Γκούρα: Το χωριό-έκπληξη της Ορεινής Κορινθίας

741

Τρεχούμενα νερά, γραφικά σοκάκια, πέτρινα αρχοντικά, ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Η Γκούρα, ο γραφικός αυτός οικισμός απλώνεται στους πρόποδες του όρους Κυλλήνη και χαρίζει απλόχερα μία θέα που κόβει την ανάσα.

Η λέξη «γκούρα» υποδηλώνει βραχώδη περιοχή που αναβλύζουν πολλά νερά. Αυτή είναι & η πιθανότερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Άλλη εκδοχή είναι πως το όνομα του χωρίου οφείλεται στον Ιωάννη Γκούρα, οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης.

Τι να δείτε/να κάνετε στην Γκούρα

Απολαύστε τον καφέ σας στην υπέροχη λιθόστρωτη πλατεία. Σταθείτε για λίγο για να θαυμάσετε την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, οικοδομημένη το 1880 αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου – Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη.

15 περίπου λεπτά απ’ την Γκούρα θα συναντήσετε τη λίμνη Δόξα. Το τοπίο της περιοχής είναι μαγευτικό, ενώ αξίζει να περπατήσετε στην περιμετρική διαδρομή. Μάθετε τα πάντα εδώ.

Δοκιμάστε σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα μπιφτέκι προβατίνας, παϊδακια προβατίνας και αρνιού και την περίφημη «σπαστή» σοκολάτα.

Αν έχετε περισσότερο χρόνο στη διάθεση σας επιβάλλεται  μία βόλτα στη Ζήρεια! Είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου και θεωρείται ένας από τους πλέον δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς.

Στα must κατά την περιήγηση στα περιξ και η Λίμνη Στυμφαλία. Βρίσκεται σε οροπέδιο και σε υψόμετρο 680μ. πλαισιωμένη από τις κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου. Δείτε εδώ

Αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε τα περιβαλλοντικά μονοπάτια που ξεκινούν από εδώ και θα οδηγηθείτε σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους.

Πως θα πάτε στην Γκούρα

Η Γκούρα απέχει από την Αθήνα 170 χιλιόμετρα. Ξεκινήστε με αυτοκίνητο και μέσω της Ολυμπίας Οδού απολαύστε μια υπέροχη διαδρομή μέχρι την Γκούρα. Σε 2 – 2,5 ώρες θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας.