Καβάλα: Ταξίδι στην αρχόντισσα της Μακεδονίας

560

Bρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα, είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους “Σύμβολο” και απέχει 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Η Καβάλα, η αρχόντισσα της Μακεδονίας εκτός από ένα σύγχρονο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο είναι κι ένας αγαπημένος προορισμός.  Η γραφική παλιά πόλη, τα ιστορικά μνημεία, οι ιδιαίτερες γεύσεις και η θέα στη θάλασσα την κατατάσσουν σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς στη βόρεια Ελλάδα.

Με σημείο εκκίνησης την πρωτεύουσα και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και με συντροφιά το πάντα εξυπηρετικό προσωπικό της AEGEAN (βρείτε την πτήση που σας ταιριάζει εδώ), σε μία ώρα και δέκα λεπτά θα είστε έτοιμοι να εξερευνήσετε την πανέμορφη Καβάλα!

Τι να δείτε / να κάνετε στην Καβάλα

Βόλτα στην Παλιά Πόλη

Δεν γίνεται να επισκεφθείτε την Καβάλα και να μην κάνετε μία βόλτα στα δρομάκια της παλιάς πόλης! Ξεκινήστε από το όμορφο σκιερό χώρο της πλατείας Καραολή ανεβείτε την οδό Πουλίδου περάστε από το Ιμαρετ και την αυλή του Μεχμέτ Αλή και φτάστε μέχρι τον φάρο ώστε να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα.

Το Ιμαρέτ είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο, οθωμανικής αρχιτεκτονικής του 1817. Το πανέμορφο αυτό κτίριο χτίστηκε από τον Μεχμέτ Αλή και λειτούργησε ως μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο και πτωχοκομείο. Τώρα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πολυτελείας. Το Μεχμέτ Αλή βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της παλιάς πόλης της Καβάλας. Στέκει δίπλα στο άγαλμα που στήθηκε για τον ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας (δώρο στην πόλη από τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας) και στις μέρες μας λειτουργεί ως καφέ-μπαρ.

Οικία Μωχάμετ Αλή / photo:visitkavala.gr
Ιμαρέτ / photo:visitkavala.gr

Ολοκληρώστε τη διαδρομή σας έχοντας ως προορισμό το κάστρο και το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες) που βρίσκεται προς την άλλη μεριά της πόλης. Eίναι το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Καβάλας. Το μεγάλο τοξωτό υδραγωγείο έχει μήκος 270 μέτρα και ύψος 25 μέτρα και χωρίζει την παλιά από τη νέα πόλη. Η συνοικία της Παναγίας, η Παλιά Πόλη της Καβάλας, χτισμένα αμφιθεατρικά στη χερσόνησο προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

Στην κορυφή της παλιάς πόλης δεσπόζει το Φρούριο της Καβάλας. Η ακρόπολη του Κάστρου μήκους 65 μέτρων είναι βυζαντινό κτίσμα του οποίου η κατασκευή τοποθετείται στα 1425. Ένα σύμπλεγμα πύργων προμαχώνων και ισχυρών τειχών μπορούσε να εγγυηθεί την αποτελεσματική άμυνα της πόλης που ανέκαθεν είχε να αντιμετωπίσει πλήθος εξωτερικών εχθρών λόγω της στρατηγικής σημασίας της γεωγραφικής της σχέσης. Παρότι με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα του κάστρου δέχτηκαν σειρά βομβαρδισμών και λεηλασιών ορισμένα τμήματα διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα κάποιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις φιλοξενούνται εδώ.

Το Φρούριο της Καβάλας το βράδυ/ photo:visitkavala.gr

Extra Tip: Ο καλύτερος τρόπος μετάβασης στην παλιά πόλη είναι με το τρενάκι που ξεκινά από την πλατεία Ομονοίας και προσεγγίζει την περιοχή καθώς είναι το μοναδικό μέσο που μπορεί να ελιχθεί με ευκολία στα στενά δρομάκια.

Μουσείο Καπνού Καβάλας

Η επεξεργασία και εμπορία καπνού αποτέλεσε το σημαντικότερο κεφάλαιο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας. Μοναδικό στο είδος του, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Μουσείο Καπνού άνοιξε τις πύλες του την άνοιξη του 2003 στο ισόγειο του κτιρίου του πρώην Ελληνικού Οργανισμού Καπνού, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάδειξη αυτής της ιστορικής κληρονομιάς. Εδώ εκτίθενται εργαλεία, μηχανές, φωτογραφίες κι άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τον καπνό και σκιαγραφούν τις μνήμες και την ιστορία της πόλης. Τη συλλογή συμπληρώνει η βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο χώρο, με μοναδικά βιβλία και έντυπα που αναφέρονται στην καπνική πολιτική και την ιστορία του καπνού της πόλης.

Μουσείο Καπνού Καβάλας / photo:visitkavala.gr

Extra Tip: Το Μουσείο Καπνού είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής και περισσότερες πληροφορίες για την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ( https://www.tobaccomuseum.gr/ ).

