόλυτα!

Φύγαμε;

πληροφορίες από taxidologio.gr