Κεφαλονιά: Εξερευνώντας τον Εθνικό Δρυμό του Αίνου

973

Απλώνεται σε έκταση σχεδόν 30.000 στρεμμάτων με ψηλότερή του κορυφή το Μέγα Σώρο και είναι ο μοναδικός εθνικός δρυμός στη νησιωτική Ελλάδα.

Εκτός από τις αστείρευτες φυσικές ομορφιές η Κεφαλονιά, έχει να επιδείξει και μία πλούσια βιοποικιλότητα.  Ο Αίνος που κατατάχθηκε στους Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδος το 1962 και αποτελεί το ορεινό κόσμημα της Κεφαλονιάς.

Το ξεχωριστό… μαύρο έλατο

Το μαύρο έλατο που καλύπτει τον Αίνο, πήρε το όνομά του από το νησί και λέγεται παγκοσμίως «Κεφαλληνιακή Ελάτη». Από τα σπανιότερα έλατα της Ευρώπης, συναντώνται εδώ με τέτοια πυκνότητα, που έκαναν τους Ενετούς να ονομάσουν το βουνό «Monte Nero», δηλαδή «Μαύρο Βουνό». Ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστές οι ιδιαιτερότητες του σκληρού και δυνατού κορμού του ελάτου, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην ναυπηγική. Πρόκειται για το μοναδικό ελατόδασος σε ελληνικό νησί.

Τα άγρια άλογα του Αίνου

Εξίσου εντυπωσιακό θέαμα με την Κεφαλληνιακή Ελάτη αποτελούν και τα μικρόσωμα ημι-άγρια άλογα (Equus caballus) που θα αντικρίσετε κυρίως στις ΝΑ πλευρές του βουνού.

Τα άλογα του Αίνου σχηματίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες αγέλη των 10-15 ατόμων», όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού. Ο πληθυσμός των αλόγων έχει μειωθεί σήμερα κατά πολύ και έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για την προστασία τους.

Κεφαλληνιακή βιόλα, ένα σπάνιο φυτό

Ο κύριος βιότοπος της Viola cephalonica (κεφαλληνιακή Βιόλα ή μενεξές) είναι η θέση Χιονίστρα (δίπλα στο πάρκο κεραιών) του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Η Viola cephalonica είναι το πιο σπάνιο φυτό της Κεφαλονιάς, αφού απαντά μόνο στις υψηλότερες κορυφές του όρους Αίνος, σε πετρώδες υπόστρωμα και σχισμές βράχων. Αποτελεί δηλαδή ένα στενότοπο ενδημικό είδος του όρους Αίνος, το οποίο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο! Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον πιο πυκνό υποπληθυσμό της σε θέση, η οποία φέρει το τοπωνύμιο “Χιονίστρα”. Απαντά, επίσης, στην υψηλότερη κορυφή του όρους Αίνος (Μέγας Σωρός), αλλά και στις μικρότερες κορυφές μεταξύ των δύο θέσεων.

Τα μονοπάτια

Ιδανικό κυκλικό μονοπάτι είναι το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου – Χιονίστρα μήκους 6.184μ., με μικρό βαθμό δυσκολίας. Εδώ θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε τη φύση αλλά και την υπέροχη θέα από την εκκίνηση μέχρι τον τερματισμό στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου στο οποίο φτάνετε μέσω ασφαλτόδρομου. Η πεζοπορία θα διαρκέσει περίπου 1½ ώρα αν φυσικά δεν κάνετε στάση στους χώρους αναψυχής που θα συναντήσετε.

Το μονοπάτι Βλαχάτα – Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου είναι μετρίου βαθμού δυσκολίας και έχει μήκος 2.065μ. Ξεκινάτε την πεζοπορία κοντά στην Κορυφή Αριάς και η διαδρομή σας, διάρκειας 1½ ώρας περίπου, περιλαμβάνει διάφορα τμήματα του δάσους με την ενδημική Κεφαληνιακή Ελάτη καθώς και μερικά ξέφωτα με θέα προς τις νότιες και νοτιοδυτικές πλευρές του νησιού. Η διαδρομή σας τερματίζεται στο Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου.