Βόλτα στον παραλιακό πεζόδρομο

Ο παραλιακός πεζόδρομος που οδηγεί στο Λιμάνι της Καβάλας είναι μια από τις πιο όμορφες βόλτες της πόλης! Μπορείτε να τον διανύσετε με τα πόδια ή χρησιμοποιώντας τα δημοτικά ποδήλατα.  Ξεκινήστε από το Δημοτικό Πάρκο Φαλήρου, συνεχίστε μέχρι το Λούνα Παρκ και περπατήστε στον χαρακτηριστικό μόλο του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, γνωστό και ως «ΝΟΚ», όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της χερσονήσου με το Φρούριο, τα γραφικά σπίτια της Παναγίας και τα καραβάκια που ελλιμενίζονται. Από αυτό το σημείο ξεκινάει και η παραλία της Καβάλας. Διασχίστε την, αγναντεύοντας το λιμάνι και την Παλιά Πόλη της Παναγίας, παρατηρώντας τους ψαράδες που ξεμπλέκουν τα δίχτυα τους και τα ιστιοπλοϊκά που χάνονται στον ορίζοντα. Συνεχίστε μέχρι το Τελωνείο, εκεί που σταθμεύουν τα πλοία για Θάσο, για να απολαύσετε τη θέα της πόλης από τη θάλασσα.

Λιμάνι Καβάλας / photo:visitkavala.gr

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Δεκαπέντε χιλιόμετρα δυτικά της Καβάλας, σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης των Φιλίππων. Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Κρηνίδες, από τους Θασίτες άποικους που την ίδρυσαν, ενώ μετονομάστηκε σε Φιλίππους από τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Ιδιαίτερη σημασία απέκτησε μετά το 42 π.Χ. μετά την κατάκτηση της από τους Ρωμαίους, λόγω της Εγνατίας Οδού αλλά και των ορυχείων χρυσού της περιοχής. Η πόλη αποτελεί ορόσημο για την χριστιανοσύνη, καθώς ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε εκεί την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης το 50 μ.Χ., Σήμερα, εξακολουθούν να γίνονται ανασκαφές στην περιοχή, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αναδείξει τμήματα της αγοράς, των ανακτόρων, των τειχών, κ.ά., με πιο σημαντικό το αρχαίο θέατρο το οποίο λειτουργεί έως και σήμερα κατά τη διάρκεια του ομώνυμου Φεστιβάλ τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το αντίστοιχο μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει ευρήματα όλων των ιστορικών περιόδων της περιοχής.

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων / photo:visitkavala.gr

Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται σήμερα και το σύγχρονο Βαπτιστήριο της Αγίας Λύδιας (1974) σχεδιασμένο σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του Οκταγώνου, ενώ στην παρακείμενη όχθη του ποταμού Ζυγάκτη βρίσκεται υπαίθριο βαπτιστήριο, όμοιο με εκείνα που σώζονται στις παλαιοχριστιανικές Βασιλικές των Φιλίππων σε σχήμα σταυρού, μέσα στα ρέοντα νερά του ποταμού. Κάθε χρόνο, στις 20 Μαΐου, ανήμερα της μνήμης της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελείται βάπτισμα ενηλίκων στον ποταμό Ζυγάκτη. Η παρουσία στο μυστήριο του βαπτίσματος συνιστά μία μοναδική πνευματική εμπειρία.

Απόδραση στην Χρυσούπολη και στον Νέστο

Στον Δήμο Νέστου, περίπου 28χλμ. ανατολικά από την Καβάλα, βρίσκεται η Χρυσούπολη, η διοικητική έδρα του σημερινού δήμου, χτισμένη στη μέση ενός ιδιαίτερα εύφορου κάμπου τον οποίο διασχίζει ο ποταμός Νέστος. Μία πόλη σύγχρονη, με πλούσια βλάστηση, λόγω του ότι βρίσκεται δίπλα στο σύμπλεγμα των λιμνών του Νέστου. Ο ορεινός όγκος, οι ακτές σε συνδυασμό με την πεδινή ζώνη, συνθέτουν έναν μοναδικής ομορφιάς προορισμό.

Νέστος / photo:visitkavala.gr

Ώρα για βουνό

Ορεινά χωριά, τρεχούμενα νερά, βυζαντινά μοναστήρια, μύθοι, ιστορία, ομορφιά, το Παγγαίο με τα γύρω χωριά του είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τη φύση, τις παραδοσιακές γεύσεις και την περιπέτεια. Το Παγγαίο είναι γνωστό από τη μυθολογία, αφού εκεί λέγεται ότι έζησε ο Ορφέας και είχε το ιερό του ο θεός Διόνυσος, ο μεγάλος θεός της Θράκης. Δάση από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς σκεπάζουν τις πλαγιές και τις ρεματιές του.

Ο Δήμος Παγγαίου, μόλις 17χλμ. από την Καβάλα, προσφέρεται τόσο για καλοκαιρινές όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Παραδοσιακοί οικισμοί, πλακόστρωτα σοκάκια, κάστρα και πύργοι αλλά και η φυσική ομορφιά που παρουσιάζει η περιοχή, συνθέτουν την πολυποίκιλη ομορφιά του Δήμου Παγγαίου.

photo:visitkavala.gr

Ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Και μη ξεχνάτε! Εάν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε αυτό το roadtrip με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ΔΕΗ blue σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης. Με πάνω από 480 σημεία φόρτισης συνολικά, διαθέτει το πιο εκτεταμένο γεωγραφικά δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους παρόχους και το σημαντικότερο, επενδύει σταδιακά και στην ενίσχυση του δικτύου ταχυφορτιστών που κρίνονται απαραίτητοι για την άμεση φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ανακαλύψτε τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue για τη Καβάλα ΕΔΩ

Πληροφορίες από visitkavala.gr, taxidologio.gr