Πως είναι η ζωή σε καραντίνα στο ακριτικό Καστελόριζο;

2.070

Γράφει ο Μιχάλης Λεγάκης

Όταν πριν τρία χρόνια τέτοιο καιρό μου έλεγαν ότι θα πήγαινα στο Καστελόριζο για να υπηρετήσω ένα μέρος της θητείας μου δεν σας κρύβω ότι μου κόπηκαν τα πόδια. Μπαίνοντας στο πλοίο για το 3,5 ωρών ταξίδι από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, μου πέρναγαν πολλές σκέψεις από το μυαλό μου. Από το πως θα είναι το νησί μέχρι το αν αληθεύουν όσα λέγονται για τους γείτονες Τούρκους.

Μέσα στο πλοίο οι περισσότεροι επιβάτες ήταν στρατιώτες που υπηρετούσαν ήδη τη θητεία τους στο νησί ή κάτοικοι του νησιού που ταξίδευαν από τη Ρόδο προς το Καστελόριζο, μετά τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας στο νοσοκομείο της Ρόδου. Δυστυχώς, το πολυϊατρείο του Καστελόριζου δεν είναι στελεχωμένο ούτε καν για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Όταν αρχίζαμε όμως να μπαίνουμε στο λιμάνι του νησιού είδα μια απλή ομορφιά. Ένα νησί που έχει μείνει στην καρδία μου, ένα νησί που φυλάει Θερμοπύλες, ένα νησί που για μερικούς Έλληνες είναι ένα νησί δίπλα στην Τουρκία που δεν χρειαζόμαστε, ένα νησί που είναι τα φυσικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ένα νησί που το ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Σχεδόν όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό λόγω του COVID19. Ας δούμε όμως πώς είναι η ζωή στο ακριτικό νησί μέσα από τις περιγραφές του δισέγγονου της Κυράς της Ρω και καλού μου φίλου Δημήτρη Αχλαδιώτη, ένα παιδί που γεννήθηκε και ζει στο νησί.

Πώς είναι η ζωή για έναν νεαρό να κατοικεί στο Καστελόριζο?

Η ζωή για έναν νεαρό στο Καστελόριζο είναι περίεργη. Εξαιτίας του μικρού αριθμού των μονίμων κατοίκων πολλοί εξ αυτών μεγάλης ηλικίας οι νέοι είμαστε λίγοι. Ο χειμώνας είναι δύσκολος στα νησιά και ακόμα πιο πολύ στο δικό μας. Ρουτίνα δηλαδή στην οποία αναγκαστικά συμβιβάζεσαι θέλοντας και μη. Το καλοκαίρι τα πράγματα είναι διαφορετικά και το σκηνικό αλλάζει αισθητά. Ανοίγουν τα μαγαζιά, ανοίγουν οι δουλειές και η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και καλύτερη όσο πλησιάζουμε στο πικ της σεζόν(Ιούλιος-Αύγουστος). Πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις και εμείς το ζούμε στην κυριολεξία!

Από την μία παρακαλάμε να έρθει καράβι το χειμώνα έτσι ώστε να μην μείνουμε χωρίς τα βασικά-αναγκαία και από την άλλη το καλοκαίρι δεν προλαβαίνουμε από την πολύ δουλειά και τον μεγάλο αριθμό κόσμου που “βουλιάζουν” το νησί!

Οπότε για μας τους νέους είναι 50-50, με την έννοια πως όσο όμορφα και γεμάτα παίρναμε τους 6 μήνες του χρόνου τους άλλους 6 απλά ζούμε στο ίδιο mood και ανυπομονούμε να πάμε στην Ρόδο για ένα Σ/Κ για να κάνουμε ψώνια και να μην έχουμε στο νου μας την ίδια κατάσταση.

Όπως γνωρίζω πλοία υπάρχουν δύο φορές την εβδομάδα. Φοβάστε την ύπαρξη κάποιου εισερχόμενου κρούσματος με COVID-19;

Σωστά. Δευτέρα και Παρασκευή εκτελούνται δρομολόγια από το λιμάνι της Ρόδου μέσω της Blue Star Ferries, 3 ώρες και 45 λεπτά είναι η απόσταση από την Ρόδο και για εμάς τους μόνιμους κατοίκους είναι δωρεάν η μετακίνηση. Πλέον μετά τα πιο αυστηρά μέτρα που έχουν παρθεί στα λιμάνι της Ρόδου γίνεται έλεγχος για το ποιος ταξιδεύει και με ποιον σκοπό. Εννοείται πως φοβόμαστε γιατί κανείς από εμάς δεν είναι σίγουρος για το τι κουβαλάει ο κάθε άνθρωπος που πατάει το πόδι του στον τόπο αυτό. Έχουν μειωθεί αισθητά οι μετακινήσεις και πλέον μόνο για σοβαρούς λόγους ταξιδεύουμε στην Ρόδο και γυρνάμε πίσω. Οι μόνοι οι οποίοι έρχονται στο νησί μας είναι ένστολοι στους οποίους δεν γίνεται κανένας έλεγχος. Πάντα μας διακατέχει όλους η υποψία ότι μετά από τόσα ταξίδια λες να έχει κανείς από τα παιδιά αυτά τον ιό; Προς το παρόν δεν έχει εμφανισθεί κάτι τέτοιο και πάμε από το καλό στο καλύτερο! Και μέρα με την μέρα οι πιθανότητες μειώνονται αισθητά αλλά στην πίσω μεριά του κεφαλιού του κάθε ενός μας υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιος με το καράβι να έρθει και να έχει τον ιό και να μας κολλήσει όλους. Γιατί είναι ντόμινο εδώ. Άπαξ και βρεθεί ένα κρούσμα ιού, καήκαμε κυριολεκτικά!

