Η Νεράιδα της Βρύσης, το κόκκινο μαντήλι και το Ζευγολατιό της Κορίνθου

403

Το Ζευγολατιό ανήκει στο δήμο Βέλου Βόχας, και χάρη σε αυτό, απολαμβάνουμε διάφορα αγροτικά προϊόντα που μας ταξιδεύουν γευστικά όπως η σουλτανίνα, κρασάκια, βερίκοκα, ελιές κ.α. Αυτό που δε ξέρουν πολλοί όμως είναι τον μύθο που κρύβεται πίσω από το όνομά του!

Ο μύθος

Πριν πολλά χρόνια, υπήρξε ένας όμορφος ψηλός μελαχρινός νεαρός που λεγόταν Κωνσταντής και οι κάτοικοι του χωριού τον παρομοίαζαν με τον Αλκιβιάδη. Ο νεαρός άνδρας ήταν γιος του γέρο-Γκρέκου, ενός πολύ φιλόπονου γεωργού, που καλλιεργούσε σταφίδα για να ταΐσει όσους δεν είχαν να φάνε. Μια νύχτα λοιπόν, όπως έκανε κάθε βράδυ, πήγε να ποτίσει τα αμπέλια του με τους εργάτες. Όσο ήταν στο άλογο του, βλέπει στο μονοπάτι του κάτι πολύ λαμπερό με αποτέλεσμα να μπει σε σκέψεις για το τι συμβαίνει. Διασχίζοντας το μονοπάτι, στο δασώδες βουνό, υπήρχε μια μεγάλη συκιά και από κάτω της μία σπηλιά από την οποία έρεε φρέσκο, κρυστάλλινο νερό! Οι κάτοικοι πίστευαν πως η σπηλιά και το νερό ήταν στοιχειωμένα και όποιος περνούσε από εκεί, ήταν αδύνατο να μην δει, ή νιώσει κάτι αλλόκοτο! Οι περισσότεροι έκαναν τον σταυρό τους και γρήγορα απομακρύνονταν έντρομοι. Ο Κωνσταντής όντας ανήσυχος πλησίασε.

Πλησιάζοντας, δε πίστευε στα μάτια του καθώς ξαφνικά εμφανίστηκε μια πανέμορφη γυναίκα με κάτασπρο φόρεμα και κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι. Το όνομα αυτής της γυναίκας ήταν Νεραΐδα. Ο Κωνσταντής κατάλαβε ότι ήταν η Νεραΐδα της Βρύσης γιατί αυτό το προσωνύμιο είχαν δώσει οι κάτοικοι του χωριού. Την επόμενη μέρα πηγαίνει ξανά στη σπηλιά, κρατώντας ένα μαχαίρι. Εκεί η Νεραΐδα, τον κοίταξε με ένα πλατύ, προκλητικό χαμόγελο χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν. Ήταν τόσο λαμπερή που δεν του πήγαινε η καρδιά να τη βλάψει. Η Νεραΐδα του είπε ”Εμένα με λένε Ασπασία, είμαι Νεράιδα, σε αγαπώ και θα σε πάρω!” Ο Κωνσταντίνος έμεινε στήλη άλατος. ”Τι ωραίος που είσαι Κωνσταντή, εγώ, δεν είμαι ωραία; Κοίτα τα κάλλη μου… Υπάρχει ομορφότερη κόρη από εμένα;”

Ο Κωνσταντής εκείνο το βράδυ το έβαλε στα πόδια γιατί ήταν μπερδεμένος και δεν ήξερε τι να κάνει. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, θυμήθηκε ότι ο θρύλος έλεγε ότι αν αρπάξει το μαντήλι της Νεράιδας, θα την εξανθρωπίσει και θα μπορεί να την κάνει γυναίκα του, αιώνια αφοσιωμένη σ’ αυτόν. Κάπως έτσι, ενώ η αιθέρια νύμφη ήταν σκυμμένη πάνω του βάζοντας όλη την τέχνη της στην αποπλάνηση του νέου, ο Κωνσταντής τινάχτηκε σαν αστραπή κι άρπαξε το μαντήλι από τα μαλλιά της. Η λάμψη της νεράιδας χάθηκε, το ξόρκι του στοιχειού της Βρύσης λύθηκε και πλέον στην αγκαλιά του Κωνσταντή ήταν μια γυναίκα πανέμορφη, ανθρώπινη και ακίνδυνη, η Ασπασία. Ο Κωνσταντής και η Ασπασία παντρεύτηκαν και το γλέντι του γάμου της έμεινε αξέχαστο στο Ζευγολατιό, αλλά όχι περισσότερο από ό,τι η ίδια η νύφη, μια πανέμορφη κοπέλα, άγνωστη όμως, χωρίς οικογένεια, χωρίς συγγενείς και φίλους.

Μια  Κυριακή, περίπου ένα χρόνο μετά το γάμο του Κωνσταντή και  της Ασπασίας, ένας άλλος γάμος γινόταν στο Ζευγολατιό. Πάνω στο γλέντι η Νεράιδα άρχισε να τραγουδά και όλοι έμειναν άφωνοι με την αγγελική φωνή της. Γοητευμένος από την ομορφιά και τη χάρη της γυναίκας του, ο Κωνσταντής χόρευε μεθυσμένος από περηφάνεια και ευτυχία! Πάνω στη μαγεία του τραγουδιού παραζαλισμένος από τη μέθη ο Κωνσταντής τραβά από τον κόρφο του το κόκκινο μαντήλι της Νεράιδας για να σύρει το χορό. Μα η Ασπασία, γρήγορη σαν αστραπή, το αρπάζει από το χέρι του, το φορά και γίνεται και πάλι η αιθέρια Κυρά της Βρύσης, πηδάει ψηλά στον ουρανό και γίνεται άφαντη. Ο Κωνσταντής , καταρρακωμένος και σιωπηλός έζησε ως χήρος την υπόλοιπη ζωή του, χωρίς να ξαναδεί ποτέ την Ασπασία, τη νεράιδα του.

Σύμφωνα, όμως με τους τοπικούς θρύλους ακόμη και σήμερα η Νεράιδα της Βρύσης, η Κυρά της Βρύσης που χάρισε το όνομά της στον οικισμό του Ζευγολατιού, ζει, υπάρχει και ανασαίνει το νερό που κυλάει κάτω από το βράχο.

Λίγα λόγια για τον οικισμό

Το Ζευγολατιό είναι κωμόπολη και έδρα του Καλλικρατικού δήμου Βέλου-Βόχας. Ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας και έχει συνολικό πληθυσμό 4.363 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, ενώ υπάρχουν στο χωριό πολλές βιοτεχνίες και βιομηχανίες τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, οξοποιϊας και άλλες.

Πώς θα πάτε στο Ζευγολάτιο

Ακολουθείστε την Ολυμπία Οδό, με αφετηρία την Αθήνα. Μετά από σχεδόν μία ώρα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βραχάτι, θα έχετε την ευκαιρία να ζήσετε κι εσείς λίγη από τη μαγεία της Νεραϊδας- Ασπασίας!