Κάλαμος: Το καταπράσινο νησάκι με τα γαλαζοπράσινα νερά

1.364

Καταπράσινο τοπίο, γαλαζοπράσινα νερά, πευκόφυτες πλαγιές και λιγοστά σπιτάκια. Ο Κάλαμος που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Λευκάδας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο!

Ο Κάλαμος έχει έκταση περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι μια κορυφογραμμή βουνού, πάνω από τη θάλασσα. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι 745 μέτρα ύψος.

Μόνο 2 οικισμοί

Στο νησί υπάρχουν δύο οικισμοί, ο ομώνυμος οικισμός του Καλάμου που έχει περίπου 600 κατοίκους και ο οικισμός της Επισκοπής όπου ζουν περίπου 100 κάτοικοι.

Πλησίον του οικισμού της Επισκοπής βρίσκεται το Κάστρο του Καλάμου το επωνομαζόμενο Καστρομονάστηρο, από το οποίο σώζονται μερικά τμήματα των ψηλών πέτρινων τειχών που διακρίνονται για τις όμορφες εσωτερικές καμάρες οι οποίες μετατρέπονται εξωτερικά σε πολεμίστρες. Στο κάστρο αυτό αναφέρεται ότι θαύτηκε η μητέρα του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Καραϊσκάκη.

Το πευκοδάσος που καλύπτει τη βόρεια και ανατολική πλευρά του Kαλάμου ανήκει στα πιο σπάνια και είναι πυκνό, καταπράσινο ενώ φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών. Aντίστοιχο πευκοδάσος υπάρχει μόνο στις Σποράδες.

Πανέμορφες παραλίες

Κάθε απότομη πλαγιά καταλήγει σε μία από τις αμέτρητες παραλίες του νησιού. Το βότσαλο, τα πεντακάθαρα νερά και η πρόσβαση από τη θάλασσα, είναι το χαρακτηριστικό των παραλιών του νησιού με κυριώτερες από αυτές, την Μυρτιά κοντά στο λιμάνι, το Ασπρογυάλι, την Αγραπιδιά, τους Πεύκους και το Κεφάλι. Στη δυτική πλευρά είναι ο Κέδρος, το Αλεξάκι, οι Κήποι και ο Τράχηλος. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο θερινός τουρισμός. Η γραφικότητα του νησιού εντοπίζεται εξαρχή από τον επισκέπτη μόλις φτάσει στο κεντρικό λιμάνι του νησιού που βρίσκεται ανατολικά του νησιού, και το οποίο αποτελεί και το κέντρο του οδικού δικτύου.

Η ιστορία

Ο Κάλαμος έχει μια μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα λεγόταν Κάρνος. Έρευνες μάλιστα έχουν εντοπίσει ενδείξεις κατοίκησης του νησιού από την Νεολιθικη εποχή ενώ στην νεότερη ιστορία κατοικήθηκε εκ νέου τον 14ο αι. Η εγγύτητά του με τη Αιτωλοακαρνανία αύξησε τη σπουδαιότητα του νησιού κατα την επαναστατική περίοδο των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού. Ιδιαίτερα το Κάστρο του Κάλαμου αποτέλεσε το ορόσημο διότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 πολλοί διωγμένοι Έλληνες κατέφυγαν εκεί για να προστατευούν αλλά και να συνεχίσουν την επανάσταση.

Πως θα πάτε στον Κάλαμο

Μπορείτε να μεταβείτε στο νησί από τη Λευκάδα με εκδρομικό σκάφος, από αυτά που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στα γύρω νησιά. Η κύρια επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση αν ο προορισμός σας είναι ο Κάλαμος γίνεται με καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από και προς τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας σε μία σύντομη διαδρομή. Από τον Κάλαμο έχετε τη δυνατότητα να κάνετε εκδρομές και περιηγήσεις με ταχύπλοο θαλάσιο ταξί που θα βρείτε στο νησί. Ενδεικτικά πραγματοποιεί τις διαδρομές Μύτικα – Κάλαμο, Κάλαμο – Καστό και αντίστροφα, σε 7 λεπτά τη διαδρομή.

(πληροφορίες από golden-greece.gr, hotelsline.com)