Πώς πιστεύεις θα αντιδράσει η κοινωνία σε ένα κρούσμα κορονοϊού;

Μια μικρή κοινωνία όπως σαν αυτή εδώ που ζούμε με τις ιδιαίτερες και ισχυρές προσωπικότητες των κατοίκων θα γίνει ένα σκηνικό που δεν θέλω να μπω καν στη διαδικασία να φανταστώ. Οι Καστελορίζιοι είναι νησιώτες και όπως όλοι οι κάτοικοι στα νησιά έχουν μάθει χρόνια στην ηρεμία και στην καθημερινότητα που ζουν και ξέρουν. Κάθε τι καινούριο τους κάνει να το βλέπουν αλλιώς. Και πόσο μάλλον ένα άτομο με τον ιό θα φέρει μια κατάσταση τρόμου που θα μεταδοθεί σε ολόκληρο το νησί και θα τους κάνει να κλείσουν σπίτια, αυλές και θα μείνουν μέσα για αρκετό καιρό. Και πες ότι αυτό το κρούσμα περνάει και φεύγει, το ζήτημα του ιού θα αιωρείται πάντα και θα φοβίζει τον κάθε έναν από εμάς και πόσο μάλλον από την στιγμή που δεν έχουμε κρούσμα κρατάμε αποστάσεις και προσέχουμε ο ένας τον άλλο τότε πια θα πάμε στην ακραία κατάσταση που δεν θέλω να σκέφτομαι καν!

Πώς συμπεριφέρονται οι κάτοικοι στην καραντίνα?

Μετά τα μέτρα της κυβέρνησης και την καραντίνα οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σπίτι. Μια η δύο φορές την εβδομάδα θα βγουν απλά για τα ψώνια και προτιμούν να καλούν στο Super Market και να έρχεται ο ντελιβεράς σπίτι τους και να τους αφήνει τα ψώνια. Σπάνια θα δεις κόσμο έξω στις πλατείες στις καφετέριες και στο κέντρο του νησιού. Ο φόβος έχει κυριεύσει τους πάντες και όλοι περιμένουμε να τελειώσει αυτή η ιστορία για να επανέλθει η πραγματικότητα στις ζωές όλων μας.

Τα μαγαζιά κλειστά, οι καφετέριες μέχρι τις 20.00 το βράδυ και το μοναδικό περίπτερο του νησιού μέχρι τις 21.00!

Το νησί σε μεγάλο βαθμό ζει από τους τουρίστες στα τουρκικά παράλια και αυτήν την περίοδο έχουν διακοπεί οι ημερήσιες εκδρομές, έχουν φέρει προβλήματα στην οικονομική ζωή του νησιού?

Η αλήθεια είναι πως το Καστελλόριζο είναι από τα λίγα νησιά που εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομία και τον τουρισμό της Τουρκίας! Οι σχέσεις είναι άριστες με τους απέναντι και όσο μας βοηθάνε τους βοηθάμε και εμείς. Τα τρόφιμα και όλα τα είδη τα αγοράζουμε από το Κας. Κάθε μέρα πληρώνουμε στο τελωνείο τον φόρο που μας αναλογεί και πιστέψτε με πράγματα και τρόφιμα που θα αγόραζες από την Ρόδο και την Ελλάδα τα βρίσκεις εκεί στην μισή τιμή εξαιτίας της οικονομίας και της δύναμης του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας!

Φέτος θα ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές και περιμέναμε πολύ κόσμο. Γάμοι, βαπτίσεις, πάρτι, εκδηλώσεις και χιλιάδες τουρίστες από απέναντι έφτιαχναν μια καλοκαιρινή σεζόν γεμάτη από κάθε άποψη και εάν βοηθούσε και ο καιρός θα ήμασταν φουλ και ολόκληρο τον Οκτώβριο. Τώρα πλέον όλα έχουν ακυρωθεί!

Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις από το Καστελόριζο?

Το Καστελλόριζο είναι μοναδικός προορισμός και ένα σπάνιο για την ομορφιά του νησί. Η Ελλάδα χτυπάει εδώ και όσο κρατάμε εμείς να μην φοβάστε καθόλου! Όσα δύσκολα και να έρθουν, όσα προβλήματα να βρούμε στο διάβα μας έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε και μέσα από όλα αυτά να βγούμε πιο δυνατοί. Περιμένουμε να περάσει η όλη κατάσταση και να επανέλθει η πραγματικότητα για όλους μας. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι μια παράκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Εμείς δεν θέλουμε τους υπουργούς και τους βουλευτές μόνο για τα καλά, τις φωτογραφίες και τα τραπέζια. Τους θέλουμε και όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Μαζί με την αρωγή της πολιτείας στην προσπάθεια που κάνουμε να κρατήσουμε αυτό το νησί ελληνικό και μόνο με την βοήθεια όλων θα πάμε μπροστά!