Καλωσορίζοντας το Φθινόπωρο στην παραμυθένια Ζαχλωρού

745

Βρίσκεται πολύ κοντά στα Καλάβρυτα, μισοκρυμμένη μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Η Ζαχλωρού είναι ένα παραμυθένιο ορεινό χωριό και αυτή την εποχή ντύνεται με χρυσαφένια φθινοπωρινά χρώματα!

Πάμε να την εξερευνήσουμε;

Η Ζαχλωρού, κτίστηκε σε κτήματα του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του χωριού ήρθαν από τα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η ονομασία του χωριού έχει σλαβική προέλευση και προέρχεται από τη λέξη Ζαγορού που σημαίνει ο τόπος που βρίσκεται πίσω από το βουνό. Οι κάτοικοι του χωριού, ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και μετακινούνταν κατά την περίοδο του χειμώνα. Αυτοί που ζούσαν στην Κάτω Ζαχλωρού, πήγαιναν στα Ζαχλωρίτικα κοντά στο Διακοφτό και αυτοί που έμεναν στην Άνω Ζαχλωρού στη Ροδιά, κοντά στο Αίγιο.Το 1943, τα χωριά καταστράφηκαν από τους Γερμανούς. Στο παρελθόν, η πρόσβαση στη Ζαχλωρού γίνονταν μόνο με τον Οδοντωτό. Το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά λόγω του μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου, που ήταν προορισμός πολλών προσκυνητών.

Τι να δείτε / να κάνετε

Βόλτα με τον οδοντωτό

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής, εγκαινιάστηκε στα 1896 και εκτελεί τη διαδρομή (22 χλμ.) Καλάβρυτα–Διακοπτό. Αυτή η διαδρομή, που διατρέχει το φαράγγι του Βουραϊκού και καταλήγει στις ακτές του κορινθιακού κόλπου, θεωρείται μια από τις ομορφότερες με τρένο στην Ελλάδα.

Το τραινάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο φυσικό περιβάλλον, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί. Ο τρόπος της κατασκευής του δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού. Με το ξύλο και την πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί έκαναν για χάρη του τραίνου έργα που νομίζεις ότι τα έφτιαξε η φύση από μόνη της. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Και για τους πιο fit…

Επίσης μπορείτε να απολαύσετε την εκπληκτική διαδρομή του Οδοντωτού και με τα πόδια! Η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί τις ράγες του τραίνου, οι οποίες με την σειρά τους ακολουθούν την πορεία του ποταμού. Η διαδρομή είναι εύκολη, αν και μεγάλη για αρχάριους πεζοπόρους.

Επισκεφθείτε το Μέγα σπήλαιο

Επισκεφτείτε ακόμη το επιβλητικό μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου, το οποίο θεωρείται το αρχαιότερο της Ελλάδας. Το σπήλαιο ανοίγεται στο κατακόρυφο σχεδόν μέτωπο βράχου ύψους 120 μ., πάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού. Μην παραλείψετε, κατά την επίσκεψή σας, να δείτε το σκευοφυλάκιο με τα πολύτιμα κειμήλια της μονής, τη βιβλιοθήκη και τη σπηλιά που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Το Σπήλαιο των Λιμνών

Το σπήλαιο είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλακτιτικούς σχηματισμούς του, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρεις ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο! Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου προς το παρόν ανέρχεται σε 500 μέτρα. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Βόλτα στα Καλάβρυτα

Η πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στη Ζαχλωρού (περίπου 15′) και μπορείτε να πεταχτείτε για να απολαύσετε καφέ και φαγητό. Κάντε βόλτα στον πεζόδρομο πεζόδρομο που ξεκινάει απο τον σιδηροδρομικό σταθμό Καλαβρύτων και ψωνίστε παραδοσιακά προιόντα.

Πως θα πάτε στη Ζαχλωρού

Ξεκινώντας από την Αθήνα και μέσω της Ολυμπίας Οδού σε περίπου 2μιση ώρες θα βρεθείτε στην πανέμορφη Ζαχλωρού. Βγείτε στην έξοδο Πούντας – Καλαβρύτων και μετά από 40′ οδήγησης σε ένα δρόμο με αρκετές στροφές θα δείτε την ταμπέλα “Κ. Ζαχλωρού.