Το μονοπάτι Διγαλέτο – Μέγας Σωρός είναι μήκους 6.595μ., ξεκινά νότια του οικισμού Διγαλέτο και τερματίζει στην υψηλότερη κορυφή του Αίνου, Μέγας Σωρός. Είναι μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή με μεικτό βαθμό δυσκολίας από μικρό έως μέτριο, κατά μήκος της οποίας μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα προς το νότιο Ιόνιο πέλαγος και την Πελοπόννησο και να περιπλανηθείτε στο βουνό για περίπου 4½ ώρες.

Η διαδρομή Επάνω Έζα – Μελίσσι έχει μέτριο βαθμό δυσκολίας και μήκος 2.596μ. Η 1½ ώρα πεζοπορίας, ξεκινά από τη θέση Επάνω Έζα όπου θα απολαύσετε το μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος Κεφαληνιακής Ελάτης και θα τερματίσετε στη θέση Μελίσσι.

Το μονοπάτι Κισσός – Πετάσι – (Νύφι) – Μέγας Σωρός – Κισσός έχει τμήματα μικρής έως μετρίου βαθμού δυσκολίας αν και σε μερικά σημεία απαιτείται υψηλός βαθμός εμπειρίας λόγω μεγάλης κλίσης του εδάφους. Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή διάρκειας 4½ ωρών περίπου και μήκους 8.640μ., κατά τη διάρκεια της οποίας μπορείτε να επισκευθείτε τα Σπήλαια Πετάσι και Νύφι.

Τα μοναστήρια του Αίνου

Στις πλαγιές του Αίνου μπορείτε να επισκεφθείτε και μερικά από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κεφαλονιάς, ξεκινώντας βέβαια από την Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, στα Ομαλά. Από την θέση Αγραπιδιές προς την είσοδο του Εθνικού Δρυμού συναντάμε το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου. Σε υψόμετρο 800 μ. πάνω από τα Αργίνια, στην ανατολική πλευρά του Αίνου συναντάμε την  Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Αργινίων. Πηγάδι με καθαρό νερό από τα έγκατα του Αίνου ξεδιψάει εδώ πιστούς και επισκέπτες. Γύρω από την Μονή εντοπίζεται ο βιότοπος των άγριων αλόγων του Αίνου. Κατεβαίνοντας προς την Σάμη τώρα, συναντάμε τα ερείπια από το Μοναστήρι της Γρούσπας αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Η Μονή ιδρύθηκε στο τέλος του 16ου αιώνα και λειτούργησε μέχρι το 1805. Τέλος, λίγο πιο χαμηλά από την κορυφή του Αίνου θα βρούμε ερείπια ιερού, αφιερωμένου στο Αινήσιο ή Αίνειο Δία, που αναφέρει και ο Ησίοδος στο έργο του.

Η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Αργινίων

Πως θα πάτε στην Κεφαλλονιά

Η Κεφαλονιά βρίσκεται περίπου στη μέση του Ιονίου πελάγους, απέναντι από την Πελοπόννησο και σε μικρή απόσταση από την Στερεά Ελλάδα. Ο επισκέπτης της έχει διάφορες τρόπους να επιλέξει για την πρόσβαση στο νησί, αναλόγως και με την αφετηρία του. Τα συχνότερα δρομολόγια από και προς την Κεφαλονιά γίνονται από το λιμάνι της Κυλλήνης στην Ηλεία. Με το FIor Di Levante, της Levante Ferries σε λιγότερο από 1,5 ώρα θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Κεφαλονιά και τον επιβλητικό Αίνο!

Πληροφορίες από aenosnationalpark.gr, κεντρική φώτο: fotini maravegia